Презентація "Допитливим про птахів"

Про матеріал

Як довго можуть жити птахи? Що є істинною причиною міграції пернатих друзів? Відповісти на ці запитання учні зможуть, переглянувши дану презентацію.

Матеріал може бути використаний вчителем на будь - якому етапі уроку природознавства у 1-4 класах

( включаючи самостійне опрацювання з наступним обговоренням) , а за бажанням - і на інших уроках.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Допитливим проптахів. Підготувалавчитель початкових класів. Солопа Наталія Олексіївна

Номер слайду 2

Як довго можуть жити птахи?В біології давно помічена така закономірність: найдовше живуть ті теплокровні тварини — птахи, ссавці, які мають найбільші габарити, найнижчу плодючість і які повільніше дозрівають.

Номер слайду 3

Ластівкам 9 років. Птахам природа відміряла досить багато років: Шпакам 19 років. Полярним крячкам 27 років. Свійським голубам 35 років. Страусам 50 років. Беркутам 80 років

Номер слайду 4

Але та ж таки природа ставить птахів у такі умови боротьби за своє існування, що лише деякі з них досягають вказаного віку. Так, наприклад, шпаки більше 2 років не живуть. Граки — 2-3 роки, хоча теоретично могли б жити до 8 років.

Номер слайду 5

Сірі чаплі можуть прожити близько 15 років, а насправді живуть лише 2,5 року. Качка - шилохвіст ще менше — 1,8 року, хоча може прожити й 17. Строката мухоловка могла б прожити близько 7 років, а в середньому більше 2 не живе.

Номер слайду 6

Незважаючи на складну будову організму, птахам все-таки доводиться нелегко. Особливо в наш час, коли людина принесла в природу зміни, часом незворотні.

Номер слайду 7

Чому птахи мігрують?Спершу гадали — їх жене холод. Тоді чому мігрують не всі види птахів? Живе ж крук у Якутії, легко переносячи морози до мінус 60°С.

Номер слайду 8

Раз не холод, то, може, голод? Справді, чим їм, бідним, живитися, коли все занесено снігом і скуто кригою? Але й тут - тупик. Цілий ряд видів відлітає наприкінці літа, коли їжі ще більш ніж досить. Кулик-фіфі тікає з тундри в першій половині серпня, майже так само як зозулі, стрижі, які мігрують наприкінці серпня, коли їжі ще досхочу.

Номер слайду 9

Що ж саме жене їх з насиджених місць? Може, діє якийсь зовнішній, невідомий нам, стимул? Так, це тривалість світового дня. 

Номер слайду 10

Вчені довели, що одним із факторів, який дає своєрідний поштовх до цих змін, є світло, вірніше, його кількість — збільшення світлового дня навесні і зменшення його восени. Варто змінитися тривалості світлового дня і птахи вирушають у подорож до теплих країв. На жаль, в одних видів такий зв’язок простежується, а в інших — ні. І до кінця це ще не з’ясовано.

Номер слайду 11

Не однаковий і час прильоту та відльоту птахів. У деяких видів, скажімо, в лебедів, усе залежить від погоди. Якщо погода сприятлива, вони лишаються на місцях гніздування, якщо ні — наприклад, лежить сніг, — відкочовують трохи на південь.

Номер слайду 12

Залежить від погоди приліт такого відомого птаха, як польовий жайворонок. У інших птахів — навпаки. Хоч би яка була погода, вони з’являються в наших краях вчасно - день у день.

Номер слайду 13

Дорогі діти!У природи є ще багато таємниць, загадок , зокрема з життя птахів. Привідкривайте завісу невідомого поступово: більше читайте, пізнавайте, досліджуйте, спостерігайте та дізнавайтеся про братів наших менших. Вивчайте неповторний світ, у якому ми живемо. Світ, котрий дарує нам багато цікавого та корисного, вимагаючи взамін лише одне – берегти його і не руйнувати!

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Додано
12 лютого 2018
Переглядів
1940
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку