Презентація до виховної години "Обираєш професію - обираєш долю"

Про матеріал

Мета: привернути увагу школярів до важливого вибору в житті людини - вибору професії; сформувати в них свідоме й відповідальне ставлення до цього вибору; надати учням уявлення про різноманітність існуючих професій; формувати повагу до праці людини; виховувати повагу до людей різних професій, до їхньої праці.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обираєш професію – обираєш долю

Номер слайду 2

Один у другого питаєм. Нащо нас мати привела?Чи для добра? Чи то для зла?Нащо живем? Чого бажаєм? Тарас Шевченко

Номер слайду 3

Конституція України про права громадян на працю. Стаття 43. Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності.. Використання примусової праці забороняється... Кожен має право на належні , безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне отримання нагороди за працю захищається законом.

Номер слайду 4

Професія – це конкретна діяльність, ремесло, комплекс функцій, рід роботи, який виконує людина, і який є складовою якоїсь трудової діяльності. У кожній професії є свої різновиди праці – спеціальності. Спеціальність – це комплекс знань, умінь і навичок, необхідних для певного роду діяльності в рамках тої чи іншої професії.

Номер слайду 5

Професії умовно можна поділити на: Масові : Шофер. Медсестра. Учитель. Лікар. Продавець та іншіРідкісні: Космонавт. Ювелір. Астролог. Селекціонер та інші

Номер слайду 6

Трохи статистики…В наш час нараховують більше 50 тисяч професій. Щорічно виникає більше 500 нових професій. Більше 50% існуючих в наші дні професій ще 30 років тому взагалі були невідомі.

Номер слайду 7

Типи професій (за Є. Климовим):“Людина – Людина” (лікар, вчитель, продавець, юрист, працівник міліції та ін.) Той, хто хоче обрати професію такого типу, повинен володіти організаторськими здібностями, вмінням спілкуватися з людьми, мати терпіння, бути привітним і доброзичливим.

Номер слайду 8

“Людина – Техніка” (інженер, водій, електрик, слюсар, машиніст та ін. Той, хто хоче оволодіти цими професіями, має бути врівноваженим, цілеспрямованим, з стійкою нервовою системою, фізичною витримкою.

Номер слайду 9

“Людина – Природа” (агроном, ветеринар, садівник, , лісник, зоотехнік та ін.) Всім, хто хоче поєднати своє майбутнє з цими професіями, потрібно мати глибокі знання природної системи, багате уявлення, аналітичне мислення, бути спостережливим та відповідальним.

Номер слайду 10

“Людина – Знакова система” (оператор, телеграфіст, економіст, програміст, бухгалтер та ін.) Хто хоче здобути професію такого типу, повинен володіти логічним мисленням, розвивати пам’ять, вміння аналізувати та узагальнювати інформацію.

Номер слайду 11

“Людина – Художній образ” ( художник, архітектор, актор, скульптор, письменник, фотограф та ін. Кожен, хто мріє отримати одну з цих професій, повинен мати гарний художній смак, творче уявлення, образне мислення, емоційність.

Номер слайду 12

Кожен має займатися в житті тим, до чого в нього покликання, Божий дар.

Номер слайду 13

Вгадай професію

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Я через 10 років

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Помилки при виборі професіїПоділ професій на “престижні” і “непрестижні”. Вибір під впливом певних обставин(матеріальне становище, місце проживання. Вибір під чиїмось впливом (батьків, друзів). Недостатнє знання професії, помилкове уявлення про зміст деяких професій. Невміння правильно оцінити свої нахили, здібності, можливості. Думки про легке життя.

Номер слайду 25

Як обрати професію. Визначити кілька професій, які подобаються, до яких є потяг. Шукати якнайбільше інформації про них,знайомитися з людьми цих професій. Вислухати думки батьків, друзів,учителів, проаналізувати їх. Скласти список суттєвих можливостей професій (спілкування, поїздки за кордон, оплата праці та ін.)Визначити фізичні та психологічні якості, необхідні для кожної з професій. Звернутися за допомогою до психолога. Прислухатися до своїх відчуттів, інтуїції. Зробити вибір і впевнено йти до мети.

Номер слайду 26

Найдивніші професії світу

Номер слайду 27

Тест на професійну придатність1. Новорічна ніч для тебе – найкращий час, щоб …а)виспатись; б)подивитися телевізор з сім’єю;в)провести час в колі друзів.2. З трьох подарунків ти хотів би:а)вудку, набір для вишивання; б)ковзани та лижі;в) туристичну путівку або квиток на виставу.3. Вирушити в подорож найкраще:а)поодинці; б) з родиною; в) з новими знайомими.4. Якби ти опинився на острові сам, то:а) відчув би повну свободу; б) зайнявся б пошуком виходу;в)відчув би тугу і страх.5. У вільний час ти любиш:а)читати, ловити рибу; б)займатися музикою; в)подорожувати, ходити в походи.

Номер слайду 28

Астрологічний прогноз

Номер слайду 29

Є тисячі доріг, мільйон стежинок,Є тисячі ланів,але один лиш мій…В. Симоненко

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 травня 2018
Переглядів
2538
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку