Презентація досліду "Стрибучий натрій"

Про матеріал
В поданій презентації описаний дослід "Стрибучиц натрій". Що потрібно для досліду - на 1 сторінці. На другій - пошагова інструкція для виконання досліду. Дуже просто і корисно для вивчення лужних металів, особливо показ розчинення лужних металів у воді. Для перевірки можно спочатку додати Літій. Пояснити що він легкий ( він залишиться зверху ї дослід може піти тільки у випадку, якщо літій скояною паличкою опустити на ниній шар - до води). А з натрієм дослід вийде.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічний дослід: “ Стрибучий Натрій ”Для досліду знадобиться: мірний циліндр, пробіркаметалевий натрійіндикатори ( фенолфталеїн)звичайна вода(15 ml.)керосин або бензин(20 ml.)

Номер слайду 2

1. Для початку підготуємо розчин, в якому ми будемо проводити наш дослід . Вимірюємо потрібні рідини мірним циліндром.2. Беремо пробірку, додаємо туди:- індикатор , а потім воду.3. Після цього додаємо керосину або бензину. Так як щільність керосину і бензину відрізняються від щільності води, буде утворюватись дві не змішувальні рідини.4. Натрій швидко окислюється на повітрі і тому зберігається в масляному розчині. Нарізаємо натрій невеликими шматочками,бо реакція буде відбуватися з виділенням водню . І додаємо його до розчину .5. Спочатку натрій проходить крізь шар бензину, з яким він не реагує. Однак слід йому стикнутися з шаром води, як починається бурхлива реакція, при якій виділяється водень і гідроксид натрію. Гідроксид натрію змінює PH нижнього шару рідини. Індикатори реагують на це , фарбуючи нижню рідину в фіолетовий колір. Шматок натрію при цьому починає постійно підстрибувати через що виділяється водень.

pptx
Додав(-ла)
Gaponova Tatjana
Пов’язані теми
Хімія, 8 клас, Інші матеріали
Додано
16 січня 2021
Переглядів
431
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку