Презентація ДОД 2 Повітряна тривога. Шляхи і правила евакуації.7 клас

Про матеріал
Презентація підготовлена відповідно навчальної програми для закладів загальної середньої освіти «Основи здоров'я 6 – 9 класи» (додаткові теми) Джерела інформації: -Данська рада у справах біженців (DRC) -Данська Група з розмінування -ЮНІСЕФ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повітряна тривога. Шляхи і правила евакуації. Білокузьминівський ліцей Костянтинівської міської ради Донецької областіРозробила: Прокоф’єва Л. Р.,практичний психолог, учитель основ здоров’я

Номер слайду 2

Що робити, коли почули сирени. Сигнал повітряної тривоги «Увага всім» — це протяжне звучання сирен або уривчасті гудки. Якщо сирени не працюють, то повідомлення про повітряну тривогу може передаватись через гучномовці та гудками транспортних засобів (зокрема, з автомобілів ДСНС, обладнаних гучномовцями). Територія міст покрита сиренами не повністю, тому важливо мати надійне джерело для отримання сигналу повітряної тривоги. Жителі можуть отримувати сповіщення в мобільному застосунку  App Store, Google Play, а також в офіційному Telegram-каналі Повідомлення мобільного застосунку «Тривога!» можна налаштувати для різних регіонів країни: App Store, Google Play.

Номер слайду 3

Що робити, коли ви отримали повідомлення про повітряну тривогу: Негайно прямуйте в найближче укриття. Якщо поруч із вами немає спеціально облаштованих сховищ, ви можете використати підземні станції метрополітену, цокольні та підвальні приміщення будинків, підземні паркінги та підземні переходи. Детальніше про укриття читайте в окремій довідці. За можливості передайте повідомлення сусідам. Пам’ятайте, що в мовах повітряної загрози час є критичним. Тому прямуйте до укриття якомога швидше, узявши із собою лише тривожну валізу. Детальніше про підготовку до надзвичайної ситуації читайте в окремій довідці. Слідкуйте за офіційними повідомленнями і не залишайте укриття до того, поки не з’явиться офіційна інформація про відбій повітряної тривоги.

Номер слайду 4

Правила перебування в укриттіПеред тим, як іти в укриття, перекрийте вдома газ, електрику та воду, зачиніть вікна й вентиляційні отвори. Якщо ви не можете самостійно вийти з приміщення, повідомте про це сусідів.

Номер слайду 5

Правила перебування в укриттіВ укриття не можна брати:легкозаймисті речовини;речовини з сильним запахом;громіздкі речі;тварин.

Номер слайду 6

Правила перебування в укриттіОсіб з дітьми розміщують в спеціально відведеному місці. Людей з поганим самопочуттям розміщують у медичній кімнаті або біля огороджувальних конструкцій і ближче до вентиляції. Важливо облаштувати окреме приміщення для туалету. У споруді забороняється курити, шуміти, запалювати без дозволу свічки. Необхідно дотримуватися дисципліни та якнайменше рухатися. Перебуваючи в укритті, слідкуйте за оголошеннями по радіо, не покидайте укриття до повідомлення про те, що виходити безпечно. Покинути приміщення раніше можна лише у випадку, якщо укриття пошкоджене.

Номер слайду 7

Одним зі способів захисту населення в надзвичайнійвоєнній ситуації є евакуація. Евакуація — це організоване вивезення населення з міст у заздалегідь підготовлені довколишні безпечні місця. Евакуація в надзвичайних ситуаціях може бути: - обов’язковою, - загальною - частковою - тимчасовою або безповоротною. Обов’язкова евакуація проводиться в разі виникнення небезпеки для життя іздоровя громадян під час збройних конфліктів. Загальна евакуація всього населення проводиться із зон можливого радіоактивного або хімічного забруднення . Часткова евакуація проводиться для вивезення людей, які за віком або станом здоров’я не здатні самостійно вжити заходів щодо збереження свого життя або здоров’я в надзвичайній ситуації.

Номер слайду 8

Мільйони українців змушені покинути домівки та переїхати на більш безпечні території або виїхати за кордон. Пропонуємо інструкції щодо евакуації, швидкого та безпечного пересування, а також організації проживання у прихистках. Евакуація та організація прихистківhttps://www.youtube.com/watch?v=l. J2-b. JKp. Yuk

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Хто організовує евакуаціюобласні військово-цивільні адміністраціїпрацівники Товариства Червоного Хрестаполіція. Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС)місцеві органи влади. Військові повідомляють про безпечний маршрут евакуації і забезпечують режим припинення вогню, якщо це можливо. 

Номер слайду 11

Як відбувається евакуація. На період евакуації оголошується режим припинення вогню по всій лінії руху транспорту. У локації, про яку повідомляють заздалегідь, формують колону з автобусів з жителями міста або селища. До евакуаційної колони можуть приєднуватися і приватні автомобілі, які повинні рухатися чітко за маршрутом колони. У пункті призначення евакуйовані люди отримають допомогу, житло та харчування.

Номер слайду 12

Як дізнатись про початок евакуаціїпо радіо та телебаченнючерез соцмережі та месенджеричерез рухомі групи з гучномовцями на вулицях. Розповідають зокрема про час евакуації, пункти збору, маршрути руху і контакти штабів евакуації.

Номер слайду 13

Як дізнатися про початок евакуації у районах, де немає зв’язку. Варто стежити за офіційною інформацією на радіо, у медіа або слухати оголошення пересувних гучномовців. Якщо ви перебуваєте в укритті, слухайте сигнал “Увага всім” (сирена). Після неї перевірте інформацію з доступних офіційних джерел, наприклад по радіо. Спробуйте подзвонити на гарячу лінію Тероборони ЗСУ 0 800 507 028 або номери 101, 102 і повідомити про своє місцеперебування. Тоді місцева влада додасть вашу адресу до переліку тих, за якими потрібна допомога з евакуацією. Якщо я не маю доступу до інформації про початок евакуації, не зможу почути сирену, не маю можливості пересуватись самостійно або перебуваю у заваленому бомбосховищі?

Номер слайду 14

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Опрацюйте матеріали презентації та відео-роліки2. Запам’ятайте правила поведінки в умовах воєнних дій3. Робота у зошиті: Запишіть поняття «евакуація» та види евакуації

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кундік Степан
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Біла Лілія Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
3 жовтня 2022
Переглядів
3909
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку