Презентація на тему: "Екологічна ніша."

Про матеріал
Презентація на тему: "Екологічна ніша." Мета: Ознайомити учнів із екологічною нішею. 11 клас профіль К. Задорожний
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Екологічна ніша

Номер слайду 2

Екологічна ніша - це сукупність усіх факторів середовища (абіотичних і біотичних), у межах яких можливе існування виду в природі.

Номер слайду 3

Термін "екологічна ніша" вперше був введений американським ученим І. Грінеллом у 1917 р. який розумів її як функціональну роль і місце організму в угрупуванні.

Номер слайду 4

Інше визначення поняття екологічна ніша дав Чарльз Елтон (1933). Під цим поняттям він розумів не лише певні умови середовища, але й спосіб життя і спосіб добування їжі організмами.

Номер слайду 5

Найбільше знайшло трактування ніші Джорджом Хатчинсоном (1957). Він визначив нішу як весь діапазон умов, за яких живе і відтворює себе особина або популяція.

Номер слайду 6

Поняття екологічної ніші включає:

Номер слайду 7

Розподіл екологічних ніш між видами відбувається за рахунок пристосування різних видів між собою:1. До різних місць проживання (просторова, або топічна, ніша);2. Різної їжі (трофічна ніша);3. Різного часу використання того самого місця проживання (часова ніша). Копитні ссавці в африканських саванах використовують різний пасовищний корм

Номер слайду 8

Просторова (топічна) ніша залежать:1. Від географічного положення, 2. Клімату, 3. Рельєфу, 4. Ресурсів (світла, води, укриттів, будівельного матеріалу.

Номер слайду 9

Але в степах Євразії це коні, у саванах Африки антилопи, у Північній Америці - бізони, а в Австралії — кенгуру

Номер слайду 10

Трофічна ніша. Трофічна ніша виду визначається особливостямийого харчування, водночас різні види можуть займати те саме місце проживання. Білка живе в кронах дерев і харчується насінням та плодами, а от лось живиться зеленими рослинами .

Номер слайду 11

Жирафи об’їдають листя дерев на висоті 5–6 м, антилопи дик-дики їдять молоде листя з невеликих чагарників, антилопи гну харчуються злаками, зебри обривають верхівки високих трав, газелі вискубують найнижчі трави.

Номер слайду 12

Часова ніша. Часова ніша визначається добовою, річною й сезонною активністю виду. Різні види проявляють схожі функції в різний час доби або в різні сезони.

Номер слайду 13

У межах однієї водойми періоди розмноження різних безхребетних тварин настають у різний час.

Номер слайду 14

Ширина екологічної нішіЦе відносний параметр, який оцінюють шляхом порівняння з нішамиінших видів. Гусінь шовковичного шовкопряда, яка харчується тільки листям шовковиці, має більш вузьку харчову нішу, ніж гусінь непарного шовкопряда, яка харчується листям майже всіх листяних порід.

Номер слайду 15

Існують види з широкими й вузькими екологічними нішами. Приміром, сірий щур займає широку трофічну нішу: він усеїдний,харчується різноманітними кормами як рослинного, так і тваринного походження. На противагу йому сумчастий ссавець коала харчується лише листям п’яти видів евкаліптів, що ростуть в Австралії. Цей вид має дуже вузьку харчову нішу, яка обмежує його географічне поширення

Номер слайду 16

Вузька екологічна ніша не завжди відповідає вузькому поширенню виду. Наприклад, бактерія кишкова паличка має вузьку екологічну нішу: вона живе тільки в кишечнику людини, але в той же час трапляється на всіх континентах і в усіх кліматичних зонах, де живуть люди.

Номер слайду 17

Перекривання екологічних ніш. Коли два організми різних видів використовують одні й ті самі ресурси, їхні ніші перекриваються. Перекривання може бути повним або частковим, за одним або кількома параметрами (вид їжі, рівень освітленості). Рак річковий вузькопалий Рак річковий широкопалий.

Номер слайду 18

Якщо екологічні ніші частково перекриваються (мал. 83.2, б), то спільне існування видів стає можливим завдяки специфічним пристосуванням кожного виду, як у випадку з копитними саван. Чим сильніше перекрива-ються ніші, тим сильнішою стає конкуренція між видами.

Номер слайду 19

Якщо екологічна ніша одного виду містить у собі екологічну нішу іншого (мал. 83.2, в), то виникає інтенсивна конкуренція, і сильний конкурент може витіснити суперника.

Номер слайду 20

Запитання 1. Поясніть, чому поняття «екологічна ніша» і «місце проживання» різні. 2. Які організми — еврибіонтні чи стенобіонтні мають більш широкі екологічні ніші? 3. Як співвідносяться екологічні ніші горобців і голубів у межах міста?

Номер слайду 21

Домашнє завдання§ 83. Екологічна ніша11 клас профіль К. Задорожний

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Заполочна Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. коверко ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шульга Надія Іванівна
    Дякую.Чудова презентація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Мітіна Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Сулік Оксана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Урбан Тетяна Михайлівна
    Дякую. У вас чудові презентації.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
23 лютого 2020
Переглядів
21090
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку