Презентація до уроку з трудового навчання в 5 класі " Поняття етикету під час вживання їжі. Столова білизна й сервірування столу"

Про матеріал

Методичний матеріал запропонован до вивчення II розділу «Технологія побутової діяльності та самообслуговування» за оновленою навчальною програмою з трудового навчання для учнів 5 -9 загальноосвітніх навчальних закладів. В презентації міститься матеріал за темою уроку, який вчителі зможуть використати в своїй роботі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття етикету під час вживання їжі. Столова білизна й сервірування столу

Номер слайду 2

Народна мудрість:«Найкраще засвоюються ті знання, які поглинаються з апетитом!»

Номер слайду 3

Номер слайду 4

1. Завдання «Чи дана кухня відповідає вимогам?»1 бригада2 бригада

Номер слайду 5

2. Завдання З наданих карток обрати електроприлади, які використовують 1 бригада – для механізації кухонних робіт1 бригада

Номер слайду 6

2. Завдання З наданих карток обрати електроприлади, які використовують2 бригада – для приготування їжі2 бригада

Номер слайду 7

3. Завдання Прочитайте діалог Ваших однолітків. Дайте відповідь на запитання: «Які правила порушили діти?»Ганна: - Уроки вивчила. Нудно самій. Зроблю, мабуть, чаю. Ой, хтось стукає. Михайло: - Ганно, можна до тебе? Ми проходили повз твій дім і вирішили зайти. Ганна: - Заходьте, будь ласка. Зараз приготую вам чаю. Рита: - Давай ми всі разом тобі допоможемо. Христина: - Я, напевно, буду прасувати скатертину. (Вмикає праску, залишає на дошці, та йде геть.)Аліна: - Ти чому залишила праску на дошці і не поставила на підставку?Оля: - Я ввімкнула чайник. Аліна: - А вода там є?Оля: - Ой, лишенько, мабуть, забула. Ганна: - Мишку, а ти що робиш?Мишко: - Ніж шукаю. Знайшов. Мало не порізався. Ганна: - Ну добре. Сідаймо до столу. А хто наливатиме?Всі: - Я! Я! Я!Всі діти біжать до чайника, штовхаючись та з’ясовуючи хто перший.

Номер слайду 8

{073 A0 DAA-6 AF3-43 AB-8588-CEC1 D06 C72 B9}4. Завдання Установіть відповідність між назвою і призначенням посуду 1 Бригада{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Назва посуду. Призначення посуду1 Сковорідки А) Для подавання 1-х страв2 Виделка Б) Для смаження різних продуктів3 Чашки бульйонні з блюдцями, тарілки глибокі столові В) Нею їдять блюда з м’яса і м’ясних продуктів, вироби з тіста (але не солодкі), пироги, млинці й інше{284 E427 A-3 D55-4303-BF80-6455036 E1 DE7}123 БВА

Номер слайду 9

{284 E427 A-3 D55-4303-BF80-6455036 E1 DE7}1232 бригада {21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Назва посуду. Призначення посуду 1 Ложка А) Для подавання 2-х страв2 Тарілки столові мілкі, круглі блюда Б) Для варіння перших та других страв 3 Каструлі В) ЇЇ використовують для вживання супів, каш.{284 E427 A-3 D55-4303-BF80-6455036 E1 DE7}123 ВАБ

Номер слайду 10

Етикет - норми та правила, що відображають уявлення про гідну поведінку людей у суспільстві в цілому, зокрема за столом. Столовий етикет включає правила користування посудом, столовими приборами, правила сервірування стола, культуру поведінки за столом.

Номер слайду 11

Можливо так Ви розумієте культуру споживання їжі?

Номер слайду 12

Як на вашу думку: « Що значить «сервіровка стола»?

Номер слайду 13

Сервіровка стола – це підготовка й оформлення його для споживання їжі, тобто правильне розміщення в певному порядку всіх необхідних для цієї мети предметів (столової білизни, посуду, приборів)

Номер слайду 14

В якій послідовності сервірують стіл? Сторінка підручника 202 Накрити стіл скатертиною. Розставити тарілки ( чисті, протерті, не тріснуті). Розкласти столові прибори. Розставити скляний посуд. Розкласти серветки. Розставити прибори зі спеціями і вази з квітами. Не забуваємо про правила безпеки!

Номер слайду 15

• Скатертина (кругла, прямокутна, овальна). Краї скатертини мають рівномірно звисати з усіх боків ( приблизно на 25 – 30 см).  Столова білизна

Номер слайду 16

Серветки (паперові, полотняні).• Рушники Столова білизна

Номер слайду 17

Фізкультхвилинка «Австралійський дощ»

Номер слайду 18

Сервірування столу до сніданку. Ніж – праворуч від тарілки(лезом до тарілки). Виделка – ліворуч від тарілки (зубчиками вгору). Пиріжкова тарілка (для булки, хліба, бутерброда) – ліворуч вище від столової тарілки. Чашка на блюдці – праворуч від столової тарілки. Чайна ложка – праворуч від чашки. Якщо на сніданок передбачений суп або молочна каша, то ставлять глибоку столову тарілку та кладуть ложку. Подивіться, як це виглядає на картинці і спробуємо це відтворити.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Практична робота Тема: Складання паперових серветок.1) Скласти серветку одним з наведених нижче способів2) Прикрасити стіл гарно складеною серветкою.

Номер слайду 21

«Нормальна й корисна їжа – це їжа з апетитом, їжа із задоволенням»

Номер слайду 22

Сьогодні на уроці ми …Найбільше мені сподобалося …Я дізналась …

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Опрацювати текст підручника (с.202 -208 ). Середній рівень - засервірувати дома стіл,Високий рівень – засервірувати дома стіл та сфотографувати, проведемо конкурс фото. Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Фоміна Діана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 березня 2018
Переглядів
5681
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку