Презентація: "Дослід з парашутом"

Про матеріал
Дослід з парашутом Для експерименту знадобляться: • тканина від старої парасольки; • міцна нитка, довжиною 5,6 м; • ножиці; • вантаж (тягар) масою 40…60 гр. (використано металеву гайку масою 40 гр.). Виготовити маленький парашут досить просто з тканини від парасольки. Зрозуміло, що такий парашут має невелику площу тканини, проте, як показує практика, опускається він досить повільно з вантажем в 40 гр. Для виготовлення парашута нитку розрізаємо на 8 відрізків довжиною по 70 см. Прив’язуємо нитку до тканини від парасольки – внизу всі 8 ниток зв’язати вузлом, до якого під’єднати вантаж. В якості вантажа можливо використати іграшку з відповідною масою. Для експерименту вантаж підкидаємо вгору і він починає падати вниз - парашут відкривається і падіння вантажу сповільнюється. Зрозуміло, що парашут довго тримається в повітрі завдяки тому, що повітря заважає йому падати. Маса тканини з нитками – 40 гр. Парашути великих розмірів – дуже корисна річ, яка врятовувала життя багатьом пілотам в аварійній ситуації. Площа парашута для парашутиста повинна бути не менша за 60 м2. Виготовлений парашут під час польоту показано на фото 1. Момент приземлення парашута показаний на фото 2.
Перегляд файлу

                Прості досліди з фізики в домашніх умовах 

 

А. Ейнштейн сказав: «Істина — це те, що витримує перевірку дослідом».

 

  Досліди з фізики допоможуть ввійти до чудесного світу знань. Для учнів 5 11 класів вони будуть нескладними. Зрозумівши основні фізичні принципи і закони, учні відчувають себе більш впевнено. 

   Щоб вивчення законів фізики в домашніх умовах було безпечним, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

1.  Абсолютно всі експерименти необхідно проводити за участю дорослих. 

2.  Необхідно бути особливо уважними, якщо використовуються гострі, колючо-ріжучі предмети, відкритий вогонь. При цих дослідах присутність дорослих обов'язкова.

3.  Використання отруйних речовин заборонено. 

 

    Дослід з парашутом

Для експерименту знадобляться:

              тканина від старої парасольки;

              міцна нитка, довжиною 5,6 м;

              ножиці;

              вантаж (тягар) масою 40…60 гр. (використано металеву гайку  масою 

         40 гр.).

 

   Виготовити маленький парашут досить просто з тканини від парасольки. Зрозуміло, що такий парашут має невелику площу тканини, проте, як показує практика, опускається він досить повільно з вантажем в 40 гр. Для виготовлення парашута нитку розрізаємо на 8 відрізків довжиною по 70 см. Прив’язуємо нитку до тканини від парасольки – внизу всі 8 ниток зв’язати вузлом, до якого під’єднати вантаж. В якості вантажа можливо використати іграшку з відповідною масою. Для експерименту вантаж підкидаємо вгору і він починає падати вниз - парашут відкривається і падіння вантажу сповільнюється. Зрозуміло, що парашут довго тримається в повітрі завдяки тому, що повітря заважає йому падати. Маса тканини з нитками – 40 гр.

     Парашути великих розмірів – дуже корисна річ, яка врятовувала життя багатьом пілотам в аварійній ситуації. Площа парашута для парашутиста повинна бути не менша за 60 м2.

Виготовлений парашут під час польоту показано на фото 1. Момент приземлення парашута показаний на фото 2.

    Як відомо з історії, Леонардо да Вінчі вперше запропонував конструкцію парашута,  показаного на фото 3 - фото взято з Інтернету. По підрахункам Леонардо да Вінчі площа парашута для користування людиною повинна мати 60 м2. А першим задукоментованим випадком втілення подібного задуму був стрибок у 1783 році француза Луї-Себастьяна Ленормана, котрий змайстрував парашут, з'єднавши дві парасольки, що показано на фото 4.

   Зрозуміло, що такої площі, як дві парасольки замало для уповільнення руху при падінні вантажу з великою масою, так що повторювати експеримент француза не варто.

            image 

              Фото 1                                                  Фото 2

      image 

        Фото 3                                                        Фото 4

Література: 

1. Бабин Дмитро Святославович, Дослід з парашутом, Інтернет

https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-в-домашніхhttps://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/прості-досліди-з-фізики-в-домашніх-умовах/дослід-з-парашутом/умовах/дослід-з-парашутом/     

 Автор: Бабин Дмитро Святославович

pdf
Додано
10 липня 2022
Переглядів
672
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку