Презентація до вивчення трагедії "Гамлет" Вільяма Шекспіра

Про матеріал
Презентація містить: - теоретичний матеріал (місце твору в творчості автора, історія написання, філософський зміст трагедії і її провідні мотиви); - опорні схеми (сюжет, елементи композиція, робота над проблемними питанням); - списки запитань і завдань для учнів; - ілюстрації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ШЕКСПІР«ГАМЛЕТ»

Номер слайду 2

Чому театральні групи Лондона гостро потребували все нових і нових п’єс? 2. Поміркуйте, чому в Англії доби Відродження театри були надзвичайно популярними. 3. Що вам відомо про життя геніального драматурга Вільяма Шекспіра і про його театра-льну кар’єру? 4. Як пояснити той факт, що про Шекспіра майже не збереглося біографічних відомостей? 5. Які твори називають «шекспірівським каноном»? 6. Схарактеризуйте головні особливості періодів творчості Вільяма Шекспіра. Поясніть назви цих періодів.

Номер слайду 3

Трагедія «Гамлет, принц данський» розпочинає другий період творчості Вільяма Шекспіра. Час її написання достеменно невідомий, але, найімовірніше, трагедія була створена у 1600—1601 роках. Текст «Гамлета» дійшов до наших днів у трьох виданнях – перше видання 1603 року було піратським і дуже недосконалим; друге видання у 1604 році здійснила трупа Бербеджа, але й воно містило значну кількість помилок і незрозумілих місць. І, нарешті, третє видання – це відоме «Фоліо» 1623 року, в якому використано неточний примірник п’єси, зроблений для суфлера в театрі. Всі три видання слугували матеріалом для відновлення авторського тексту, тому реконструйований варіант п’єси значно повніший і досконаліший, і в такому вигляді сучасники Вільяма Шекспіра «Гамлета» не читали.

Номер слайду 4

Всесвітню славу принесли Шекспіру його драматичні твори: історичні хроніки, трагедії й комедії. Для «Гамлета» Шекспір використав давній сюжет: узурпатор убиває шляхетного правителя й захоплює владу над країною, а син убитого має відновити справедливість, покаравши убивцю батька. Якщо спадкоємець загиблого короля впорається з цим завданням, нагородою йому стануть трон батька і гучна слава «діянь гідних».

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Трагедія Гамлета — це трагедія пізнання людиною зла. Біди, що спіткали Гамлета, примусили його по-новому подивитися на те, що відбувається навколо. Світ, який він побачив, вжахнув принца. Його душу ятрять важкі питання: чи варте чогось людське життя? Що таке смерть? Чи можна комусь вірити? Чи існують дружба й любов? Як бути щасливим у світі, де панують брехня та зрада? Як відповідати на зло?

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

А чи було божевілля насправді?

Номер слайду 10

У своєму знаменитому монолозі «Бути чи не бути?» Гамлет перелічує біди тогочасного суспільства: «властей сваволю», «тяганину суду», «гніт можновладця, гордія зневаги». А найгірша, на погляд Гамлета, його рідна країна, де він народився й живе. Він називає Данію «тюрмою з безліччю затворів, темниць і підземель». Данське королівство постає в трагедії як символ недосконалості світу й людей.

Номер слайду 11

Провідні мотиви трагедії мотив боротьби добра зі злом; мотив протистояння особистості суспільству; мотив помсти; мотив зрадженої довіри; мотив зрадженого кохання; мотив божевілля; мотив смерті

Номер слайду 12

До якого періоду творчості Вільяма Шекспіра належить трагедія «Гамлет, принц данський»? Розкажіть про джерела сюжету цього твору. У чому полягає суть головного конфлікту трагедії «Гамлет»? Доведіть, що Гамлет належить до інтелектуальної еліти доби Відродження. Поміркуйте, чому гуманістичні ідеї втратили для нього сенс. Чому після раптової смерті батька у Гамлета виникло відчуття руйнації усіх життєвих ідеалів (вірності, дружби, кохання, честі, гідності тощо)? Що означають слова Гамлета про самого себе: «Гамлет був в розбраті з собою»? Поміркуйте, якщо Клавдія можна назвати уособленням зла, то чи можна назвати принца Гамлета уособленням добра? Відповідь обґрунтуйте.

pptx
Додано
16 лютого 2020
Переглядів
13428
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку