Презентація дослідницько-експериментальної роботи «Вчимось досліджувати та охороняти природу» - «Доглядаймо й уквітчаймо нашу рідну школу!»

Про матеріал
Від середовища, в якому ми живемо залежить все: наше здоров’я, життя, добробут. І ми повинні відповідально ставитися до справи збереження довкілля. Актуальними на сьогодні є формування системи знань, умінь і навичок, які забезпечують громадянську відповідальність за стан навколишнього середовища, готовність поліпшувати шляхи прийняття необхідних екологічно грамотних рішень; поглиблення пізнавальних інтересів, розвиток інтелектуальних здібностей, творчого підходу до вирішення екологічних завдань; розвиток здатності до самооцінки можливостей особистої участі у розв’язанні життєвих проблем. Екологічне виховання слід починати не в космічних масштабах, а прямо тут: біля свого будинку, на своїй вулиці, у дворі своєї школи. Тільки усвідомлюючи особисті можливості, навчаючись вирішувати найближчі екологічні проблеми, ми зуміємо замислитись про долю Всесвіту в цілому. Щоб у дитини виникла потреба захищати і зберігати довкілля, треба навчити її любити найближчий світ природи. І ми, оберігаючи і люблячи навколишній світ природи, насамперед маємо намір прикрасити і тримати у чистоті і порядку територію нашої школи, яка є одним із найчарівніших куточків села Суходільського Долинського району Кіровоградської області.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Суходільська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Автор роботи: Парфенюк В’ячеслав Валерійович. Керівник: Клусовська Наталія Миколаївна. Адреса: село Суходільське Долинський район Кіровоградська область. Обласний конкурс “Вчимося досліджувати та охороняти природу”«Доглядаймо й заквітчаймо нашу рідну школу!»

Номер слайду 2

Тема: “Доглядаймо й заквітчаймо нашу рідну школу!”   Епіграф: “Від краси довкілля – до краси душі!”Актуальність: Реалізація бажання учнів зробити школу гарною, затишною своїми руками.     “Кожна школа повинна мати своє обличчя, свої екологічні звичаї і традиції, які сприяють поглибленому екологічному вихованню учнів”. В. О. Сухомлинський

Номер слайду 3

Мета проекту: формування високого рівня еколого-естетичної культури особистості; розвиток інтересу учнів до дослідницької роботи; залучення школярів до озеленення території школи; активізація пізнавально-естетичної та трудової діяльності школярів ; виховання особистості, яка здатна свідомо, активно, дбайливо, гуманно, творчо впливати на навколишній світ. Учасники проекту:• учні школи;• педагогічний колектив. Тип проекту: за кінцевим результатом:  екологічно-естетичний; за кількістю учасників: колективний; за тривалістю: середньої тривалості; за ступенем самостійності: частково-пошуковий, дослідницько-трудовий. Керівник проекту: Клусовська Наталія Миколаївна.

Номер слайду 4

Завдання проекту: привернути увагу школярів до існуючих проблем навколишнього природного середовища ближнього оточення, рідного краю та планети в цілому; організувати екологічний десант, спрямований на збільшення квіткових клумб, покращення екологічного стану шкільного подвір′я, озеленення класних кімнат; формувати в учнів екологічну свідомість, мислення й екологічну культуру, активну життєву позицію і вміння сприймати себе як невід'ємну частину природи; спонукати учнів до збереження та примноження зелених насаджень; виховати естетичні смаки, почуття краси, бачення неповторності навколишнього світу, готовності охороняти і примножувати світ природи; виховувати любов до рідного дому, школи, до України.

Номер слайду 5

підвищення зацікавленості учнів в успішному вирішенні екологічних проблем села; пробудження уваги до проблем довкілля, практичного вирішення болючих екологічних проблем сьогодення; прибрана, впорядкована територія школи, створені “Зелені куточки” у класних кімнатах; створено квіткові клумби і висаджено на них квіти; підвищення зацікавленості в збереженні краси шкільних приміщень та подвір'я закладу шляхом висаджування та догляду за квітковими рослинами, деревами кущами; можливість збереження та примноження краси довкілля рідного краю; бачення зв'язку здоров'я людини з факторами навколишнього середовища; залучення  школярів до природоохоронної діяльності на основі набутих у школі знань; знання джерел екологічної небезпеки. Очікувані результати:

Номер слайду 6

Стислий опис діяльності Враховуючи інтереси та побажання учнів, учителів, творчий колектив почав роботу над проектом «Доглядаймо й заквітчаймо нашу рідну школу!». Проект було обрано для організації активного залучення до позаурочної роботи усіх членів шкільної родини, активізації пошукових умінь, ініціативи, творчості, урізноманітнення інтересів, розвитку інтелектуальних здібностей, відповідальності, уміння планувати, приймати рішення, працювати у колективі та оцінювати результати. І етап - підготовчий (визначення мети, теми, завдань, необхідності проекту; розробка і формулювання підтем). IІ етап - збір необхідної інформації (пропонуються джерела і способи одержання інформації). III етап - визначення напрямків діяльності. IV етап - реалізація проекту - етап діяльності (позакласні заходи, операції, акції, трудові десанти тощо). V етап - оформлення результатів (презентація й оцінювання результативності проекту).

Номер слайду 7

Екологи (готують наукову інформацію про стан навколишнього середовища в Україні, в області, районі, селі; доводять дану інформацію до учасників проекту, розробляють правила догляду та збереження рослин мікрорайону школи, проводять науково-екологічну конференцію “Сучасний стан довкілля”). Формування груп. Журналісти-репортери (проводять фотографування, збирають інформації, створюють презентацію “Від краси довкілля - до краси душі!”). Ерудити (добирають матеріал про рослинний світ школи, складають вірші, малюють малюнки, створюють галерею “Цікаво і пізнавально!”). Біологи (визначають загальну площу зелених насаджень у мікрорайоні школи, узгоджують територію для оформлення нових клумб, систематизують дібраний дослідниками матеріал; створюють фотовиставку “Зелений світ території школи та класних кімнат”). Дослідники (відшукують і досліджують потенційні території, які потребують озеленення; підбирають рослини для озеленення класних приміщень та території школи, збирають інформацію про види рослин; готують усний журнал “Наші зелені друзі”).

Номер слайду 8

Використані джерела та обладнання: Шевчук В. Д. Екологічна безпека України // БЖ.- 2003.- № 2. - С. 10-36. Гусь І. М., Метод проектів. Управління школою.- 2005.- №4. Енциклопелія про все на світі. Переклад українською мовою Видавництво “Махаон - Україна”, 2000. Чудеса природи: Дит. Енцикл./ І. В. Черниш; Художн.: В. М. Губанов, Ю. А. Станішевський. - К.: Школа, 2002. – 400с. Матеріали журналів “Пізнайко”, “Колосок”, “Біологія в школі”, “Початкове навчання і виховання”. Словники, довідники. Інтернет ресурси. Комп'ютер. Фотоапарат.

Номер слайду 9

Презентація результатів дослідницької діяльностіСуходільська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів“Від краси довкілля – до краси душі!”Автор презентації: Парфенюк В’ячеслав

Номер слайду 10

атмосферніЗменшення рослинності,деградація лісів, пасови-щна дигресія, скорочення ви-дової різноманітності тощо. Забруднення атмосфери:радіологічне, хімічне,механічне, теплове. Виснаження та забруднення поверхневих і підземних вод, забруднення морів та океанів. Забруднення грунтів, ерозія, вторинне засолення, заболочування тощо. Порушення рельєфу і геологічної будови.воднігеолого-геоморфоло-гічнігрунтовібіотичнікомплексніЛандшафтні. Екологічні проблеми людства:

Номер слайду 11

Екологічні проблеми України

Номер слайду 12

Екологи велику увагу звернули питанню формування екологічної компетентності, яка належить до числа глобальних у сьогоденні. Охорона природи – обов’язок кожної людини. Успіх у цій справі залежить від усвідомлення важливості цього завдання , від переконаності, вміння і звички постійно , на кожному кроці оберігати рідну природу, лікувати ті рани, які вже їй нанесено і не допускати нових. Бачити і примножувати красу навколишнього середовища.

Номер слайду 13

“Екологічною стежкою” вирушили “Дослідники”, щоб відшукати територію, яка потребує негайної допомоги. Пройшовши трьома зупинками: “Дуби і клени”, “Первоцвіти” , “Сосни та ялини”, школярі побачили занедбаний куточок де і вирішили розбити три квіткові клумби. “Екологи” перевірили стан грунту, екологічний стан ділянок. “Біологи” дібрали потрібний посадковий матеріал, а учителі школи разом з учнями 7 і 9 класів розбили клумби і посадили на них квіти. Збережи, не ламай. Допоможи, не зривай. Прибери, не пали. Відремонтуй, не зіпсуй. Попередь, не сміти. Сповісти, не вбивай. Заборони, не кричи. Покажи, не руйнуй.

Номер слайду 14

Акція “Клумби”Нехай несуть людям радість і красу!

Номер слайду 15

Затишок і краса створених куточків природи школи вабить око і радує серце!

Номер слайду 16

Акція “Озеленимо кімнату”

Номер слайду 17

Акція “Кактус”

Номер слайду 18

Трудовий десант “Часник”

Номер слайду 19

«Подивись, який він гарний – світ, у якому ти живеш!»

Номер слайду 20

Виступ агітбригади“Суходільський дзвін” "Екологія природи немислима без екології душі людини"

Номер слайду 21

Трудовий десант ”Чисте подвір′я – чиста Україна!”

Номер слайду 22

Операція “Краса”

Номер слайду 23

Дякую за увагу!Бажаю усім міцного здоров'я, гарного настрою, завжди жити у злагоді з природою і пам'ятати, що краса залежить тільки від нас!Хай щастить!

pptx
Пов’язані теми
Екологія, Презентації
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
125
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку