Презентація "Документація асистента вчителя в інклюзивному класі"

Про матеріал
У презентації підібрано перелік документації асистента вчител інклюзивного класу, наведено приклади. Роз яснено хто такий асистент вчителя, в чому саме полягає його робота. Наведно перелік відповідних документів, якими саме регулюється його робота, з урахуванням останніх змін Закону України "Про повну загальну середню освіту" 463-IX, прийнятий 16.01.2020 р..
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Документація Асистента вчителя в інклюзивному класіПідготувала вчитель логопед-дефектолог Ляхова А. В.

Номер слайду 2

Хто такий асистент учителя?Особистісно орієнтоване спрамування навчально-виховного процесу забезпечує асистент вчителя, який бере участь у розробленні та виконанні індивідуальних навчальних планів та програм, адаптує з командою супроводу навчальні матеріали з урахуванняи індивідуальних особливостей навчально-пізнавальної діяльності дітей з ООП (Постанова Кабінету Міністрів України від 15.08.2011 р. №872 “Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах”);- Класифікатор професій доповнено посадою асистента вчителя інклюзивного навчання. Посада асистента вчителя передбачається Типовими штатними нормативами загальноосвітніх навчальних закладів (Наказ МОН від 06.12.2010 р. №1205).

Номер слайду 3

Робота асистента вчителя полягає в: Співпраці з учителями в організації інклюзивного навчання та виховання дитини з ООП, батьками учня;- участі в проведені спостережень щодо вивчення психофізичних особливостей дитини з ООП;- участі розробці та реалізації ІПР;- оформлення відповідної документації.

Номер слайду 4

Педагогічна діяльність асистента вчителя регулюється відповідними документами:- Лист МОН від 25.09.2012 р. №1/9-675, “Щодо посадових обов'язків асистента вчителя”;Лист МОН від 28.09.2012 р. №1/9-694, “Щодо введення посади вихователя (асистента вчителя) у загальноосвітніх навчальних закладах з інклюзивним навчанням”;Державний Класифікатор професій ( Наказ Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327): посада “Асистент вчителя інклюзивного навчання”;- Закон України “Про повну загальну середню освіту” 463-IX, прийнятий 16.01.2020 р..

Номер слайду 5

Документація асистента вчителя Наказ Мон від 25 червня 2018 р. №676“Про затвердження інструкції з діловодства у закладах загальної середньої освіти”https://mon.gov.ua/ua/npa/nakaz-mon-vid-25-chervnya-2018-r-pro-zatverdzhennya-instrukciyi-z-dilovodstva-u-zakladah-zagalnoyi-serednoyi-osviti-zareyes

Номер слайду 6

Перелік документації:ІПР;Графік роботи аситента вчителя;Журнал спостережень;Портфоліо дитини;Поурочне планування (зведена таблиця);Календарно-тематичне планування (за необхідністю);ІНП (індивідуальний навчальний план);Зошит взаємодії між батьками дитини з ООП та асистентом вчителя.

Номер слайду 7

ІПР – індивідуальна програма розвитку Основний документ (річний план роботи асистента вчителя) – індивідуальна програма розвитку, яку пишуть на кожну дитину з ООП індивідуально впродовж 2-х тижнів від початку навчання (“Примірне положення про команду психолого-педагогічного супроводу”, наказ МОН від 08.06.2018, №609). Асистент вчителя разом з вчителем класу оцінює рівень досягнення кінцевих цілей навчання, передбачених ІПР.

Номер слайду 8

Поурочне планування (Зведена таблиця)Оскільки допомога асистента вчителя може бути необхідна не на всіх уроках, у зведеній таблиці (розкладу та видів діяльності) можна відзначати, на яких саме уроках асистент вчителя має активно працювати в класі, а на яких може займатись адаптацією матеріалів та заповненням необхідних документів.

Номер слайду 9

Графік роботи асистента вчителя. Графік роботи асистента вчителя складають, узгоджуючи його з розкладом уроків у закладі,  заняттями інших педагогів, корекційно-розвиткових занять. Слід звернути увагу  на такі завдання діяльності асистента вчителя: навчальна робота, індивідуальний супровід, виховна робота, співпраця з педагогами, співпраця з батьками.

Номер слайду 10

Журнал спостереження Асистент учителя, як і інші педагоги, спостерігає за розвитком учнів з особливими освітніми потребами. Результати спостережень відображають в індивідуальній програмі розвитку дитини. Можливі й інші форми фіксації такої інформації,  наприклад, журнал  спостережень.

Номер слайду 11

Портфоліо дитинипапка з роботами дитини (малюнки, аплікації, робочі зошити, роботи на роздруківках). Усі матеріали, які допоможуть визначити прогрес дитини в освоєнні навичок наприкінці певного періоду (півріччя або навчального року). Варто зазначити, що перелік усіх необхідних документів для ведення асистентом вчителя, може бути вказаний в його посадових обов’язках.

Номер слайду 12

Список учнів з ООП До списку включають тих учнів, соціально-педагогічний супровід яких здійснює асистент учителя. Бажано вказувати відомості про: психолого-педагогічний висновок,  рекомендовану навчальну програму,  вид корекційних занять, кількість годин, та особу, яка їх проводить.

Номер слайду 13

Журнал обліку консультацій та просвітницької діяльностіЗгідно з посадовими обов’язками асистент учителя: консультує батьків, учнів організовує просвітницькі заходи та бере в них активну участь. Таку роботу доцільно обліковувати в окремій таблиці, що може містити такі графи: дата кому надано консультацію тема консультації (просвітницького заходу).

Номер слайду 14

Річний план роботи асистента вчителя (ІНП)У річному плані роботи слід передбачити усі види робіт, визначені посадовою інструкцією,  описати зміст діяльності і терміни виконання, особливості взаємодії з учителями інклюзивного класу та  розподіл функцій між педагогами.  План може містити такі  розділи: організаційна та навчально-корекційна робота, співпраця з учителями-«предметниками», вчителями-дефектологами, медичними працівниками, практичним психологом, соціальним педагогом,  робота з батьками та громадськістю,  методична та самоосвітня робота, робота  з документацією

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Коноваленко Неля Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Методичні рекомендації
Інкл
Додано
3 травня 2020
Переглядів
8722
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку