Презентація до уроку з розвитку мовлення у 10 класі за темою "Образ Одіссея" або "Міфологічні, пригодницькі й побутові елементи в поемі "Одіссея" Гомера"

Про матеріал
Презентація допоможе учням 10 класу в роботі над усним висловлюванням або письмовою роботою за вказаними темами. У ній послідовно висловлені поради щодо певних етапів роботи. Звісно, мої учні спираються на презентації, що створені для них, але я сподіваюся на те, що робота знадобиться вчителям-предметникам та учням інших класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок з розвитку мовлення № 1 Усний твір за темами “Образ Одіссея в поемі Гомера” або “Міфологічні, пригодницькі й побутові елементи в поемі Гомера “Одіссея”

Номер слайду 2

Образ Одіссея в поемі Гомера Якщо обрана ця тема, перше, що варто зробити, - скласти план висловлювання. У підручнику та презентаціях міститься багато матеріалу, тому не важко підібрати вступ до вашого висловлювання. - Спробуйте довести, що Одіссей – “вічний” образ у світовій літературі. (Аргументами може бути втілення цього образу в інших видах мистецтва, наявність пам'ятників літературному герою, фразеологізмів, що увійшли в ужиток завдяки твору).

Номер слайду 3

Другий варіант вступу - Поставте риторичне запитання “Чим людину ХХІ століття приваблює Одіссей?” і спробуйте дуже стисло на нього відповісти, не торкаючись характеру або пригод героя. Наприклад, тим, що багато видатних митців зверталися до образу героя у своїх творах. Перелічите їхні імена.

Номер слайду 4

Основна частина висловлювання Опишіть, яким ви уявляєте героя ззовні на початку і наприкінці твору. Поясніть, чому Гомер називає Одіссея “прудконогим”, “богорівним”, “хитромудрим” (аргументуйте). Розкажить, де побував Одіссей під час дороги додому (досить перелічити місця перебування). Чому герой будь що рветься на Ітаку, хоча й у німфи Каліпсо, й у чарівниці Кірки йому живеться непогано? Які вміння проявляє Одіссей? Чи цурається він будь-якої роботи (цар все ж)? Які позитивні риси характеру проявляє? Чи завжди герой діє розсудливо? (згадайте про наслідки знущання Одіссея над переможеним Поліфемом). Чи прислухається до порад супутників? Як ставляться до Одіссея інші герої твору?

Номер слайду 5

Заключна частина. Висновок Найпростіший варіант – висловити своє ставлення до героя – позитивне або негативне (аргументуйте). Другий варіант – сказати, на що надихає образ Одіссея, від чого застерігає, чи є він актуальним у наш час.

Номер слайду 6

“Міфологічні, пригодницькі й побутові елементи в поемі Гомера “Одіссея” По-перше, складіть план усного висловлювання. У вступі варто торкнутися культури Давньої Греції, але не занурюватися надто глибоко. Обов'язково підкресліть, що давні греки були хоробрими воїнами, вправними мореплавцями. Інший варіант вступу – згадка про міфологічне світосприйняття світу давніми греками. Згадайте, хто з богів допомагає герою, а хто йому заважає.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Зевс Посейдон Афіна Паллада Еол (бог вітрів)

Номер слайду 9

Основна частина роботи - Визначте елементи міфу в поемі. Згадайте яких богів, міфологічних істот ви зустрічаєте у поемі. Назвіть пригоди Одіссея, приємні (якщо такі є) і небезпечні. Розкажіть про одну - дві з них. Знайдіть деталі побуту у поемі. Процитуйте. Можна використати деталі з опису перебування Одіссея у кіклопа, опис будинку Одіссея на Ітаці – вибір за вами.

Номер слайду 10

Заключна частина. Висновок У заключній частині скажіть, що вас найбільш вразило: міфологічні, пригодницькі, або побутові елементи твору.

Номер слайду 11

Домашнє завдання Згадайте вивчене у 8 класі про “золоту добу” грецької та римської літератури (найвідоміших авторів, їхні твори). Запишіть у робочі зошити.

ppt
Додано
19 вересня 2020
Переглядів
1996
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку