Великого поширення на всій території України набуло вирощування кущових плодоягідних культур: смородини, аґрусу, малини. Їх плодами є ягоди – соковиті їстівні частинки рослини, які розвиваються після запліднення із зав'язі квітки і містить насіння. Плоди мають високі смакові якості, містять велику кількість корисних для організму людини поживних речовин. Також ці рослини можна використати з поєднанням кущових декоративних рослин для озеленення присадибної ділянки, саду, клумби та ін.
Плодоягідні культури розмножують головним чином вегетативно, тобто живцями, або відсадками, які отримують з пагонів стебла рослини, поділом рослини або кореневими паростками та здерев'янілими живцями. Насіннєве розмноження застосовують рідко, оскільки рослини втрачають свої властивості. Розмноження насінням застосовують лише для виведення нових сортів.
Зацвітає рослина в кінці травня і продовжує цвісти 7 – 11 днів. Дозрівання плодів в кінці липня – на початку серпня. В дикому вигляді зустрічається в вологих місцях на берегах водоймищ, серед кущів в лісах. Широко культивується як цінна плодоягідна культура. В ягодах смородини багато цукру, вітамінів В2, В6, D, Е, Р, К, С, мікроелементи (йод, залізо, цинк, кобальт, мідь, марганець, барій). Також використовують в традиційній та народній медицині суцвіття, листя, ягоди та гілки. Розмножують смородину задерев’янілими живцями.
В плодах малини налічується багато вітамінів С, А, В, ефірних масел. Їх використовують як з лікувальною метою, так і в харчовій промисловості. Плоди малини мають унікальні лікувальні властивості. В лікувальних цілях використовують майже всю рослину: квіти, листя, ягоди, стебло, коріння. Її використовують при захворюваннях серцево – судинної системи, атеросклерозі, простудних захворюваннях та є жарознижувальним засобом. На даний момент нараховується близько 600 видів малини і приблизно 100 сортів вирощується в Україні та Росії. Також існують сорти малини, які дають врожай двічі на сезон. Вирощують цю рослину в сонячних місцях на родючому й вологому ґрунті. Розмножується задерев’янілими та зеленими живцями, відсадками.
Культивують цю рослину в центральних областях Росії, України, Білорусії та Прибалтиці. Аґрус називають «північним виноградом». В ягодах багато цукру, органічних кислот, мінеральних елементів, вітаміни С, Р, В, каротин. Використовують аґрус в традиційній та народній медицині. Його широко застосовують при захворюваннях серцево – судинної системи, шлунково – кишкового тракту та цінується в дитячому харчуванні. Вирощують цю рослину в сонячних місцях на родючому й вологому ґрунті. Аґрус – зимостійка кущова рослина, яка не потребує укриття на зиму. Розмножують відсадками та зеленими живцями.