Презентація до уроку зарубіжної літератури для 6-го класу на тему "Мацуо Басьо. Хайку."

Про матеріал

ТЕМА: Мацуо Басьо. Хайку. Відображення японських уявлень про красу в поезії митця.

МЕТА: познайомити учнів з деякими фактами творчої біографії поета, дати коментарі до віршів Мацуо Басьо, в яких віддзеркалилися його враження від спілкування з природою; зародити інтерес до японської культури, традицій, звичаїв; виховувати почуття дружби й краси.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

«Дорога мандрів – творча майстерня поета» «Нічний красень» «Червона Фудзі» «Якщо у твоєму серці квітуча слива» «Осінній і зимовий пейзаж – пора життя» «Жива природа»

Номер слайду 13

Ім'я при народженні: Мацуо Мунефуса Псевдонім: Басьо («бананова пальма») Дата народження: 1644 Місце народження: Уено, Іга, Японія

Номер слайду 14

Поночуйте просто неба, Тоді й збагнете вірші мої! Осінній вітер. Зморшки на ньому розглажу І вирушу милуватися снігом. Старе паперове плаття. Листям ірисів На ногах закріплю Сандалі без поворозок. Як давно я не прощався! Тоді бриль - у руці, на плечах - Легка святкова накидка. Вже закінчився рік, А я і досі під брилем І в сандалях з соломи.

Номер слайду 15

Милуюсь місяцем, Навколо ставка проблукав Цілісіньку ніч. Перед вродою квітів Страшно стало місяцю Сховався за хмари. Повний місяць Подивись на поверхню озера- Куди там усім красуням! Хоч з чим його порівнюй - Все даремно! Він ні на що не схожий, Триденний місяць молодик.

Номер слайду 16

Туман - це щільна мжичка. Удень нам не видно Фудзі, - Якийсь химерний настрій. Хмари - біля підошви, Над ними - нетрі Фудзіями Шпилем у небо. Але ж зараз хто - небудь Гори Хаконе долає! Ранок з глибоким снігом. Я раптом побачив її Плаче самотня... Разом на місяць дивитимемось.

Номер слайду 17

Під час квітування сакур Горам краси не додасть Навіть ранкова зоря. Натовп із сотні тисяч Родин - таке милування Квітами сакури у столиці. Квітучі сливи, Ніжні верби...І подібні до них Молоді хлопці, жінки! З'являйтесь, вірші й такі, Які схожі були б не на мене, А на перші квіти сакури.

Номер слайду 18

На всохлу гілку Сів ночувати крук, Глибока осінь. Осінь - праосінь Як там живе сусіда Не знаю зовсім. Нумо,друзі, Ходім милуватися снігом - Блукатимемо, поки впадемо! Перший сніг! Аж довгі листки нарцисів Позгинались!

Номер слайду 19

Старий ставок! Жабка стрибне - Сплеск пролунає. Кукуючи на льоту, Пронеслась зозуля - Яка заклопотаність. Ніяк не заспокоїшся, Серце мандрівниче! - Переносна жаровня.

Номер слайду 20

Дата смерті: 28 листопада 1694 Місце смерті: Осака, Японія Рід діяльності: проза, поезія Жанр: хайку

Номер слайду 21

Номер слайду 22

СИЛА МИСТЕЦТВА   Мистецтво незбагненне й незрівнянне – Його не може розум осягнуть, Є в ньому вічна і священна тайна, Що кличе людство на духовну путь. Чому обличчя змінюють епохи? І час від часу інша новина? Здається, наче розібрались трохи, Але відкрилась більша глибина. Мистецтво піднімається на крилах До вищої мети між інших мет, Воно летить невпинно і нестримно, Шляхи його – мов спалахи комет. То величає, то сміється їдко, То говірке, то стримує вуста, Примхливе і вибагливе нерідко, А інколи, грайливе, мов дитя. Воно, як жінка, чарівне й прекрасне, Вдиха натхнення яблуневий цвіт, Та якщо жінка із роками гасне, Краса мистецтва не рахує літ.

Номер слайду 23

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.6
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
4.6
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Овсянникова Оксана Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Поїзд Валентина Савівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шевгеніна Тетяна Григорівна
    Дякую за цікавий змістовний матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Скорик Інна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
  5. Скорик Інна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Додано
10 лютого 2018
Переглядів
11938
Оцінка розробки
4.7 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку