Презентація до уроку з української мови

Про матеріал
Презентація до уроку української мови містить завдання за темою "Закінчення іменників жіночого роду на -а в орудному відмінку однини", а також чергування голосних і приголосних в корені слова".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Не просто слухати, а чути. Не просто дивитися, а бачити. Не просто відповідати, а міркувати. Дружно, плідно працювати.

Номер слайду 2

Сиди правильно!

Номер слайду 3

Самостійна робота. Утворити іменники, у яких відбувається чергування букв г, к, х на з, ц, с. I варіант II варіант. Кожух - Вухо - дорога - казка – урок - поріг – крига - ручка – горох - шапка – капелюх - музика -

Номер слайду 4

Самостійна робота Утворити іменники, у яких відбувається чергування букв і з о, е. I варіант II варіант. Острів - Пішохід –джміль - промінь – корінь - камінь – папір - вислів –явір - грім – лебідь - поріг – ведмідь - табір –

Номер слайду 5

Тема уроку Закінчення іменників жіночого роду на –а в орудному відмінку однини з основою на твердий і м’який приголосний та на [ж,ч,ш].

Номер слайду 6

Навчаючи - вчуся. Прочитай іменники в називному відмінку, виділи закінчення.2. Зверни увагу на кінцевий приголосний основи.3. Прочитай іменники в родовому відмінку, виділи закінчення.4. Зроби висновки.5. Поділись своїми спостереженнями, зробіть спільний висновок.

Номер слайду 7

Робота над деформованими реченнями. Відновіть деформовані речення. Виділіть закінчення іменників жіночого роду на –а в родовому відмінку. на, виблискували, самоцвітами, сонці, роси, краплі;ранньої, милується, красою, лелека, зорі;срібної, ніжно, світло, зірки, мигтіло;напийся, з, чистої, водиці, криниці.

Номер слайду 8

Словникова робота. Як називається найменший палець руки чи ноги? Мізинець Письмо по пам’яті Дай скоріш мізинчик свій Зачепи його за мій. Мізин-мізин-мізинець- Помирив нас молодець!

Номер слайду 9

Письмо по пам’яті Дай скоріш мізинчик свій, Зачепи його за мій. Мізин-мізин-мізинець- Помирив нас, молодець!

Номер слайду 10

Дослідіть, які закінчення можуть мати іменники жіночого роду однини в орудному відмінку.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}акаціяакацієюпісня піснеюмежамежеюмріямрієюземля землеюзадачазадачею. Надія Надією кутякутеюкашакашею

Номер слайду 11

Побудуйте словосполучення з іменниками в орудному відмінку I варіант II варіант. Засіяли пшениця; Йшли вулиця;жити з мрія; користуватися інформація;насолоджуватися тиша; милуватися лілія;товаришувати з Галя; летів над земля;задуматись над задача. тарілка з каша.

pptx
Додано
11 жовтня 2023
Переглядів
426
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку