Презентація до занять зі Всесвіту "Календар лютого. День бабака"

Про матеріал
Презентаційний матеріал до занять зі Всесвіту. 2 клас.Соціокультурна тема "Календар лютого"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

2 лютого – день бабакаІноді про сонливу людину кажуть: «Спить, як бабак». І це порівняння досить вдале: степовий бабак — справді любитель добре поспати. У сплячці (яку навіть важко назвати зимовою, бо вона триває не тільки взимку, а й захоплює майже всю осінь і частину весни) він проводить понад половину свого життя — 6,5 місяців на рік. Увесь цей час бабаки сплять у глибоких затишних норах великими сімейними групами, по 10 особин та більше. Нори у бабаків справді добрі. Вони можуть сягати глибини 5 метрів, а довжина їх вимірюється десятками метрів. У норах є спеціальні розширення — гніздові та зимівельні камери, де бабаки і перебувають у вересні — березні. Є й менші нори — так звані захисні, у яких бабаки ховаються в разі небезпеки. Крім того, можуть існувати окремо літні та зимові нори, а також постійні літньо-зимові. Отже, бабаки — справжні спеціалісти з влаштування житла. Земля, яку бабаки викидають на поверхню, копаючи нори, утворює своєрідні горбочки, які називаються сурчинами, або бутанами. За структурою та хімічним складом земля в них відрізняється від навколишньої.

Номер слайду 2

2 лютого – день бабака Живуть бабаки невеликими групами, члени яких зазвичай пов'язані між собою родинними зв'язками, але часто зустрічаються і «приймаки» з інших сімей. Кілька сімей можуть утворювати колонію. Ці тварини мають досить складну систему комунікації, що дозволяє їм попереджати один одного про небезпеку. Бабак, який першим помітив щось небезпечне, здіймається на задні лапи і голосно свистить, а потім швидко тікає в найближчу нору. Бабаки добре почуваються в неволі, швидко приручаються, стають дуже лагідними та дружелюбними істотами, але потребують уваги та пильного догляду. Кажуть, що за розумом вони не поступаються навіть собакам. Живляться бабаки рослинною їжею — насінням, корінням, бульбами та зеленими частинами рослин, доповнюючи свій раціон комахами та іншими невеликими безхребетними. Малята народжуються раз на рік, у виводку їх зазвичай буває 4—5, рідко — 10 та більше. Перші півтора місяці життя вони годуються молоком, потім починають самостійно добувати собі їжу.

Номер слайду 3

2 лютого – день бабака Практичне значення бабаків різнобічне. Вони можуть бути шкідливими тваринами, бо живляться рослинами. Але на практиці виходить так, що не бабаки завдають шкоди господарській діяльності людини, а, навпаки, людина шкодить бабакам: через оранку земель чисельність їх значно скоротилась. Крім того, бабаки можуть бути переносниками чуми, але нині для України ця проблема, на щастя, не надто актуальна. Маючи непогане хутро і смачне м'ясо, вони являють певний інтерес як об'єкт полювання. Але загалом це дуже симпатичні, добрі та лагідні тварини, які, принаймні наразі, ніякої шкоди людині не завдають. Цікаво, що в Америці існує навіть свято — день бабака, яке останнім часом набуває популярності також в Україні. «Головний український бабак» на ім'я Тимка живе на біологічній станції Харківського національного університету в Зміївському районі Харківської області. За поведінкою бабака в цей день визначають, якою буде весна: якщо бабак, вилізши з нори, побачить свою тінь, весна буде пізньою, а якщо день хмарний і тінь він не побачить, — то ранньою.

Номер слайду 4

pptx
Додано
8 листопада 2019
Переглядів
2321
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку