Презентація до уроку з теми: "Біосфера як глобальна екосистема, її структура та межі"

Про матеріал
Матеріали до уроку з біології з теми: "Біосфера як глобальна екосистема, її структура та межі" для учнів 11 класу у вигляді презентації. Містить основні етапи уроку, ілюстративний матеріал та інтерактивні завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біосфера як глобальна екосистема, її структура та межі11 клас

Номер слайду 2

Метаосвітня: розглянути особливості взаємодії організмів в біосфері, з'ясувати структуру та межі біосфери;розвивальна: розвивати логічне і критичне мислення, пам’ять, навички самоосвіти; формувати навички уміння узагальнювати інформацію і робити висновки; виховна: виховувати розуміння єдності всіх видів живих організмів у природі.

Номер слайду 3

Розв'язати кросворд

Номер слайду 4

Біосфера являє собою оболонку життя - область існування живої речовини. В. І. Вернадський

Номер слайду 5

Біосфера це глобальна екологічна система, межі якої визначені життєдіяльністю організмів.

Номер слайду 6

Біосфера Перші уявлення про біосферу як про «ділянку життя» та про зовнішню оболонку Землі сформулював Ж. Б. Ламарк (1802). Сам термін «біосфера» було введено в науку австрійським геологом Е. Зюссом (1875). Сучасне вчення про біосферу розроблено В.І. Вернадським (1926).

Номер слайду 7

Проаналізуйте рисунок

Номер слайду 8

ПОТІК ЕНЕРГІЇ У БІОСФЕРІ надходження енергії Сонця до поверхні Землі, засвоєння її у процесі фотосинтезу рослинами, трансформація й перерозподіл у ланцюгах живлення й геологічних оболонках і розсіювання у світовому просторі.

Номер слайду 9

Закони термодинаміки. Перший закон термодинаміки: енергія не може бути ні народжена, ні знищена, вона може бути лише трансформована з однієї форми в іншу. Кількість енергії при цьому не змінюється. Другий закон термодинаміки: будь-яка робота супроводжується трансформацією високоякісної енергії у тепло, що розсіюється в довкіллі й втрачається в просторі

Номер слайду 10

Жива речовина Сукупно всі організми утворюють біомасу, або, за висловом В. Вернадського, живу речовину планети. За масою вона становить близько 0,001 % маси земної кори.

Номер слайду 11

Хімічні функції живої речовини. Газова - вплив живих організмів на газовий склад атмосфери;Окисно-відновна - живі організми окиснюють та відновлюють певні сполуки Концентраційна - поглинання живими організмами певних хімічних елементів і їх накопичення;

Номер слайду 12

Організми - концентратори деяких елементів. Ламінарія цукрова. Бурі водорості накопичують Йод. Рак синій флоридський. Ракоподібні накопичують Купрум. Восьминіг каліфорнійський. Молюски накопичують Купрум

Номер слайду 13

Хімічні функції живої речовини. Біохімічна - синтез і розщеплення органічних сполук (білків, ліпідів, вуглеводів, нуклеїнових кислот), яких у природі до появи живого не існувало. Деструкційна - розклад редуцентами органічних решток і косної речовини, руйнування гірських порід унаслідок життєдіяльності організмів Середовищеутворювальна - зміна умов існування організмів завдяки діяльності живого.

Номер слайду 14

Закономірності функціонування біосфери перший закон Вернадського, або закон біогенної міграції хімічних елементів: міграція хімічних елементів на земній поверхні та в біосфері в цілому здійснюється або за безпосередньої участі живої речовини, або ж у середовищі, особливості якого зумовлені живою речовиною.другий закон В. І. Вернадського, або закон константності: кількість живої речовини за певний час є сталою величиною. ( збільшення кількості живої речовини в одній частині біосфери супроводжується її зменшенням в іншій)третій закон В. І. Вернадського, закон єдності живої речовини: усе живе має спільну фізичну, хімічну основу, тобто основою живих систем є однакові хімічні, біохімічні, фізичні процеси, що зумовлені загальними законами хімії, фізики, і діють вони незалежно від стану системи - живої або неживої.

Номер слайду 15

Самостійна робота з ілюстраціями. Потік енергії у біосфері

Номер слайду 16

Домашнє завдання1. Опрацювати § 43 підручника, пит. усно;2. Біологія + Екологія людини. Проект «Біосфера-2»

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Виджак Олена Яремівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Орлова Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Горовий Іван
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Григор'єва Юлія Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Гірняк Олександра
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
23 лютого 2020
Переглядів
20148
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку