Презентація "Досліджую роль дієслова у реченнях та текстах"

Про матеріал
Учні досліджують роль дієслова у реченнях та текстах, визначають дієслова і зв’язані з ними іменники, встановлюють зв’язок слів у реченні за допомогою питань, розгадують вірш-загадку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

1 Досліджую роль дієслова у реченнях та текстах Урок української мови3 клас. Підготувала:вчитель початкових класів. Куцеконь Валентина Василівна

Номер слайду 2

2 В білий цвіт убрався сад,Бджілки радо тут летять. Перший грім гримить – гуркоче,Тепло з ранку і до ночі. В лузі виросли отави. Це прийшов зелений …травень. Отава – трава, що виросла на місці скошеної або після випасання худоби.

Номер слайду 3

7 травня Т т тр ра ве ень травень Прийшов зелений місяць травень. Визначте у реченні головні Травень (що зробив?) прийшов.члени.

Номер слайду 4

В білий цвіт убрався сад,Бджілки радо тут летять. Перший грім гримить – гуркоче,Тепло з ранку і до ночі. В лузі виросли отави. Це прийшов зелений …травень. Знайдіть у вірші-загадці дієслова і зв’язані з ними іменники. Сад (що зробив?) убрався. Бджілки (що роблять?) летять. Грім (що робить?) гримить - гуркоче. Отави (що зробили?) виросли. Травень (що зробив?) прийшов. Яку роль виконують дієслова у реченнях вірша?

Номер слайду 5

Вправа 4, с. 147 Передбачати, залежатиме, з’явилися, орати, розпускається, зацвіла, сіяти, висаджувати, підрости, настає.¬¬¬¬¬¬¬¬Гра «Третій - зайвий»Ластівка прилітає, малює, будує. Жабка прокидається, стрибає, злітає. Річка пише, тече, дзвенить. Черешня росте, квітує, стрибає.

Номер слайду 6

6 Спишіть вірш, встановіть зв’язок за допомогою питань. Підкресліть головні члени речення. Веселе сонечко блищить, Проміння щедро ллє. Гайок привітно шелестить… Струмочок виграє.

Номер слайду 7

7 Домашнє завдання Зошит: вправа 2, с. 50 (опис, виконати завдання), вправа 3, с. 50 – виписати сполученнядієслів з іменниками. Вправа «Продовж речення» - Слова, що називають дії предметів, називаються …дієсловами. - Дієслова відповідають на питання …що робити? що зробити? … - У реченні дієслова можуть зв’язуватися з …іменником. - Дієслова у реченнях і текстах виконують роль …головного члена речення - присудка.

pptx
Додано
16 травня 2022
Переглядів
1000
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку