Презентація до уроку зарубіжної літератури у 9 класі за темою : "Йоганн Вольфганг Ґете. Поезії «Вільшаний король», «Травнева пісня», «Прометей»

Про матеріал
Презентація до уроку зарубіжної літератури у 9 класі за темою : "Йоганн Вольфганг Ґете. Поезії «Вільшаний король», «Травнева пісня», «Прометей». Роль Й. В. Ґете в історії Просвітництва. Нове розуміння природи у ліриці Й. В. Ґете. Міфологічний зміст образів вірша «Вільшаний король».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Йоганн Вольфганг Ґете (1749–1832). Поезії «Вільшаний король», «Травнева пісня», «Прометей». Роль Й. В. Ґете в історії Просвітництва. Нове розуміння природи у ліриці Й. В. Ґете. Міфологічний зміст образів вірша «Вільшаний король». Зарубіжна література 9 клас. Учитель: Шопова Валентина Василівна

Номер слайду 2

Йоганн Вольфганг Гете. Видатний німецький письменник, учений й філософ«природа захотіла дізнатися, якою вона є, і... створила Гете»

Номер слайду 3

Гете був поетом, письменником, драматургом; ученим-біологом, фізиком, істориком, культурологом; знав кілька іноземних мов; мав талант художника й залишив нащадкам чудові малюнки; громадсько-політичним діячем (був очільником уряду при королі Карлі- Августі у Веймарі); ректором Йєнського університету).

Номер слайду 4

Дата і місце народження: народився 28 серпня 1749 року у німецькому місті Франкфурт-на-Майні. Компакт-біографія

Номер слайду 5

Родина: Родовита й заможна бюргерська родина. Батько Йоганн Каспар Гете був імперським радником. З дитячих років майбутній митець мав усі можливості для найповнішого духовного розвитку. Йоганн Вольфганг був первістком (коли він народився, батькові було 39 років, а його дружині Катаріні - 18 років). Сам Йоганн Вольфганг Гете був одружений з Крістіаною Вульпіус, дівчиною недворянського походження.

Номер слайду 6

Освіта: спочатку його навчали домашні вчителі, а потім отримав вищу освіту в Лейпцизькому (1765- 1768) та Страсбурзькому університетах (1770- 1771), де вивчав юридичні науки, філософію та медицину. У 1771 році захистив латиною докторську дисертацію з права, головною ідеєю якої була ідея свободи життєвого вибору людини. На думку Гете, ні церква, ні держава не мають права втручатися в особисті переконання громадян. Але найбільшим захопленням життя завжди залишалася література.

Номер слайду 7

Формування світогляду та естетичних уподобань: ідейні погляди та естетичні уподобання Гете сформувалися під впливом видатного діяча німецького Просвітництва Йоганна Гердера. Сам Йоганн Вольфганг Гете став одним із ідейних лідерів просвітницького руху

Номер слайду 8

Початок творчості: Почав писати вірші з семи років. Під час навчання в Лейпцизькому університеті продовжував писати поетичні твори. Це були легкі вишукані вірші на різні теми, на яких позначився вплив французької поезії. Першу збірку поетичних творів видав у 1769 році. Проте слава письменника прийшла до нього після виходу в світ епістолярного роману (роману в листах) «Страждання молодого Вертера».

Номер слайду 9

Творчий період у житті Гете тривав майже 70 років. Відомий передусім як талановитий поет, Гете створив неперевершені зразки прози й драми. Творчий спадок Гете: 1600 віршів, 54 віршові й прозові поеми, три великі поеми, чотири романи, понад 2000 афоризмів, приказок і повчань (у віршах і в прозі), величезна кількість наукових праць з геології, ботаніки, зоології, анатомії; філософських, естетичних, літературно- критичних статей, мемуари, щоденники; переклади з французької та італійської мови. У своїй творчості втілив різні аспекти просвітницької ідеології та поєднав різні художні напрями й течії: просвітницький реалізм, класицизм, сентименталізм, елементи передромантизму. Творчий доробок Йоганна Вольфганга Гете

Номер слайду 10

Переїзд до Веймара у 1775 році на запрошення правителя герцогства Саксен-Веймарського Карла-Августа. У 1786 році Гете пережив велику моральну кризу, для подолання якої виїхав до Італії. З 1788 року цілком присвятив себе «вічному» - творчості та особистому вдосконаленню. Дружба з Фрідріхом Шиллером (1794-1805 роки). За словами В. Бєлінського, «натури Гете й Шиллера були діаметрально протилежними, і все ж таки саме ця протилежність була причиною й основою дружби і взаємної поваги обох великих поетів». Своєрідною даниною шани їхній дружбі є пам'ятник Гете й Шиллерові у Веймарі перед будинком Національного театру. Важливі факти біографії

Номер слайду 11

Дата смерті: помер 22 березня 1832 року у Веймарі (застуда під час прогулянки перейшла у запалення легенів, відомо, що митець з 19 років страждав на сухоти). Похований у Веймарі поряд з близькими йому герцогом Карпом-Августом та Фрідріхом Шиллером.

Номер слайду 12

«Травнева пісня». З історії створення: Вірш «Травнева пісня» був написаний Гете на початку 80-х років XVIII століття у страсбурзький період навчання молодого поета (вірогідно, у травні 1771 року). Перша публікація - 1774 рік. У цьому вірші знайшло поетичне втілення кохання Гете до Фредеріки Бріон, доньки священника із селища Зезенгейм неподалік від Страсбурга. Фредеріка була у цей час музою молодого Гете, їй він присвятив цикл віршів про кохання, які надсилав дівчині як любовні листи. З від’їздом Гете із Страсбурга їхні стосунки припинилися, але Фредеріка так і залишилася вірною своєму юнацькому коханню до останніх днів. Вона ніколи не виходила заміж і жила спогадами про дивовижне романтичне кохання до Гете. Фредеріка Бріон увійшла в історію німецької культури під іменем Фредеріки із Зезенгейма й стала символом романтичної вірності першому коханню.

Номер слайду 13

Вірші Гете, створені під впливом почуття до Фредеріки, знаменували собою народження нової німецької поезії, у якій більше не було місця раціоналізму та нормативним обмеженням класицизму. Живе, пульсуюче почуття наповнює вірші, присвячені Фредеріці. В них сформувався новий авторський стиль Гете, що поставило його в авангард поетів-новаторів світової літератури. Новаторство Гете в ліриці зезенгеймського періоду:

Номер слайду 14

Виразно прочитайте вірш Гете «Травнева пісня»

Номер слайду 15

Поезія «Вільшаний король» була створена Гете у рамках мистецького змагання 1797 року з Фрідріхом Шиллером у Веймарі, у так званий баладний період творчості двох геніїв німецького Просвітництва. На створення балади «Вільшаний король» поета надихнула данська народна пісня «Дочки короля ельфів».«Вільшаний король» З історії створення:

Номер слайду 16

Хто пізно так мчить у час нічний?То їде батько, з ним син малий. Чогось боїться і мерзне син —Малого тулить і гріє він.— Чому тремтиш ти, мій сину, щомить?— Король вільшаний он там стоїть!Він у короні, хвостатий пан!— То, сину, вранішній туман!"Любе дитя, до мене мерщій!Будемо гратись в оселі моїй,Квіти прекрасні знайду тобі я,У злото матуся одягне моя".— Мій тату, мій тату, яке страшне!Як надить вільшаний король мене!— Годі, маля, заспокойся, маля!То вітер колише в гаю гілля!"Хлопчику любий, іди ж до нас!Дочки мої у танку в цей час,Дочки мої тебе прийдуть стрічать,Вітати, співати, тебе колихать!"— Мій тату, мій тату, туди подивись!Он королівни вільшані зійшлись!— Не бійся, мій синку! Повір мені: То верби сивіють в далині!"Мені, хлопче, люба краса твоя!З неволі чи з волі візьму тебе я!"— Мій тату, мій тату, він нас догнав!Ой, як болюче мене він обняв!Батькові страшно, батько спішить,В руках його хлопчик бідний кричить;Насилу додому доїхав він,В руках уже мертвий лежав його син. Переклад М. Рильського. Виразно прочитайте вірш Гете «Вільшаний король»

Номер слайду 17

1. С. 27-28, 31-34 (опрацювати теоретичний матеріал, проаналізувати поезії).2. Перечитати давньогрецький міф про Прометея.3. Пригадати, чому образ Прометея увійшов до галереї «вічних образів» світової літератури. Домашнє завдання:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Варченко Катерина Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дідківська Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кайдалова Жанна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Дєрусова Ілона Юріївна
    Дякую за чудову роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Зарубіжна література 9 клас (Ніколенко О.М., Зуєнко М.О., Стороха Б.В., Туряниця В.Г., Орлова О.В.)
Додано
16 вересня 2023
Переглядів
5808
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку