Презентація " Дослідження лікарських рослин"

Про матеріал
Цікаві факти про лікарські рослини нашого краю,їх лікувальні властивості,рецепти приготування чаїв..
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я«ДОСЛІДЖЕННЯ ЛІКАРСЬКИХ РОСЛИН»

Номер слайду 2

МЕТА ДОСЛІДЖЕННЯ-ВИВЧИТИ ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИ НАШОЇ МІСЦЕВОСТІ;-ДІЗНАТИСЬ ПРО ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ РОСЛИН;-НАВЧИТИСЯ РОЗПІЗНАВАТИ ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИ ЗА ПЕВНИМИ ОЗНАКАМИ;-ДОСЛІДИТИ МІСЦЕВІСТЬ РОСТУ РОСЛИН.

Номер слайду 3

ОПИС ПРЕЗЕНТАЦІЇЩе в давнину люди навчилися лікувати різні хвороби травами. Вони щиро вірили що рослини мають чарівну силу. Тому назви давали їм гучні і промовисті - дивоси , звіробій, календула, чистотіл…. Воно й справді, більшість рослин мають цілющу властивість та є джерелами фітотерапії. Ростуть вони повсюди : і в лісі ,і в полі і в сада. Х. А чимало ми сіємо їх на городах. Щоб користуватися лікарськими травами з користю ,а не шкодою для здоров’я, треба добре знати їх властивості.

Номер слайду 4

ЗВІРОБІЙВажко переоцінити важливість трави звіробою для виготовлення лікарських препаратів, враховуючи такий різноманітний склад! Отже, звіробій забезпечує протизапальну, дезінфікуючу, кровоспинну, в’яжучу, антибактеріальну дію. Звіробій можна назвати головним лікарською рослиною з усіх відомих. У нього дуже великий список цілющих властивостей. За старих часів вважалося, що як без борошна не можна спекти хліб, так і без звіробою не можна вилікувати багато захворювань, і що при попаданні в організм, він сам знав, де потрібно лікувати.

Номер слайду 5

КАЛИНАЧервона калина – чудовий лікарський засіб, за допомогою якого можна позбутися від безлічі серйозних захворювань, підвищити опорність організму, відрегулювати діяльність імунної системи. У природі налічується близько 200 видів калини. Найбільшою популярністю користується вид під найменуванням калина червона.  Лікувальні властивості калини практично не мають аналогів . Її користь люди здавна взяли на озброєння, завдяки чому її вживання знайшло широке застосування в галузі народної медицини. Лікування хвороб за допомогою калини показано практично всім. Її плоди бажано використовувати в свіжому вигляді, при цьому аналогічними властивостями володіє і сушена калина.

Номер слайду 6

ПОДОРОЖНИКНайвідоміші корисні властивості цієї рослини – зупинка кровотеч, зняття болю, швидке загоєння ран, саден і порізів. Ліки з подорожника знижують рівень «поганого» холестерину в крові і нормалізують артеріальний тиск. Подорожники — добрі пилконоси, особливо подорожник середній. Подорожник ланцетолистий добре поїдає худоба, особливо в сіні. Сік подорожника входить до складу деяких косметичних лосьйонів для догляду за шкірою.

Номер слайду 7

РОМАШКАРомашка є протизапальним, потогінним, заспокійливим, кровоспинним і знеболювальним засобом. Вона знімає спазм, прискорює регенерацію епітелію, зупиняє процеси гниття і бродіння у кишківнику , стимулює травлення, має дезінфекційні властивості. Завдяки вмісту хамазулену належить до антиалергійних препаратів. Глікозиди ромашки розслаблюють гладку мускулатуру, виявляють атропіноподібну дію . Наукові розробки доводять, що найбільш дієвою лікарською формою ромашки є відвар. Під час його приготування вивільняється хамазулен і, як результат, зростає протиалергійна активність. А також відбувається максимальне екстрагування слизу. Тож проти чаю та настою відвар ромашки виявляє більш виражену протизапальну, антимікробну та загоювальну дію.

Номер слайду 8

М’ята – одне з найдавніших рослин, що використовується як в західній, так і в східній медицині. В античні часи культура вважалася невід’ємним «символом» жіночого здоров’я, і ​​застосовувалася переважно як афродизіак. Так як м’ята нормалізує обмін речовин, виводить шлаки з організму і регулює шлунковий сік, її часто використовують в дієтах. Також вона допомагає при запорах, в усуненні гнильних процесів в кишечнику і зниженні кислотності. М’ятний чай – це прекрасний засіб для зміцнення природного імунітету під час простудних захворювань . При кашлі ароматний напій , в який можна додати мед, здатний зняти запалення слизових оболонок і полегшити дихання. М’ЯТА

Номер слайду 9

ГРИЦИКИРослина є однорічною культурою, повсюдно поширеною на території України. Трава виділяється багатим хімічним складом. За рахунок цього препарати пастушої сумки мають комплексний ефект, впливаючи на кровотворну, травну, сечостатеву функцію. Застосовують рослину у вигляді відварів, настоїв, чаїв, примочок. Трава входить до складу численних зборів. Трава грицики входить до зборів, що використовуються для лікування туберкульозу легенів із кровохарканням, сечокам'яної хвороби, циститу, пієлонефриту. Особливо ефективна трава, якщо захворювання супроводжується втратою калію.

Номер слайду 10

КАЛЕНДУЛАНевибаглива рослина родини Айстрових календула набула поширення практично у всьому світі за свої виразні декоративні якості та лікарські властивості. Цінність в однорічній рослині представляють квіти. Зрілі суцвіття можна збирати, починаючи з червня і аж по вересень. Заготівельний матеріал повинен бути обов’язково сухим, так що не варто його заготовляти після дощу або рано вранці. Лікувальний ефект рослини визначає її широкі горизонти застосування. Засоби на основі календули застосовуються місцево в якості настоїв для полоскання, компресів і примочок, а також внутрішньо у вигляді відварів або настойок.

Номер слайду 11

ШИПШИНА ЗВИЧАЙНАПлоди шипшини застосовують для лікування гіпо- та авітамінозів. Нерідко фітопрепарати на їхній основі використовують у системному лікуванні складних аутоімунних захворювань - таких як псоріаз та атопічний дерматит. При лікуванні нейродерміту і часто супутнього йому дисбактеріозу кишечника препарати шипшини допомагають відновити баланс мікрофлори. Трав'яні збори з включенням плодів шипшини сприяють пригніченню гнильних процесів, допомагають усунути запалення слизових оболонок. Завдяки прийому фітопрепаратів вдається позбавити пацієнта, який страждає на атопічний дерматит, від зайвого медикаментозного навантаження на органи шлунково-кишкового тракту та сечовидільної системи. У косметології застосовується олія шипшини, яка використовується для підтримання вікової шкіри.

Номер слайду 12

МАТИ Й МАЧУХА Мати-й-мачуха (Tussilago farfara L.) – багаторічна трав’яниста рослина, що здавна відома своїми лікувальними властивостями. Рослина розповсюджена на всій території України, здебільшого на Поліссі, Закарпатті та в Карпатах. Квіткові кошики рослини багаті фітостеринами (стигмастерин, тараксантин тощо). Квітки також містять вітаміни і дубильні РЕЧОВИНИ. Здавна мати-й-мачуха цінувалася, як засіб для лікування бронхо-легеневих захворювань, про що красномовно говорить латинська назва “tussilago” (в перекладі означає “усуває кашель”). І по цей день лікування захворювань дихальної системи — пріоритетний напрям використання препаратів, виготовлених з використанням мати-й-мачухи.

Номер слайду 13

ВИКОРИСТАРАННЯ ЛІКАРСЬКИХ РОСЛИН У МОЇЙ СІМЇЧАЙ З КАЛИНИ ЧАЙ З ШИПШИНИ

Номер слайду 14

ЧАЙ ІЗ ЗВІРОБОЮ

Номер слайду 15

ЧАЙ РОМАШКОВИЙ

Номер слайду 16

ПІДСУМОК ПОРАДЬТЕ:1. Чай з якими ягодами ви б запропонували людині ,що застудилась , кашляє?2. Листя якої рослини ви б прикладали до рани?3. Ягоди якої рослини є вітамінним чемпіоном ?4. Які з лікарських рослин є довгожителями?

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Попович Ольга
Додано
27 січня 2022
Переглядів
726
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку