Презентація "Високе Відродження"

Про матеріал
Презентація до уроку з теми «Гуманізм. Високе Відродження. Зародження нової європейської науки», 8 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИСОКЕ ВІДРОДЖЕННЯ

Номер слайду 2

Високе Відродження (кінець XV ст. – початок XVI ст.) – кульмінація Ренесансу в Італії, доба найбільшого розквіту образотворчого мистецтва, філософії, літератури та науки. Батьківщиною епохи Високого Відродження вважається італійська провінція Тоскана й місто Флоренція. Флоренція. Тоскана

Номер слайду 3

“ТИТАНИ ВІДРОДЖЕННЯ”: ЛЕОНАРДО ДА ВІНЧІЛеонардо да Вінчі – італійський художник (живописець, скульптор, архітектор) і вчений (анатом, натураліст),винахідник, письменник, музикант. Для Леонардо да Вінчі наука й мистецтво були взаємопов'язаними. Знання і винаходи у сфері природничих наук він відображав у живописі. Леонардо робив наукові дослідження з астрономії, ботаніки, географії, геології, математики, метеорології, хімії; займався інженерною справою. Його винаходи й відкриття випереджали століття.

Номер слайду 4

“ТИТАНИ ВІДРОДЖЕННЯ”: ЛЕОНАРДО ДА ВІНЧІДослідження та винаходи Леонардо. Перші в історії людства апарати для занурення під воду і дихання під водою, тобто прообрази сучасних батискафів і скафандрів. Підводний човен і вертоліт, а також інші літальні апарати. Винаходи залишилися на папері, але сучасні вчені вивчили креслення Леонардо і заявили, що конструкції є повністю працездатними. Парашут. У грудні 2000 р. британський парашутист Адріан Ніколас спустився з висоти 3 км з повітряної кулі на парашуті, зробленому за ескізом Леонардо да Вінчі. Конструкції мостів, планування міста. Кулькопідшипник, оригінальний ткацький верстат. Воєнна техніка: танк, прообраз кулемета. Геологічні дослідження і проєктування каналів привели Леонардо до висновку, що вік Землі набагато старший, ніж допускала Біблія. Ім'ям Леонардо да Вінчі пізніше був названий принцип, що дає змогу визначати вік різних шарів земної кори. Астрономічні спостереження за Місяцем у фазі півмісяця привели Леонардо да Вінчі до одного з важливих наукових відкриттів — він встановив, що сонячне світло відбивається від Землі й повертається до Місяця у вигляді вторинного підсвічування. Да Вінчі першим зрозумів, чому небо здається синім, заявивши, що це колір «освітленого шару частинок» між Землею і «небесною чорнотою».

Номер слайду 5

“ТИТАНИ ВІДРОДЖЕННЯ”: ЛЕОНАРДО ДА ВІНЧІТаємна вечеря (фреска Леонардо да Вінчі, 1495-1498 рр.)

Номер слайду 6

“ТИТАНИ ВІДРОДЖЕННЯ”: ЛЕОНАРДО ДА ВІНЧІМона Ліза (картина створена між 1503 і 1505 рр.)Вітрувіанська людина (малюнок Леонардо да Вінчі, створений близько 1490-1492 рр.)

Номер слайду 7

“ТИТАНИ ВІДРОДЖЕННЯ”: МІКЕЛАНДЖЕЛОХудожник, скульптор, архітектор і просто геній — Мікеланджело Буонарроті вважають одним із найвизначніших людей в історії мистецтва. 

Номер слайду 8

“ТИТАНИ ВІДРОДЖЕННЯ”: МІКЕЛАНДЖЕЛОФреска "Страшний суд", 1537-1542 Стеля Сікстинської капели, 1508-1512

Номер слайду 9

“ТИТАНИ ВІДРОДЖЕННЯ”: МІКЕЛАНДЖЕЛОСтворення Адама (фрагмент розпису Сикстинської капели у Ватикані; 1511-1512рр)У 1508 р. Папа Римський Юлій ІІ запропонував Мікеланджело розписати стелю Сикстинської капели. Хоча сам Мікеланджело погодився на цю пропозицію неохоче, цей розпис став найграндіознішим із його творінь.

Номер слайду 10

“ТИТАНИ ВІДРОДЖЕННЯ”: МІКЕЛАНДЖЕЛОМойсей (скульптура роботи Мікеланджело, 1513-1515 рр.) Базиліка Святого Петра у ВатиканіУ 74-річному віці Мікеланджело змінив Антоніо да. Сангалло Молодшого на посаді головного архітектора будівлі. Його вважають головним проєктувальником великої частини базиліки. І хоча Мікеланджело помер до завершення проєкту, саме він довів будівництво до ідеалу.

Номер слайду 11

“ТИТАНИ ВІДРОДЖЕННЯ”: РАФАЕЛЬ САНТІРафаель Санті (1483-1520 рр.) - італійський живописець, графік і архітектор. Один з найяскравіших представників мистецтва епохи Високого Відродження. За своє недовге життя він став одним з найславетніших і багатих художників Італії. У своїх творах Рафаель втілив уявлення про піднесені ідеали ренесансного гуманізму.

Номер слайду 12

“ТИТАНИ ВІДРОДЖЕННЯ”: РАФАЕЛЬ САНТІСикстинська мадонна (картина Рафаеля, 1512-1514 рр.)Фреска “Мадонна з немовлям” (1498), Рафаель виконав у 15-річному віці

Номер слайду 13

“ТИТАНИ ВІДРОДЖЕННЯ”: РАФАЕЛЬ САНТІФреска “Диспут”Фреска “Парнас”

Номер слайду 14

“ТИТАНИ ВІДРОДЖЕННЯ”: РАФАЕЛЬ САНТІПреображення Господнє(остання картина Рафаеля, 1516-1520 рр.)Донна Велата(картина, 1514-1515 рр.)

Номер слайду 15

“ТИТАНИ ВІДРОДЖЕННЯ”: РАФАЕЛЬ САНТІЗаручини Діви Марії. 1504. Пінакотека Брера. Мілан«Сон лицаря» 

Номер слайду 16

“ТИТАНИ ВІДРОДЖЕННЯ”: РАФАЕЛЬ САНТІФреска “Афінська школа”

Номер слайду 17

Використана література. Щупак і. Я. та ін. Всесвітня історія : підруч. для 8 кл. закладів загальної середньої освіти / І. Я. Щупак, О. В. Бурлака, Н. С. Власова, І. О. Піскарьова, Д. О. Секиринський. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2021. — 192 с. : іл.http://www.cita.com.ua/ua-resort-5435-florentsiya_.htmlhttps://dovidka.biz.ua/leonardo-da-vinchi-biografiya-skorochenohttps://history.znaj.ua/168283-tvorchist-leonardo-da-vinchi-anatomichni-malyunki-yaki-dosi-zberigayut-bezlich-tayemnichttps://idea.24tv.ua/10-vinahodiv-leonardo-da-vinchi-novini-ukrayini-i-svitu_n1612502https://vogue.ua/article/culture/art/10-znakovyh-rabot-mikelandzhelo-33611.html

pptx
Додано
23 серпня
Переглядів
26
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку