Презентація до уроку "Загальна характеристика водоростей"

Про матеріал

Дана презентація дозволяє сформувати в учнів уявлення про те, що водорості – нижчі рослини; ознайомити із середовищами їх існування, пристосувальними рисами будови та життєдіяльності; дати поняття "слань, талом". ознайомити з різноманітністю водоростей у Світовому океані: червоні, бурі, золотисті, діатомові та їхнім значенням у природі та житті людини.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

РІЗНОМАНІТНІСТЬ ВОДОРОСТЕЙ

Номер слайду 2

Мета уроку Познайомитись: з різноманітністю водоростей та їх практичним значенням. Пояснювати: взаємозв’язок будови та середовища існування водоростей; що одноклітинні водорості – це організми.

Номер слайду 3

ПЛАН 1. Загальна характеристика представниікв різних відділів водоростей: Зелені водорості; Діатомові водорості; Бурі водорості; Червоні водорості; 2. Практичне значення водоростей 3. Словничок.

Номер слайду 4

Що вам відомо про середовище існування водоростей

Номер слайду 5

В умовах теплого (субтропічного, тропічного, а іноді і помірного) клімату в порожнистих остевих шерстинках білого ведмедя можуть розвиватись одноклітинні водорості, які надають йому зеленого забарвлення. Таке явище спостерігалось у 1980 році в зоопарку Сан-Дієго (США), де три білих ведмеді набули зеленого кольору; їхнє забарвлення було відновлене шляхом купання в сольовому розчині. Після цього, в 2004 році, аналогічним чином позеленіли білі ведмеді в сингапурському зоопарку. Це було спровоковано винятково жаркою та вологою погодою того літа; природний колір ведмедям повернули шляхом обробки перекисом водню. Останній випадок стався в 2005 році в зоопарку Брукфілд (Чикаго), також під час винятково жаркого та вологого літа. Але така хімічна обробка була визнана небезпечною для звірів.Краще дочекатися природного відновлення кольору - линянню.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

симбіоз з живими організмами Водорості співіснують із шерстю лінивця лишайники

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Саме водорості, а не наземні ліси, виробляють основну частку кисню на Землі, на них припадає близько 80% всього обсягу його виробництва. Ймовірно, саме вони і стали однією з причин появи на нашій планеті азотно-кисневої атмосфери, тому що з усіх рослин саме водорості є найдавнішими.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Різноманітність зелених водоростей Спірогіра Ульва Ацетабулярія – бокал русалоньки Хламідомонада

Номер слайду 17

Практичне значення Зелених водоростей очищення води; ланцюги живлення; їжа людини – ульва; космічні дослідження – хлорела; промисловість: папір, лаки, фарби; ліки, вітаміни; добрива; “цвітіння” води спричиняє задуху риб.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Особливості будови Пігменти: зелені, жовті, бурі. Запасна речовина: олія – надає легкість, плавучість. Покриви водоростей: кремниста речовина (SiO2) утворює панцир з двох стулок; слиз для прикріплення до дна або об’єднання в колонії.

Номер слайду 21

Практичне значення Діатомових водоростей ланцюги живлення; осадові гірські породи - трепел, доломіт, діатоміт; виготовлення фільтрів, шліфувальних порошків, матеріалів для звуко- та теплоізоляції; ґрунтоутворення; індикатори (показники) чистоти води; руйнування підводних споруд; забивають водопровідні труби.

Номер слайду 22

Їстівна бура водорість з Азії (Ундарія периста), що з’явилася біля берегів США, заполоняє водний простір, призводить до вимирання тварин і псує кораблі і причали. Ундарію перисту ще називають вакаме або Чука. Ця водорість багата білками та вітамінами. Вона активує гени, які забезпечують омолоджуючу дію.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Практичне значення Бурих водоростей ланцюги живлення; дім для тварин; їжа – ламінарія (морська капуста); добрива; препарати крові, I, Br; альгінати – для виготовлення морозива, соків; виробництво паперу, хірургічних ниток, барвників тканин, косметичних засобів; давні водорості - вугілля. шкода судноплавству. Саргас Ламінарія

Номер слайду 25

Бурі водорості

Номер слайду 26

Морська капуста здатна «відсмоктувати» з кісток солі свинцю, барію, важких металів, радіонукліди, і зв’язувати токсини. Зміст в ламінарії фосфору, заліза, магнію і натрію в десятки разів більше, ніж у звичайній капусті. Концентрат ламінарії додають в корм для птахів – для зміцнення шкаралупи яєць. XIII століття. У Китаї був виданий наказ, який зобов’язав усіх громадян щорічно з’їдати певну кількість ламінарії. Заради цього за держрахунок організували доставку водоростей в усі навіть найвіддаленіші краї імперії. Морська капуста містить комплекс речовин, необхідних для відновлення організму після екстремальних дій — радіоактивного опромінювання, отруєння важкими металами і токсичними речовинами. Цей дар моря підвищує імунітет і надає антивірусну дію, а також зменшує в’язкість крові, знижує тонус судин і уповільнює процес атеросклерозу.

Номер слайду 27

А чи знали ви що… Червоне море так назвали через наявність в ньому великої кількості водоростей осцилятора. Місцями через них дійсно здається, що вода забарвлена ​​у червоний колір. А Саргасове море, єдине у світі море без берегів, у верхньому шарі води містить таку кількість водоростей, які тут утримують течії, що візуально його поверхня іноді виглядає, як болото або як суп, а не як море.... Таку кількість рослин навіть видно з космосу.

Номер слайду 28

Відділ Червоні водорості Близько 4 тис. видів Середовище існування: теплі моря на великих глибинах (до 250 м). Морфологія: багатоклітинні; є ризоїди для прикріплення. Покриви – багатошарові, містять пектин, агар, целюлозу, мінеральні солі; Пігменти: червоні, сині, зелені. Запасні речовини: багрянковий крохмаль. Порфіра Філофора

Номер слайду 29

Практичне значення Червоних водоростей ланцюги живлення; самоочищення води; дім для тварин; їжа – порфіра (делікатесна морська капуста); агар – субстрат для мікробіології; агар – застосовують у харчовій промисловості (желе, цукерки, мармелад); участь у утворенні коралових рифів; медицина – виготовляють препарати йоду, ліки. Кораліна

Номер слайду 30

Ви добре впоралися з інформацією про життєдіяльність водоростей. Для підведення підсумків збору скарбу. Вам необхідно заповнити таблицю

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Гра  "Чи вірите ви, що…”: -усі водорості живуть у воді; -усі водорості багатоклітинні; -розмір водоростей може бути кілька десятків метрів; -водорості є різного кольору; -розмноження тільки статеве; -водорості живуть усередині інших організмів; -у клітинах водоростей одне ядро; -водорості автотрофи; -водоростям властиве чергування поколінь; -водорості не здатні до фотосинтезу.

Номер слайду 33

Домашнє завдання: опрацювати параграф 41. Підготувати цікаві факти про мохи

Номер слайду 34

Домашнє завдання Повідомлення «Зелені водорості»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Смотрицька Iрина Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
2802
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку