Організаційно-підготовчий етап 1. Обґрунтування проблеми, що виникла, необхідність її розв’язання. 2. Коротка історична довідка. 3. Призначення проектованого виробу. 4. Вимоги до виробів даного призначення. 5. Вимоги до матеріалів. 6. Аналіз зразків-аналогів. Вибір об’єкту проектування. 8. Розробка плану виконання проекту.
План роботи з виконання проекту Визначити мету творчого проекту. Підібрати інформацію про виріб в інформаційних джерелах. Проаналізувати моделі-аналоги виробів. Виконати ескізний малюнок свого виробу. Підготувати матеріали, підібрати обладнання та інструменти. Розробити технологічну карту послідовності виготовлення виробу, підібрати технологію його виготовлення. Виготовити виріб. Захистити проект.
Історична довідка За одним із припущень підставка виникла разом із винайденням самовару. У результаті люди винайшли підстаканник. Блюдце також є підставкою під гарячий посуд. Археологи стверджують, що першими підставками були шматки шкіри, на які клали м'ясо дичини та іншу їжу. Потім з’явились дерев’яні дощечки із заглибленням посередині; пізніше почали виготовляти тарілки, або підставки з глини. За іншими припущеннями в далекому Китаї почали виробляти порцеляновий (фарфоровий) посуд. Вже в IV столітті китайці почали використовувати порцелянові тарілки як підставки під гарячий посуд.
Аналіз виробів-аналогів Вимоги до конструкції Модель №1 Модель №2 Модель №3 Модель №4 Призначення виробу Підставка під гарячий посуд Підставка під гарячий посуд Підставка під гарячий посуд Підставка під гарячий посуд Естетичний та оригінальний вигляд 3 бали 4 бали 3 бали 2 бали Зручність у використанні. Практичність 2 бали 5 балів 2 бали 3 бали Простота конструкції та виготовлення 2 бали 5 балів 5 балів 3 бали Економічність 3 бали 3 бали 3 бали 2 бали Кольорове вирішення 5 балів 4 бали 5 балів 3 бали Екологічність 3 бали 5 бали 2 бали 3 бали Власні вподобання 4 бали 5 балів 3 бали 2 бали