Презентація до уроку з української мови "Вимова і написання префіксів"

Про матеріал
пояснити особливості написання префіксів пре-, при-, прі-, сприяти зміцненню навичок їх виділення; поглибити знання учнів про вимову слів з префіксами пре-, при-, прі-; формувати вміння та навички творення нових слів з даними префіксами; розрізняти префікси пре- і при- за значенням; складати речення з використанням слів із префіксами; розвивати мислення, увагу, спостережливість, пам ́ять, культуру усного мовлення; виховувати інтерес до українських традицій і звичаїв. Завдання уроку: Сформувати в учнів уміння правильно писати слова з орфограмою «Букви е, и, і в префіксах пре-, при-, прі-»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок з української мови в 5-Б класі«Вимова і написання префіксів пре-,при-,прі-»

Номер слайду 2

Мета уроку:пояснити особливості написання префіксів; формувати вміння визначати орфограму, розрізняти префікси пре- і при- за значенням;розвивати спостережливість, пам'ять, увагу, логічне мислення, культуру усного і писемного мовлення; навички творчої співпраці;виховувати інтерес до українських традицій і звичаїв, зокрема гостинності.

Номер слайду 3

Вправа « Так або ні »1) Слово складається з кореня та закінчення2) Закінчення – це змінна частина слова, яка слугує для зв’язку слів у словосполученні та реченні 3) Префікс – значуща частина слова, яка стоїть після кореня і слугує для утворення нових слів 4) Суфікс – значуща частина слова, яка стоїть після кореня і слугує для утворення нових слів 5) Частина слова без закінчення –це основа6) Спільнокореневі слова – це слова, які мають однаковий корінь 7) В українській мові усі слова змінні8) Закінчення не позначене буквою називають нульовим 9) Незмінні слова не мають закінчень10) Слова таксі, бюро, метро – це незмінні слова 11) Слова вода, водою, на воді – це спільнокореневі слова 12) Усі прислівники належать до незмінних слів

Номер слайду 4

«Над усе шануйте гостя, відкіля б він не пр..йшов: чи простолюдин він, чи знатний, чи посол». київський князь Володимир Мономах Гостинність у звичаях українців. Слово «гість» - давнє,праслов‘янське. Первісне значення його – чужинець, чужоземець. Справді, чужинцями, гостями були в нас купці. Дороги, якими вони прибували, називалися «гостинець», та й привозили чужоземці теж гостинці. Стародавні звичаї веліли, щоб гість, зайшовши на подвір’я , бодай на хвилинку вступив до хати. Гостя садовили на найкращому місці, запрошували до пребагатого столу. Сидячи за столом, гості повинні були чекати запрошення до страви. Коли гостина була святкова, то дітей за стіл не садили, господарі теж не сідали : господиня подавала їсти і припрошувала жінок, а господар – припрошував чоловіків. Нечемним вважалося, коли гість брав зі столу страви сам, без припрошення. Кожного гостя, який уже прощався ,господарі проводжали аж на двір або за ворота ( За митрополитом Іларіоном).

Номер слайду 5

«В гостях у префіксів пре-, при-, прі-» Префікс — це значуща частина слова, що стоїть перед коренем і служить для утворення нових слів (цвіт — за­цвісти, перецвісти, відцвісти, вицвісти). Префікс пре- вказує на вищу міру ознаки (його можна замінити прислівником дуже). У префіксі пре- пишемо букву е: претихий, пре­чудово. Префікс при- найчастіше вносить у значення слова відтінок приєднання, приближення або неповноти дії чи ознаки. У префіксі при- пишемо букву и: прибудувати, приставляти, прикладати. Ненаголошений голосний [е] у префіксах пре-, як і в коренях слів, вимовляємо наближено до [и]. Ненаголошений голосний [и] у префіксі при- у вимові наближається до [е]. Щоб не помилити­ся в написанні префіксів пре- і при-, треба розрізняти їх за зна­ченням. Префікс прі- пишемо у словах прізвище, прізвисько, прірва.

Номер слайду 6

Вимова і написання префіксів пре-, при-, прі- ЗАПАМ”ЯТАЙ!

Номер слайду 7

Фізкультхвилинка )Із-за парт всі миттю встали,Гарно спинки підрівняли. Вгору тягнемось усі,Мов трава в дрібній росі. Потім легко всі присіли,Наче ноги заболіли. Потім встали, руки в бокиІ зробили два підскоки. Каблучками цок-цокІ продовжим знов урок.

Номер слайду 8

Поетична хвилинка. Будь уважний!

Номер слайду 9

У гості до префіксів

Номер слайду 10

Дослідження-реконструювання Дуже глибокий - не зовсім заглушений -дуже злий -злегка покритий пилом -не зовсім сів, дуже добрий - невеликий мороз -лягти на кілька хвилин -посадка на землю - ділянка біля школи -

Номер слайду 11

« Глечик мовних смаколиків » Пр..хилити небо. Пр..красна половина . Пр..кусити язика . Опинитися на краю пр..рви .

Номер слайду 12

«Злови помилку» На березі моря жив-був дім. Дах перекосило. Пічка розвалилась. Труби переїхали набік. Вікна не відкриваються, двері не зачиняються. Долівка в щілинах. Колись давно в цьому будинку жили люди. Тоді він був новенький і гарний. А потім люди виїхали і будинок вийшов із ладу. Став сумувати і старіти. І сад біля будинку сумував і навіть здичавів від самотності. Яблука стали прикислими, а вишні – придрібними. Замість квітів привисока трава, кропива та будяки виросли. От і жив старий запущений будинок в пристарому запущеному саду. Та одного дня листоноша преніс йому телеграму: "Преготуйся зустрічати гостей, які преїдуть здалеку. На приготування у тебе є два тижні." Зрадів будинок, що до нього повертаються люди і відчув себе знову молодим і повним сили. Недарма українська приказка говорить: «Гість в дім – радість в нім».

Номер слайду 13

В Україні кажуть: «Не дорогий твій подарунок – дорога твоя пам'ять», - тому справа не в ціні подарунка, а в щирості твоїх почуттів. «Мистецтво красномовства» Правила поведінки в гостях1. Пр. Иходь в гості завжди без запізнення.2. Не забудь пр. Ивітатися.3. Поводь себе чемно і пр. Ивітно (ввічливо).4. Без пр. Ипрошення не сідай за стіл.5. Подякуй господареві за його гостинність, пр. Ебагатий стіл і пр. Екрасно проведений час.   

Номер слайду 14

Гра « Четверте зайве»1) Приспати, приїхати, прибрати, прегарний2) Прізвище, прізвисько, пригріти, прірва3) Премудрий, превеликий, принести, предобрий4) Прилаштувати, пресмачний, просидіти, прізвище. 

Номер слайду 15

«Незакінчене речення» …-Сьогодні на уроці… Я навчився… Я дізнався… Я запамятав… Мені було цікаво… Мені було важко…

Номер слайду 16

Рефлексія Фіолетовий колір символізує вищий розум, мудрість сприяє натхненню, чутливості, співчуттю. Він був присутній в одязі духовенства і королів. Фіолетовий часто вибирають цілителі і креативні особистості. Він допомагає людині заспокоїти душу, прийняти все, що відбувається зі спокійним серцем, наповнитися енергією натхнення. Бажаю вам натхнення на наступні теми. БУДЬТЕ РОЗУМНИМИ І КРЕАТИВНИМИ. 

Номер слайду 17

Домашнє завдання Обов ́язкове : П. 14, вправа. 170, С.85 . За бажанням : вправа 171 (усно). Скласти казку про пригоди трьох братів-префіксів. 

Номер слайду 18

Дякую усім за роботу на уроці!

pptx
Додано
28 березня 2023
Переглядів
318
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку