Презентація досвіду вчителя історії на тему «Проблемне навчання як спосіб формування компетентностей учнів на уроках історії»

Про матеріал
  • Вимоги сьогодення потребують від особистості здатність приймати самостійно рішення та креативно мислити. З огляду на це, сучасна школа покликана не просто дати дитині суму знань, умінь і навичок, а має зробити її компетентною, тобто здатною самостійно здобувати й використовувати знання в різних життєвих ситуаціях; готовою брати на себе відповідальність; бути активною в суспільному житті; такою, що розуміє несхожість людей і поважає чужу історію та культуру. Для досягнення очікуваного результату сучасний вчитель може обирати чисельні технології, методи, прийоми та форми навчання, які забезпечують активну участь кожного учня на уроках історії, підвищують авторитет знань, індивідуальну відповідальність школярів за результати їхньої діяльності. Провідне місце у реалізації цих задач належить проблемному навчанню.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Майстер – клас Я роблю це так Сагірової Тетяни Дмитрівни учителя історії Бердянської загальноосвітньої школи №11 І-ІІІ ст. Запорізької області 2015рік

Номер слайду 2

Епіграф «Не так вже важливо вчити дітей, як важливо створити ситуацію, в якій дитина просто могла б учитися сама й робила б це із задоволенням» Карл Роджерс, американський педагог та психолог

Номер слайду 3

ЗМІСТ ЗНАЙОМСТВО 1 ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА 2 ВПРАВА «Займи позицію» 3 3 ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА 4 4 ПІДСУМКИ 3 5

Номер слайду 4

Тема досвіду: Проблемне навчання як спосіб формування компетентностей учнів на уроках історії

Номер слайду 5

МЕТА МАЙСТЕР - КЛАСУ розглянути особливості застосування проблемного навчання на уроках історії; дослідити прийоми проблемного навчання на уроках історії; продемонструвати алгоритм організації проблемного навчання; визначити недоліки та переваги проблемного навчання.

Номер слайду 6

ПРОБЛЕМНЕ НАВЧАННЯ

Номер слайду 7

ВПРАВА «ЗАЙМИ ПОЗИЦІЮ» Який на вашу думку повинен бути сучасний урок? Вам важко чи легко зробити урок цікавим? Як зробити навчання на уроці продуктивним? (щоб воно давало результат) Добувати знання ____________, ніж отримувати готовими.

Номер слайду 8

МЕТОД Метод (грец. – пошук шляху до пізнання) - систематизована сукупність кроків, які потрібно здійснити, щоб виконати певну задачу чи досягти певної мети. «Пошук істини важливіший, ніж володіння нею»

Номер слайду 9

ГІПОТЕЗА Гіпотеза – це припущення, яке перевіряють експериментально з можливих розв’язань проблеми; судження про закономірний зв’язок явищ.

Номер слайду 10

ЕТАПИ РОЗУМОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Номер слайду 11

УМОВИ СТВОРЕННЯ ПРОБЛЕМНИХ СИТУАЦІЙ

Номер слайду 12

АЛГОРИТМ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОБЛЕМНОГО НАВЧАННЯ

Номер слайду 13

АЛГОРИТМ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОБЛЕМНОГО НАВЧАННЯ

Номер слайду 14

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ 7 КЛАС Тема «Київська Русь за часів княгині Ольги». Проблемне завдання уроку: Якою була мета поїздки княгині Ольги в Константинополь?

Номер слайду 15

ДІЯ 1. ВИСУВАЄМО ГІПОТЕЗУ Гіпотеза: «Я думаю, що мета поїздки княгині Ольги в Константинополь була зміцніти міжнародний авторитет Русі, домогтися того, щоб найбільші на той час держави визнали Русь рівноправною».

Номер слайду 16

ДІЯ 2-3. ЧІТКО ФОРМУЛЮЄМО ДОКАЗИ Аргументи: «Я так думаю, тому що: по – перше, Константинополь – це столиця Візантії, що у Х ст. була однією з найбільших і найвпливовіших держав; по – друге, княгиню Ольгу в Константинополі прийняв візантійський імператор Костянтин Багрянородний, надав їй почестей. Це свідчить про ставлення до руської княгині як до глави сильної великої держави, як до рівної; по – третє, під час переговорів у Константинополі хоч і не був підписаний дипломатичний договір, але була досягнута згода про більш тісні зв’язки Київської Русі і Візантії; по – четверте, під час переговорів княгиня Ольга хотіла встановити династичні зв’язки, оженивши сина Святослава на візантійській принцесі».

Номер слайду 17

Дія 4 Закінчуємо міркування висновком – узагальненням Таким чином, виходячи з наведених доказів, ми бачимо, що прийом княгині Ольги візантійським імператором, надання їй почестей як рівній, намір княгині вступити в родинні зв’язки з візантійським імператором – це шляхи досягнення Київською Руссю високого міжнародного становища. Також ми бачимо, що княгиня Ольга обрала мирні засоби, а не воєнні, як це робили київські князі до неї.

Номер слайду 18

Переваги проблемного навчання

Номер слайду 19

Недоліки проблемного навчання:

Номер слайду 20

ppt
Додано
8 серпня 2018
Переглядів
2666
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку