Презентація "Доба Відродження"

Про матеріал
Епоха Відродження або Ренесансу являє собою період європейської історії, ознаменований багатьма культурними перетвореннями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДОБАВІДРОДЖЕННЯПідготувала вчитель історіїЗОЩ І – ІІІ ступенів с. Оглядів. Паньків Василина Петрівна

Номер слайду 2

«О дивне і піднесене призначення людини, якій дано досягнути того,чого вона прагне, і бути тим, ким вона хоче». Піко Мірандола

Номер слайду 3

Епоха Відродження або Ренесансу являє собою період європейської історії, ознаменований багатьма культурними перетвореннями. Період Ренесансу, який тривав з 14 до 17-го століття вважають мостом між середньовіччям і сучасною історією. Культурний рух, який почався в Італії дуже швидко поширився по всій території Європи. Тоді творили такі видатні особистості як Леонардо да Вінчі, Мікеланджело та Вільям Шекспір

Номер слайду 4

Архітектура доби Відродження. Ренесанс. Епоха Відродження має світове значення в історії становлення і розвитку культури в країнах Західної та Східної Європи.

Номер слайду 5

Вперше термін Ренесанс використав у 1550 р. італійський художник, архітектор, історик мистецтва Джорджо Вазарі у книзі “Життєписання”. Ренесанс – це назва як окремого художнього стилю, так і культурно-історичної епохи, де органічно поєднані сфери суспільного та духовного життя: політика, релігія, філософія, наука, мистецтво.

Номер слайду 6

Основою філософського наповнення ренесансної архітектури і всієї епохи Відродження став гуманізм - нова система цінностей і поглядів на людину та її місце у світі. 

Номер слайду 7

Гуманізм (від слова «гуманус» - «земний, людський, людяний») -це світогляд , в основі якого повага та любов до людини. Гуманізм - ідейна основа нової культури Відродження

Номер слайду 8

Філіппо Брунеллески (1377-1446) був першим, який усвідомив необхідність реформи в архітектурі . У 1419 році він отримав замовлення, в якому міг втілити свої нові ідеї. Це був світський Виховний будинок у Флоренції. Його вважають першим будинком стилю Ренесанс, який став зразком для всієї архітектури Відродження.

Номер слайду 9

Засновником Високого Відродження в архітектурі був Донато Браманте (1444-1514). Свою творчу діяльність він починав як живописець, але згодом присвятив себе захопленням архітектурою. Глибоко ввібравши дух античної архітектури, він зумів поєднати його з кращими досягненнями сучасних зодчих. У Мілані Браманте звів кілька чудових будівель, у тому числі церква Санта-Марія делла Граціє, де згодом великий Леонардо да Вінчі напише свою «Таємну вечерю».

Номер слайду 10

Найважливішим архітектурним творінням Браманте став проект і зведення головного католицького храму – собору Святого Петра. У 1506 році він очолив роботи по перебудові базиліки IV ст. Красою і величчю собор мав затьмарити всі існуючі до цього часу храми.

Номер слайду 11

Основними елементами стилю Ренесанс в архітектурі є:напівциркульні лінії, геометричний малюнок (коло, квадрат, хрест, восьмикутник), крутий пологий дах із баштовими надбудовами, арочні галереї, колонади, круглі ребристі куполи, високі й просторі зали, еркери; розпис стін і стелі;листяний орнамент;масивні і візуально стійкі конструкції; кольори: пурпурний, синій, жовтий, коричневий.

Номер слайду 12

Колони, пілони, пілястри, архівольти, архітрави і склепіння є основними елементами, які ренесанс використовує і створює їх різні комбінації. Важливу роль у архітектурі цього періоду грали просторі, красиві внутрішні двори, обнесені в нижньому і верхньому поверхах критими галереями на арках, які підтримувалися або колонами або пілястрами античної форми. При будівництві дотримувалися пропорційності, симетричності й гармонійності.

Номер слайду 13

ДОБА ВІДРОДЖЕНЯ І ЛЬВІВЛьвів серед інших міст України вирізняється насамперед своїм унікальним архітектурним ансамблем у центрі міста. Саме ренесансний шарм багатьох будівель справляє на гостей міста, та навіть на його мешканців, чи не найбільше враження. І як завжди, варто сказати, що у цих шедеврів є свої творці. Одним з них був Павло Римлянин – архітектор італійського походження, який подарував Львову значну кількість його “візитних карток”, які і у наші дні викликають захоплення. ЛЬВІВ - ЦЕНТР УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ВІДРОДЖЕННЯ

Номер слайду 14

Другим з черги італійцем, що попрацював над будівлями українського Львова, був уродженець Тесинського кантона Швейцарії — Петро Красовський, який прийняв львівське міське право в 1567 р. З його прізвищем, утвореним від красівських каменеломів, пов’язані дві найкращі будівлі ренесансового Львова — Корняктівська вежа і Трисвятительська каплиця при Успенській церкві.

Номер слайду 15

Бернардинський монастир (греко-католицька церква Святого Андрія Первозванного) – пам’ятка ренесансу, маньєризму і бароко 1600-1630 років – цілісний середньовічний монастирський комплекс м. Львів

Номер слайду 16

Замок Олесько Львівщина. Олеський замок в плані має овальну форму і розташований на природному пагорбі заввишки близько 50 метрів. Замок пройшов три періоди будівництва :1) кінець XIII - почало XIV віків, створення кріпосної стіни;2) XV - почало XVI віків, будівництво усередині стін двоповерхової споруди;3) кінець XVI - почало XVII віків, розширення замкових приміщень.

Номер слайду 17

Підгоре́цький за́мок (або Палац у Підгірцях) — пам'ятка архітектури епохи пізнього Ренесансу і бароко. Розташований у селі Підгірці Бродівського району Львівської області.

Номер слайду 18

Хай нащадки одержать від нас дещо подібне до того, що нам самим лишилося від наших предків. Минають століття… Через простір і час витвори мистецтва епохи Відродження досягають  душі нащадків.

pptx
Додано
26 травня
Переглядів
61
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку