Презентація "Довідкова література" (6 клас)

Про матеріал

Презентація до бібліотечного уроку "Довідкова література" допоиоже учням краще засвоїти викладений матеріал, допоможе дітям проникнути у світ нового і цікавого, прищепити любов, навички та інтерес до читання довідкової літератури.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Довідкова література Бібліотечний урок 6 клас Підготувала завідувач бібліотекою Вітюк Н.М.

Номер слайду 2

Мета: Дати учням загальні відомості про довідкову літературу та навчити користуватися словниками, довідниками та енциклопедіями. Допомогти дітям проникнути у світ нового і цікавого, прищепити любов, навички та інтерес до читання довідкової літератури.

Номер слайду 3

Довідкові видання – це видання, які допомагають нам про щось довідатися, уточнити якесь поняття, перекласти слово з однієї мови на іншу. Я тобі відкрию світ – Тільки вивчи алфавіт. Помічник, не витівник, мудрий вчитель твій… Словник Не день, не два, не один вік Нам чесно служить… Довідник В тому сила вся моя, Що я - …. Енциклопедія

Номер слайду 4

Не бійся заглядати у словник: Це пишний сад, а не сумне провалля. Збирайте, як розумний садівник, Достиглий овоч у Грінченко й Даля. Не майте гніву до моїх порад І не лінуйтесь доглядать свій сад. М.Т.Рильський

Номер слайду 5

Словники Словником я звуся, В море слів із вами йду, Говорить, писать навчу я, В світ широкий поведу. Словник – це довідкова книга, яка містить зібрання слів розташованих у певному порядку (переважно в алфавітному чи тематичному).

Номер слайду 6

Словники Енциклопедичні Філологічні Загальномовні Спеціальні (тематичні) Словник епітетів орфографічні Словник антонімів Словник синонімів Іншомовних слів Містять відомості, як правильно писати те чи інше слово Допоможе підібрати протилежне за значенням слово. Містить слова схожі за значенням Вміщує слова, запозичені з інших мов Без нього не обійтися, коли пишеш твір Буває, що слово відоме давно, А знає не кожен, що значить воно – І тут у пригоді стає визначник Скарбів наших мовних Тлумачний словник.

Номер слайду 7

Енциклопедії Я велика й дуже мудра – Все на світі знаю. Дарувати людям розум Над усе бажаю. Енциклопедія – слово грецького походження, означає “ навчання по всьому колу знань ”. Тлумачення цього слова постійно змінювалося: в античному суспільстві він означав 7 вільних мистецтв; в Західній Європі – “ збірник різноманітного змісту ”; потім під енциклопедією почали розуміти “ класифікацію знань ”, а поступово термін набув сучасного значення, як наукове видання, яке повідомляє найбільш суттєві відомості з усіх галузей знань, або з однієї якої – небудь галузі. в Стародавньому Китаї в ХІІ – Х столітті до нашої ери вже створювали енциклопедії; в Європі в ХVІІІ ст. з'явилася “ Енциклопедія ”, автором якої був відомий письменник, філософ Д.Дідро. Він залучив до створення своєї “ Енциклопедії ” багатьох письменників і вчених Франції – Вольтера, Руссо, Монтеск’є.; у 1890 році у Петербурзі вийшов “ Енциклопедичний словник Блокгауза і Ефона ”, який налічував 62 томи та ще й 4 додаткові томи.

Номер слайду 8

Енциклопедії Універсальні Національні Галузеві Регіональні Містять знання з усіх галузей знань та практичної діяльності Універсальні науково – довідкові видання ( УРЕ – 17 томів) Містять знання з окремих галузей(“ Медична енциклопедія ”, “ Дитяча енциклопедія ”) Енциклопедії окремого регіону, області, міста.

Номер слайду 9

Довідники Ви про мене, діти, чули, Я – розумний довідник. Довідки про все я маю І порядок поважаю, А статті зручно шукать. Вони ж за абеткою стоять. Довідники – видання, які містять короткі відомості, а їх мета – забезпечити читача відомостями з того чи іншого предмета.

Номер слайду 10

Довідники енциклопедичні тематичні Наукові (укр. мо ви) Побутові (телефонний, довідник фотографій) Календар - довідник Найбільші за обсягом

Номер слайду 11

Практична робота На карточках дано завдання. Потрібно за допомогою довідкової літератури, знайти значення або визначення слів. Корінець Термос Щастя Янтар Щабель Фойє Форзац Антологія Майоріти Кресало Панібратство Пістрявий 2 3 1 4 12 10 5 8 7 9 6 11

Номер слайду 12

Дякую за увагу! До нових зустрічей!

ppt
Додано
24 липня 2018
Переглядів
2856
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку