Презентація на тему "Географія як наука про Землю"

Про матеріал

Презентація на тему "Географія як наука про Землю". Використовується для першого ознайомчого уроку.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Географія як наука про Землю, її природу, населення та його господарську діяльність, про взаємодію природи і людства. Вчитель Гладун Олександр

Номер слайду 2

Формування поняття «географія»У давні часи люди не вміли пояснювати явища природи, а тим більше – зв’язки між ними. Вони не могли зрозуміти, як виникає легкий і сильний вітер, чому гримить грім і блискає блискавка, чому на морі іноді здіймаються велетенські хвилі, а земля здригається землетрусами, чому ростуть і в’януть рослини. Щоб пояснити подібні явища люди придумали різних богів. Саме тому давньогрецький учений Ератосфен ще у ІІІ ст. до нашої ери, приступаючи до вивчення Землі, назвав своє заняття – географія. В цьому слові він з’єднав ім’я богині Землі зі словом “графо” – пишу. Отже, слово “географія” можна перекласти як “землеопис”.

Номер слайду 3

Основні завдання географіїОсновним її завданням спочатку був землеопис, а вже із XIX ст. – вивчення взаємозв’язків між природою, населенням та господарством всієї планети та її окремих частин. Нині географія – це наука, яка вивчає і пояснює розподіл явищ у просторі – на Землі, материках, певних країнах чи населених пунктах. Вона шукає відповіді на запитання “де?” і “чому?”. Географія також розкриває зв’язки між світом людини і світом природи. Вона роз’яснює, як краще використовувати багатства природи; що робити щоб природа не збідніла, щоб не зникли ліси, не зміліли річки, не втратили родючості ґрунти.

Номер слайду 4

Які ж завдання виконувала географія давніх часів, а які виконує сьогодні?3. Відповідає на питання: Чому? Через що? Як?В давнину. Сьогодні1. Пошук нових земель та їх описання; 2. Цікавили неосвоєні Землі. 3. Відповідала на питання Що? Де? Коли? 1. Охорона природи; 2. Цікавлять найбільш заселені території.

Номер слайду 5

Система географічних наук. Сучасна географія розгалузилася і перетворилася на систему наук. У ній виокремлюють фізичну, суспільну географії та загальногеографічні науки. Фізична географія. Суспільна географія. Загальногеографічні науки

Номер слайду 6

Загальна географія – це система географічних наук, що вивчає загальні закономірності географічної оболонки. Протягом навчального року ви ознайомитеся із такими розділами як: Вступ. Розвиток географічних знань про Землю. Земля на плані та карті. Географічна оболонка та її складові. Планета людей. Географія дає розуміння того, що людина – це частина природи. Географія роз’яснює, як краще використовувати багатства природи, як діяти, щоб природа не збідніла, щоб не зникли ліси, не обміліли моря, озера, річки. Географія розвиває екологічне мислення людини, формує дбайливе ставлення до нашої планети.

Номер слайду 7

Джерела географічних знань. Джерелам географічних знань є: польові географічні дослідження, які проводяться в експедиціях, у стаціонарних науково-дослідних установах, під час екскурсій; довідники, географічні енциклопедії, словники, наукові збірники, журнали та ін; музеї з різноманітними експозиціями, матеріали засобів масової інформації, Інтернет; картографічні матеріали: карти, плани, глобуси, атласи. Широко використовуються геоінформаційні системи (ГІС).

Номер слайду 8

Закріплення вивченого матеріалу Хто ввів термін «географія»? Зробити розшифровку цього терміну. Які проблеми розв’язують сучасні географи? Які географічні науки ви можете назвати? Які джерела знань допоможуть вам під час вивчення географії? Поміркуйте, навіщо сучасній людині потрібні знання з географії.

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Опрацювати § 1;Дайте відповіді на запитання 1-5 на ст. 10;Записати головні терміни до зошиту.

Номер слайду 10

Дякую за увагу. Мирного неба над головою!!!

pptx
Додано
7 вересня 2022
Переглядів
1872
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку