Презентація до уроку з теми: "ПЕРША ВІЙНА БІЛЬШОВИЦЬКОЇ РОСІЇ З УНР ТА ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УНР"

Про матеріал
Супровідна презентація до уроку з теми "ПЕРША ВІЙНА БІЛЬШОВИЦЬКОЇ РОСІЇ З УНР ТА ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УНР". Розробка уроку з цієї теми - в профілі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПЕРША ВІЙНА БІЛЬШОВИЦЬКОЇ РОСІЇ З УНР ТА ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УНР

Номер слайду 2

ПЛАН УРОКУПЕРЕДУМОВИ ВІЙНИ. «УЛЬТИМАТУМ»ПЕРЕБІГ ВІЙНИIV УНІВЕРСАЛ. ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

Номер слайду 3

УЛЬТИМАТУМ – документ, присланий від РНК (більшовицького уряду росії) до Центральної Ради 4 грудня 1917 року, згідно з яким: Поставлено 4 ультиматуми у формі запитань: чи зобов’язується Центральна рада…Не дезорганізовувати фронти. Не пропускати військові частини на Дон і Урал. Боротися з антибільшовицькими силами. Припинити роззброєння більшовицьких полків та червоногвардійських загонів в УкраїніНа відповідь та виконання – 48 год, інакше – війна.

Номер слайду 4

Перебіг подій. РНК оголосила ЦР війну. Більшовики захопили Харків. В Харкові почав працювати Донецько-Криворізький регіональний з’їзд рад. В Харкові проголошена радянська влада

Номер слайду 5

БІЙ ПІД КРУТАМИ – це бій 16 (29) січня 1918 року між більшовицькими військами та силами ЦР (молодь, студенти), що закінчився поразкою сил ЦР та жорстокою розправою над ними.

Номер слайду 6

ОБЛИЧЧЯ БІЛЬШОВИЦЬКОГО НАПАДУЮРІЙ КОЦЮБИНСЬКИЙ. Син українського письменника Михайла Коцюбинського. Зять Євгенії Бош. Організатор і жертва сталінського терору. З грудня 1917 – в.о. народного секретаря військових справ. У січні 1918 р. призначений головнокомандувачем збройних сил радянської Української Народної Республіки з центром у Харкові, Червоного козацтва.

Номер слайду 7

ОБЛИЧЧЯ БІЛЬШОВИЦЬКОГО НАПАДУМИХАЙЛО МУРАВЙОВ. До ПСВ був позбавлений офіцерського звання за вбивство товариша. Очолював загони більшовиків, що захопили Харків, Полтаву та Київ. Керував військами в бою під Крутами. Віддав наказ на жорстоку розправу над студентами.

Номер слайду 8

IV УНІВЕРСАЛ – це документ, проголошений ЦР 9 (22) січня 1918 року, за яким: Проголошення незалежності («Однині УНР стає самостійною, ні від кого не залежною, вільною….»)Декларація прагнення жити в миріВлада належить ЦР до скликання Всеукраїнських уст. Зборів. Генеральний Секретаріат стає РНМ«Розпустити армію зовсім, замість неї ств. Народну міліцію»Закон про передачу землі трудящим без викупу. Держконтроль над банками. Підтверджено демсвободи, надані ІІІ універсалом.

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Повторити матеріал за конспектом і параграфом 8 підручника. Дати коротку відповідь в зошиті на питання №15 на с. 48 підручника. Для огляду: фото, замальовки станції Крути: як виглядала колись і зараз. Інтернет-ресурс «Локальна історія», в пошуку ввести «Крути» або «Невідома станція Крути: як вона виглядала сто років тому насправді»

pptx
Додано
2 листопада 2023
Переглядів
944
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку