Презентація до уроку зарубіжної літератури в 10 класі "Моріс Матерлінк "Синій птах"

Про матеріал
Матеріал презентації допомагає унаочнити урок, дозволяє зробити інформацію більш зрозумілою, а урок яскравішим, також може бути використана під час онлайуроків
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок зарубіжної літератури 10 клас

Номер слайду 2

Урок зарубіжної літератури 10 клас. Моріс Матерлінк«Синій птах»(з досвіду Шафранової А. В. , вчителя ліцею № 144 ім. Г. Ващенка м. Києва)

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Обираємо епіграф. Звичайно, нам не вистачає не самого щастя, але вміння бути щасливим. Ми маємо лише те щастя, яке здатні зрозуміти.

Номер слайду 5

«Так» чи «ні»Моріс Метерлінк1 Народився у Франції.2. Його батько був бідним селянином.3. У 12 років вступив до єзуїтського коледжу.4. Атмосфера, що панувала там, навіювала оптимістичні настрої.5. Перші вірші (1875р) вражали депресивністю.6. Герої перших п’єс – рішучі особистості, що протистоять силам зла.

Номер слайду 6

«Так» чи «ні»Моріс Метерлінк7. За наполяганням батька опановував професію адвоката у Генті.8. Продовжив навчання у Сорбонні.9. Після повернення у Бельгію молодий Метерлінк – успішний адвокат.10. В поетичній збірці «Оранжереї» зобразив «порожню як могилу» душу ліричного героя.

Номер слайду 7

«Так» чи «ні»11. Провідна тема збірки – духовно багата людина радіє життю.12. Молодому Метерлінку дорікали у відсутності змісту у творах.13. В поезії Метерлінк – послідовник французької поетичної школи, справжній символіст.14. Перші драматичні твори сповнені оптимізму.

Номер слайду 8

Пригадаємо. Модернізм…Декаданс…Символізм… представники…4. Представником естетизму в літературі є…5. Поетична збірка якого поета була засуджена за аморальність?10. Назва літературної течії, що витончено відтворює особисті враження?6. Поет, вірш якого став своєрідним маніфестом символізму…7. За життя його визнали “королем поетів”.8. Прокоментуйте словосполучення “кінець віку”

Номер слайду 9

Пригадаємо9. Хто автор вірша “П’яний корабель”? “Альбатрос”? “Поетичне мистецтво”?10. Як ви гадаєте, бунт проти чого покладено поетом в основу вірша “П’яний корабель”?11. Поясніть відмінність між реалістичним і нереалістичним мистецтвом.12. Особливості “нової драми”.

Номер слайду 10

Нова драма. Чим відрізняється драматичний твір?Назвіть відомих авторів драматичних творів. Назвіть зміни в драматургії кінця ХІХ ст. Що спільного у творах драматургів, авторів “нової драми”?

Номер слайду 11

«Синій птах» М. Метерлінка— належить до жанру феєрії: *химерно-казковий сюжет; *фольклорні та міфологічні образи; *умовність простору і часу; *символістичність ситуацій і образів; *ліризм;*узагальнювальний зміст; *наявність яскравих сценічних ефектів. П’єса «Синій птах» цілком відповідає законам цього жанру

Номер слайду 12

Словникова робота. Драма-феєрія — це п’єса з казково-фантастичним сюжетом і персонажами. Феєрія — театральна чи циркова вистава, побудована на фантастично-казковому сюжеті, у якій із метою вразити глядача використовують різноманітні сценічні ефекти

Номер слайду 13

Сюжет. Казкова подорож дітей бідного дроворуба в пошуках Синього птаха, який принесе здоров’я і щастя хворій дівчинці — онучці феї Берилюни. Фольклорний мотив пошуків цілющого зілля дає авторові змогу провести своїх героїв — дівчинку Мітіль і хлопчика Тільтіля — через багато випробувань, що допоможуть їм відкрити вічні цінності і сенс життя, а саме: за Синім птахом (символом щастя) не потрібно ходити далеко, щастя поруч.

Номер слайду 14

Синій птах – символ щастя…потрібно побачити в реальному повсякденному житті — у батьківській любові, у турботі про ближніх, милосерді та безкорисливості. Образ Синього птаха багатозначний. Він також символізує пошуки істини, пізнання таємниць природи. Це споконвічне прагнення людства вимагає мужності, оскільки природа не хоче віддавати свої таємниці, а істину не можна відкрити раз і назавжди — вона нескінченна. У такий спосіб фантастично-казковий сюжет, властивий жанру феєрії, наповнюється філософським змістом. Автор зображує блукання людської душі у Всесвіті, її зустріч з добром і злом у пошуках істини та гармонії

Номер слайду 15

Композиція. П’ять дій, дванадцять картин. Картини об’єднані авторською ідеєю і наскрізними персонажами, відбивають етапи духовного розвитку дітей — майбутнього людства. Зустрічі з алегоричними персонажами в символічних ситуаціях, кожний з яких несе свою мораль, збагачує досвід і виховує душу Тільтіля і Мітіль.

Номер слайду 16

убогі радості Так, у Країні Спогадів серед померлих родичів вони усвідомлюють благородну потребу поважати пам’ять предків. У садах Блаженств діти дізнаються про різні цінності в людському житті. Одні Блаженства уособлюють плотські насолоди, убогі радості — це «гладкі земні Блаженства» (бути багатим, віддаватися лінощам, надмірностям у їжі й питві, багато спати, бути пихатим і т. ін.).

Номер слайду 17

інші БлаженстваЇм протистоять інші Блаженства (тобто цінності). Порівняно з першими вони непомітні і навіть сірого кольору (наприклад, Блаженство любити батьків). Але саме Блаженство чистих Радощів, Безневинних Думок, Зимового Вогнища, Блаженство милуватися красою природи і — найголовніше — відчувати Материнську любов сповнюють життя людей високим змістом і духовністю..

Номер слайду 18

Кульмінація Зустріч дітей із Материнською любов’ю є психологічною кульмінацією п’єси. Таким чином, в алегоричних і символічних образах п’єси стверджуються моральні цінності: перевага добра над злом, духовності над ситою вульгарністю, чеснот над пороком. ці істини відкриваються дітям і створюють духовний світ Тільтіля і Мітіль

pptx
Додав(-ла)
Шафранова Анна
Додано
27 листопада 2021
Переглядів
723
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку