Презентація Дослідження: "Причини заселення схилів вулканів" 11 клас

Про матеріал
Дослідження з теми "Літосфера" 11 клас Величезна кількість людей живе поблизу діючих вулканів. Наприклад, столиця Еквадору Кіто лежить неподалік вулкана Пічінча, що здіймається на північний захід від міста. Приблизно за 60 кілометрів від Мехіко височить гора Попокатепетль, назва якої ацтекською мовою означає «Гора, що димить». У районі діючих вулканів також розташовані такі великі міста, як Окленд у Новій Зеландії та Неаполь в Італії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Причини заселення схилів вулканів. Презентація для 11 класу Вчитель географії Галацан О. В.

Номер слайду 2

Поселення поряд з вулканами. Величезна кількість людей живе поблизу діючих вулканів. Наприклад, столиця Еквадору Кіто лежить неподалік вулкана Пічінча, що здіймається на північний захід від міста. Приблизно за 60 кілометрів від Мехіко височить гора Попокатепетль, назва якої ацтекською мовою означає «Гора, що димить». У районі діючих вулканів також розташовані такі великі міста, як Окленд у Новій Зеландії та Неаполь в Італії.

Номер слайду 3

Поняття вулкан. Вулкан - це геологічне утворення, переважно у формі конусоподібної гори з кратером на вершині, через який відбувається виверження лави, гарячих газів, попелу; розрізняють діючі й згаслі вулкани.

Номер слайду 4

Окленд — місто вулканів. Численні вулканічні конуси розкидані по цілому Окленді — портовому місті Нової Зеландії. Понад мільйон його мешканців живе поміж 48 невеликими вулканами. У двох гаванях Окленда, які утворилися на місці древніх вулканічних долин, лежать маленькі острови вулканічного походження.

Номер слайду 5

Причини заселення. Багата рослинність

Номер слайду 6

Корисні копалини. Вулканічні ґрунти є одними з найбільш родючих у світі. процес виверження характеризується різними процесами, які в кінцевому підсумку призводять до утворення нових матеріалів, у тому числі порід і ґрунту, утворених за допомогою цього процесу. Попіл багатий на біоактивні мікроелементи. Його частинки легко вивітрюються й змиваються дощами, перетворюючись на глинясті мінерали. Після вивержень рослини швидко відновлюються.

Номер слайду 7

Видобуток корисних копалин Біля підніжжя вулканів йде видобуток золота, срібла, алмазів та інших цінних руд. Така корисна копалина як вулканічний туф - дуже цінний будівельний матеріал (заповнювач в легких бетонах, стінний матеріал), що володіє високими декоративними якостями. Ще проводиться видобуток сірки

Номер слайду 8

Багата рослинність. Великим плюсом вулканів є важкодоступність їх схилів, на яких знаходять притулок рідкісні рослини і тварини, характерні для висотної поясності.

Номер слайду 9

Геотермальна енергетика. Джерелом енергії є внутрішнє тепло вулкана, зазвичай вилучають у вигляді води або пари. Таке теплопостачання використовується в якості опалення будинків і теплиць в Ісландії, Новій Зеландії та інших країнах. Геотермальна енергетика відноситься до альтернативних джерел енергії, поновлюваних енергетичних ресурсів і це основна її перевага.

Номер слайду 10

Виверження вулканів. Виверження вулканів – це пригломшливий процес, який приваблює тисячі туристів.

Номер слайду 11

Дії населення при загрозі виверження вулкана:  1. Стежити за попередженням про можливе виверження вулкана. 2. Необхідно своєчасно покинути небезпечну територію. 3. При отриманні попередження про випадання попелу закрити всі вікна, двері і димові заслінки. 4. Перш ніж покинути квартиру (будинок), необхідно вимкнути нагрівальні прилади і газ, якщо топилася піч - загасити її; потім потрібно одягнути дітей, старих й одягтися самим, узяти необхідні речі, невеликий запас продуктів харчування, документи і вийти на вулицю до місця евакуації. 5. Необхідно запастися джерелами освітлення і тепла з автономним живленням, водою, продуктами харчування на 3-5 доби. 6. Підготувати аптечку першої допомоги.

Номер слайду 12

Дії населення при виверженні вулкана 1. Захистити тіло і голову від каменів і попелу. 2. Уникати берегів річок і долин поблизу вулканів, намагатися триматися піднесених місць, щоб не потрапити в зону затоплення або селевого потоку. 3. Знайти укриття від пекучої хмари в воді або в підземному сховищі.

Номер слайду 13

Висновок. Хоча життя біля вулканів, очевидно, є небезпечним, люди все одно продовжують населяти їх схили. А все через те, що вчені навчилися досліджувати та прогнозувати виверження вулканів, тому населення завжди прослуховує прогноз і знають правила евакуації. Також, якщо не звертати увагу на можливість виверження та запах сірки, життя на схилах вулканів має свої переваги. Саме тому схили вулканів досі населяють люди.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Галацан Олена
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
2 травня 2023
Переглядів
8516
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку