Презентація до уроку з трудового навчання 6 клас

Про матеріал
Презентація до уроку з теми: Види з’єднань деталей з металу. Технологічний процес паяння.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технологічний процес паяння Учитель трудового навчання ЗЗСО № 7 Рашуга І. М м. Бердянськ, 2021.

Номер слайду 2

Паяння. Паяння металів – це процес нероз’ємного з’єднання металічних деталей, який ґрунтується на властивості розплавленого присадочного металу (припою) змочувати нагріті до температури плавлення їх поверхні. Після остигання розплавленого припою створюєтьсяміцне нероз’ємне з’єднання, яке не потребує наступної обробки.

Номер слайду 3

Спаяні вироби

Номер слайду 4

Припої Припій — це легкоплавкий сплав металів, призначений для з'єднання проводів, висновків, деталей і вузлів пайкою. Припої поділяються на три групи: тугоплавкі, легкоплавкі і сверхлегкоплавкие. До тугоплавким відносяться припої з температурою плавлення понад 500 °С. До легкоплавких відносяться припої з температурою плавлення до 400 °С. До сверхлегкоплавких відносяться припої з температурою плавлення до 100 °С.

Номер слайду 5

Флюси. При нагріванні металу кисень з`єднується з його атомами, утворюючи на поверхні оксиди. Ці оксиди не дають припою належним чином закріпитися на поверхні й з`єднати деталі, що споюються. Флюс (нім. Fluß — «потік», «течія») — речовина, що додається до розплавленого металу під час паяння для запобігання окиснення поверхні металу. Залежно від температури плавлення металу, чи температури паяння, найчастіше використовують такі флюси: вапняк, силікати, бура, борна кислота, каніфоль.

Номер слайду 6

Історична довідка. Пая́льник або лютівни́к — найпростіший ручний інструмент для контактного нагріву об'єктів шляхом передачі їм тепла від розжареного твердого тіла. Призначений для здійснення операцій лудіння поверхонь та спаювання деталей шляхом локального паяння. Конструктивно складається з нагріваємого робочого органу («жала») та теплоізольованої ручки. Теплові характеристики типових паяльників, дозволяють використовувати їх для виконання паяльних робіт з вживанням лише м'яких припоїв. Перші конструкції подібних інструментів були відомі ще за часів бронзової доби.

Номер слайду 7

Інструменти для паяння

Номер слайду 8

Інструменти для паяння

Номер слайду 9

Історична довідка. Паяльна лампа — нагрівальний прилад (винахід, Швеція, Карл Рікард Нюберг, 1881 рік), в якому горіння вихідної речовини (спирту, гасу, бензину) переводить його у випарнику в газоподібний стан, а струмінь з форсунки затягує кисень, що знаходиться в повітрі, подібно до пульверизатора. Назва походить від прямого перекладу англійського терміна blowlamp (blow — «паяти», lamp — «лампа»)Найбільшого поширення набули паяльні лампи форсункового типу. Більш зручні в експлуатації і теплопродуктивності за інші — бензинові паяльні лампи. Ємність резервуара паяльної лампи зазвичай 0,1-2 літри. Теплова потужність переносних паяльних ламп знаходиться в межах 0,5 к. Вт — 3 к. Вт (регулюється подачею палива).

Номер слайду 10

Паяльні лампи

Номер слайду 11

Паяльні лампи

Номер слайду 12

Процес паяння

Номер слайду 13

Експонати з власної колекції

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Додано
24 лютого 2021
Переглядів
2629
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку