Презентація до відкритого уроку виробничого навчання Щеплення плодових дерев

Про матеріал
ПЛАН УРОКУ ВИРОБНИЧОГО НАВЧАННЯ Тема програми: Плодівництво. Весняні роботи в плодовому саду. Тема уроку: Щеплення плодових дерев. Мета уроку: Навчальна мета: Формування уміння підбирати інвентар; організація робочого місця, ознайомлення з основними прийомами щеплення плодових дерев, проведення науково-дослідницької роботи по підготовці підщеп та прищеп до щеплення та щеплення плодових дерев. Виховна мета: Виховувати інтерес до процесу пізнання. Виховувати в учнів любов до майбутньої професії. Дбайливе відношення до навколишнього середовища, інвентарю, самостійність в прийнятті рішень. Розвиваюча мета: Розвивати в учнів пам'ять, логічне мислення, зв'язне мовлення, вміння аналізувати, порівнювати, творчий підхід до організації виробничого процесу. Самостійно робити висновки і узагальнення. Тип уроку: урок узагальнення та систематизації знань, умінь, навичок. Дидактичне забезпечення: проектор, мультимедійна дошка, мультимедійна презентація, відеоматеріал, інструкційно-технологічні картки до виконання роботи, роздатковий матеріал. Матеріально – технічне забезпечення: секатор, пилка садова, ножі садові(окуліровочний, копуліровочний), секатор для щеплення, стрічка для замотування місця щеплення, садовий вар, спирт(для дезінфекції інструменту), живці, підщепи. Тривалість роботи – 6 годин. Міжпредметні зв'язки: - плодоовочівництво, охорона праці, біологія та екологія. Список основної та додаткової літератури: Основна: 1. Барабаш О.Ю. Технологія вирощування овочів і плодів. – К.: Вища школа, 1993. – 324 с. 2. Барабаш О.Ю. овочівництво.-К.: Вища школа, 1994. 3. Барабаш О.Ю., Федоренко В.С. Овочівництво і плодівництво.-К.: Вища школа, 1987. 4. Барабаш О.Ю. Технологія виробництва овочів і плодів. – К.: Вища школа, 2004. 5. Гіль Л.С., Пєшковський А.І. Сучасні технології овочівництва закритого і відкритого ґрунту. Ч.І. Закритий грунт: Навчальний посібник.- Вінниця: Нова книга, 2008. 6. Каблучко Г.О. Гапоненко Б.К. Плодівництво.-К.: Вища школа, 1990. 7. Лихацький В.І., Бур гарт Ю.Е. Овочівництво. Практикум.- К.: Вища школа, 1994. 8. Підберезький В.Г. Плодоовочівництво: Навчальний посібник.-К.: 2007. 9. Усик Г.Е., Овочівництво.-К.: Вища школа, 1988. Допоміжна: 10. Технологія виробництва овочів і плодів: Підручник /О.Ю. Барабаш, В.С. Федоренко та ін. – К.: Вища школа, 1993. – 326 с. 11. Овочівництво і плодівництво. 3-е видання, доповнене і перероблене Білецький П.М., Роман І.С. – К.: Вища школа, 1978. – 448 с. 12. Г.Є. Усик, О.Ю. Барабаш Овочівництво – 2-е видання, перероблене. – К.: Вища школа, 1988. – 269 с. 13. Овочівництво. Білецький П.М.- К.: Вища школа, 1970. – 420 с. 14. Плодівництво: Навчальний посібник / Г.О. Каблучко, Б.К. Гапоненко та ін.- К.: Вища школа, 1990. 15. Лихацький В.ІФ., Бур гарт Ю.Є. Овочівництво: Практикум. – К.: Вища школа, 1994. 16. Матвєєв В.П., Рубців М.И. Овощеводство. – М.: Агропромиздат, 1985. 17. Плодоводство. Под ред. В.А. Клесникова. – М.: Колос, 1979. 18. Алиев Э.А., Смирнов Н.А. Технология возделывания овощных культур и грибов в защищенном грунте. – М.: Агропромиздат, 1987. 19. Промышленное садоводство. Сенин В.И., Клочко П.В. и др. – К.: Урожай, 1987.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЩЕПЛЕННЯ ПЛОДОВИХ ДЕРЕВ Розробив майстер в/н. Карпенко М. В.

Номер слайду 2

ЩЕПЛЕННЯМ називають операцію по з’єднанню і зрощенню частин, узятих від різних рослин. В результаті виходить одна рослина, що складається з двох або кількох компонентів, зазвичай — з підщепи (нижньої частини отриманого рослини) і прищепи (верхньої частини). Прищепа — це сорт, який ми хочемо вирощувати. Підщепа - рослина, на яку прищеплюємо цей сорт. Стовбур може бути відсутнім повністю (щеплення в кореневу шийку) або бути висотою до 2 м і більше (щеплення на штамб)

Номер слайду 3

НОЖІ САДОВІСЕКАТОР ДЛЯ ЩЕПЛЕННЯСЕКАТОРНОЖОВКА САДОВАСТРІЧКА ДЛЯ ЩЕПЛЕННЯСАДОВИЙ ВАРІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ ЩЕПЛЕННЯ

Номер слайду 4

Окулірування – спосіб щеплення плодових і декоративних рослин одиночної брунькою (вічком), взятої від черешка культурного сорту.

Номер слайду 5

КОПУЛІРОВКА – це з’єднання черешка і прищепи у місці їх ідентичних, косих зрізів. Результат роботи повинен виглядати як перев’язана цілісна гілочка. До переваг методу слід віднести його простоту. СПОСОБИ КОПУЛІРУВАННЯпроста копуліровкапокращена копуліровкасідлом за корув бічний розрізза кору з шипомв розщіп

Номер слайду 6

ПРОСТА КОПУЛІРОВКА

Номер слайду 7

ПОКРАЩЕНА КОПУЛІРОВКА

Номер слайду 8

КОПУЛІРОВКАВ БІЧНИЙ РОЗРІЗ

Номер слайду 9

КОПУЛІРОВКАЗА КОРУ

Номер слайду 10

КОПУЛІРОВКАВ РОЗЩІП

Номер слайду 11

У прищепи та підщепи обов’язково мають співпадати шари камбію

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Марусіч Олександр Іванович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
18 березня 2023
Переглядів
548
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку