Презентація дослідження «Вплив компонентів природи на здоров'я людини»

Про матеріал

У презентації представлені матеріали до уроку географії у 8 класі «Використання природно-ресурсного потенціалу України. Основні види забруднень довкілля в Україні»

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідження «Вплив компонентів природи на здоров'я людини»Вчитель географії вищої категорії Криворізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 65 Линькова Наталія Афанасіївна

Номер слайду 2

Матеріали до уроку «Використання природно-ресурсного потенціалу України. Основні види забруднень довкілля в Україні» (8 клас)

Номер слайду 3

... Ми всі несемося вдалину на одній і тій же планеті - ми екіпаж одного корабля. Антуан де Сент-Екзюпері

Номер слайду 4

основні напрями взаємовідносин людини з природою. Вплив людини та її діяльності на природу:посилений техногенний вплив людини на географічну оболонку;нераціональне використання природних ресурсів;збільшення площі антропогенних комплексів. Вплив природи на людину та її діяльність:на формування великих міст, густо заселених районів впливає наявність покладів корисних копалин, зручних транспортних магістралей (на узбережжях річок, морів, океанів);від особливостей клімату залежать вирощування певних видів сільськогосподарських культур, розведення різноманітних свійських тварин;відзначається значний вплив природи на здоров'я людини.

Номер слайду 5

Взаємозв'язок між географічною оболонкою та людиною і суспільством

Номер слайду 6

Природні фактори навколишнього середовища, які негативно впливають на здоров’я людини Мікробний фактор спричинює виникнення інфекційних захворювань. Забруднення атмосфери - причина збільшення кількості алергічних захворювань, гострих респіраторних вірусних інфекцій, захворювань на грип. Негативний вплив факторів навколишнього середовища на організм людини може проявлятись у вигляді запалення, дистрофічних змін, алергічного стану, порушення у розвитку плоду і пошкодження спадкового апарату клітини. 70-80% усіх випадків раку викликані дією хімічних канцерогенів. Близько 4% новонароджених відрізняється генетичними дефектами, які ведуть далі до виражених спадкових захворювань. 

Номер слайду 7

Вплив атмосферного тиску на стан здоров’я людини Зміни атмосферного тиску позначаються на стані здоров'я насамперед тих людей, які хворі на артрити й артрози (захворювання, що супроводжуються болями в суглобах та зміною їхньої форми). Один із проявів впливу атмосферного тиску — гірська хвороба. На висоті, починаючи приблизно з 3000 м, через зниження парціального тиску газів гемоглобін недостатньо насичується киснем, і розвивається гіпоксія (кисневе голодування). При цьому з'являються задишка, кволість, пришвидшується серцебиття, іноді людина непритомніє. На великих висотах (понад 5000 м) може розвинутися набряк легенів, а внаслідок гіпоксії мозку - кома. Гірською хворобою частіше уражаються люди нетреновані, особливо ті, хто зловживає спиртними напоями. Великі й швидкі перепади атмосферного тиску можуть спричинити кесонну хворобу, пов'язану також із раптовими змінами парціального тиску газів у крові й «кипінням» у судинах азоту. Пухирці азоту, що при цьому виділяються, можуть закупорити капіляри й призвести до непритомності й навіть смерті. Кесонна хвороба найчастіше розвивається в аквалангістів і водолазів, якщо вони порушують правила підйому на поверхню.

Номер слайду 8

Вплив забруднення атмосфери на життя і здоров'я людей

Номер слайду 9

Залежність показників здоров'я від шкідливих речовин{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Показник. Шкідливі речовини. Хвороби органів дихання. Грип. Ендокринні захворювання. Загальна смертність. Акролеїн, фенол, формальдегід, хлор. Оксид міді, бутилацетат, толуол, п'ятиокис ванадію. Фтористі сполуки газоподібні, капролактам, нікель металевий, оцтова кислота, етилацетат, оксид кадмію, водень хлористий. Етилацетат, капролактам, бутилацегат, толуол, водень хлористий, стирол, марганець і його сполуки, оксид міді, свинець і його сполуки, ацетон, ксилол, оцтова кислота, шестивалентний хром, циклогексан, дихлоретан, фтористі сполуки газоподібні, нікель металевий, спирт ізопропіловий

Номер слайду 10

Вплив забруднення атмосферного повітря на здоров'я дітей

Номер слайду 11

Кислотні дощі атмосферні кислотні речовини (двоокис сірки, двоокис азоту, кислотні аерозольні частки) не щадять здоров’я людини; встановлено, що існує тісна залежність між рівнем смертності і ступенем забруднення району;фізіологічні дослідження показали, що ступінь шкідливого впливу прямо пропорційний концентрації забруднюючих речовин;існує граничне значення, нижче якого навіть у самих чуттєвих людей не виявляються які-небудь відхилення від норми.

Номер слайду 12

У нерозвинених країнах смертельно небезпечно пити воду, в розвинених - дихати повітрям.  Джонатан Рабункількість води, придатної для господарських цілей, дуже невелика - близько 2% всіх водних ресурсів;за даними ВООЗ, близько 80% всіх інфекційних хвороб у світі пов'язано з незадовільною якістю питної води;зміна хімічного складу води, зокрема підвищення її жорсткості, може сприяти розвитку сечокам'яної хвороби, а при збільшенні вмісту фтору розвивається флюороз: поява плям і ерозій емалі на зубах, підвищення їх крихкості; наявність у воді важких металів нерідко призводить до отруєння людей, що вживали останню. При цьому досить часто спостерігалися летальні випадки.

Номер слайду 13

Карта Дніпропетровської області

Номер слайду 14

вплив діяльності металургійних комплексів кривбасу на стан здоров’я населення міста кривого рогу. Кривий Ріг – потужний центр гірничодобувної та чорної металургії. Сумарні показники забруднення атмосферного свідчать про те, що майже вся міська територія знаходиться у зоні забруднення як мінімум на рівні 1 ГДК, а центральні, найбільш густо заселені райони – у зоні з 5-кратним перевищенням і більше. У середньому по країні на одного жителя приходиться 323 кг викидів шкідливих речовин на рік, у Придніпров’ї – 762 кг на рік, у Кривому Розі – 1,5 т на рік. Рівень захворюваності за більшістю показників набагато перевищує середній по Україні, а за окремими з них лідирує по всій території СНД.

Номер слайду 15

Рівень захворюваності в м. Кривий Ріг перевщує допустимі норми: органів дихальної системи – у 1,7 рази (від 531,3 до 895,25 випадків на 10 000 населення); органів кровообігу – 3,4 рази (від 993,5 до 3334,0 випадків на 10 000 населення); гіпертонічної хвороби – у 32,7 рази (від 53,76 до 1757,6 випадків на 10 000 населення);стенокардії – у 3,1 рази (від 368,6 до 1152,5 випадків на 10 000 населення); хронічному фарингіту – у 3,8 рази (від 73,1 до 277,8 випадків на 10 000 населення); хронічному бронхіту – у 1,8 рази (від 245,3 до 441,8 випадків на 10 000 населення); бронхіальній астмі – у 1,6 рази (від 45,2 до 72,3 випадків на 10 000 населення).

Номер слайду 16

Будь-яка річ у природі є або причиною, спрямованою на вас, або наслідком, що йде від нас.  Марсіліо Фічіно. Для мінімізації порушень стану здоров’я людей внаслідок різних негативних екологічних чинників необхідно продовжувати не лише моніторинг їхнього здоров’я, але й поглиблене наукове вивчення цих біологічних ефектів, з метою своєчасної корекції існуючих профілактичних і реабілітаційних заходів. В цьому плані важливим фактором є тісна співпраця з різними громадськими організаціями, що займаються проблемами екології.

Номер слайду 17

Наша черствість, наш егоїзм спонукають нас із заздрістю дивитися на природу, але вона сама буде заздрити нам, коли ми оговтаємося від недуг. Ралф ЕмерсонЄ на світі рослин так багато,Їх Земля віддає недарма. Бо лікують людей дуже радо,Й кращих ліків на світі нема. Пропонують здоров’я нам чудо,Манять нас походить по росі,Їх відшукують люди усюди,Ці цілющі скарби на Землі. Первоцвіт і барвінок, калина,Звіробій і любисток, і хміль,Кропива і кульбаба, й ліщина. Поглядають на нас звідусіль. Жовтим оком моргає ромашка,І волошка синіє в росі.І конвалії крихітні чашки —Пропонують нам ліки усі.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Стоміна Світлана Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 лютого 2018
Переглядів
37615
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку