Презентація до виховної години "Бережіть ліс від вогню" 8 клас

Про матеріал

Презентація до виховної години "Бережіть ліс від вогню". Призначена для середніх класів.Матеріал про види пожеж та практичні поради, як діяти, опинившись у екстремальних умовах. Мета --виховувати відповідальність за власні вчинки, берегти природу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Цей ліс живий. У нього добрі очі …Ліна Костенко r

Номер слайду 4

Види лісових пожеж : низова Верхова підземнавогняний шторм

Номер слайду 5

Низова пожежа виникає в 90% усіх випадків лісових пожеж і розділяється на швидку і стійку. Низова швидка пожежа поширюється по нижньому ярусу лісу, його полум'я досягає висоти 5-50 см, швидкість поширення 0,5-3 м/хв. Така пожежа найчастіше відбувається навесні. При низовій стійкій пожежі обгоряє лісова підстилка, коріння дерев, гине підлісок. Найчастіше такі пожежі відбуваються влітку. У молодняках низова пожежа через низько опущені крони переходить у верхову навіть при слабкому вітрі.

Номер слайду 6

Верхові пожежі  виникають у посушливу погоду при сильних вітрах. При швидкій верховій пожежі вогонь поширюється по кронах стрибками зі швидкістю 250-330 м/хв. Після кожного стрибка поширення вогню по кронах припиняється до підходу крайки низової пожежі. При стійкій верховій пожежі горіння крон дерев і підстилки відбувається одночасно. Виділяється величезна кількість тепла, яке сприяє утворенню сильних завихрень повітря над пожежею та переносу палаючих часток (гілочок, шишок) на 150—200 м уперед за фронт пожежі, викликаючи нові осередки вогню, які дуже небезпечні для людини. Верхові стійкі пожежі мають найбільшу руйнівну силу, вони призводять до повної загибелі лісу.

Номер слайду 7

Підземні (ґрунтові) пожежі в лісі найчастіше пов'язані із загорянням торфу, яке стає можливим в результаті осушення боліт. Поширюються зі швидкістю до 1 км на добу. Можуть бути малопомітні і поширюватися на глибину до декількох метрів, внаслідок чого представляють додаткову небезпеку і вкрай погано піддаються гасінню (Торф може горіти без доступу повітря і навіть під водою). Для гасіння таких пожеж необхідна попередня розвідка.

Номер слайду 8

Вогняний шторм. Це - вихор розпеченого повітря, що перетворює на попіл усе на своєму шляху. Його швидкість досягає 200км/год. При горінні лісу виділяються отруйні гази: синильна кислота, фосген, а вміст кисню в повітрі падає. От чому небезпечний не стільки вогонь, скільки дим і чадний газ від нього.

Номер слайду 9

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:1) Розведення багать у лісах .2) Заїзд на територію лісового фонду 3) Відвідування населенням хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди.4) Палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки . 5) Залишати у непередбачених для цього місцях лісу обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір'я , тощо.6) Заправляти пальним у лісі паливні баки під час роботи двигуна. 

Номер слайду 10

Якщо ви опинилися в осередку пожежі:- не панікуйте та не тікайте від полум'я у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом; - з небезпечної зони, до якої наближається полум'я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму розповсюдження вогню;- якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість, увійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте шаром повітря, що знаходиться низько над поверхнею землі, тут воно менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком тканини;- загасити полум'я невеликих низових пожеж можна, забиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами;-- після виходу з осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежну службу про місце, розміри та характер пожежі. 

Номер слайду 11

Перша допомога при опіках:-     посадіть або покладіть постраждалого;-     обливайте місця опіків великою кількістю води (15 хвилин і більше ) ;-     якщо є можливість, то зніміть з уражених місць каблучки, годинники, паски, взуття до того, поки ці місця не почали набрякати;-     зняти предмети одягу, які згоріли або ще тліють, можна лише у тому випадку, якщо вони не прилипли до уражених місць постраждалого;-     шкіру навколо опіків потрібно обробити розчином марганцівки або спиртом;-     всі опіки необхідно захистити , прикриваючи їх чистою тканиною без ворсу (простирадло або наволочка, чистими серветками);-     викликати швидку медичну допомогу за телефоном “103”. При сильному задимленні використовуйте для зволожені п’ятишарові марлеві маски, або зволожену, складену у декілька шарів тканину (рушник). 

Номер слайду 12

pptx
Додано
18 липня 2018
Переглядів
2008
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку