Презентація "Друга сигнальна система"

Про матеріал
У презентації порівнюються перша та друга сигнальні системи, розкривається значення другої сигнальної системи, етапи формування мовлення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мова

Номер слайду 2

Сигнальні системи {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Перша сигнальна система. Друга сигнальна система. Сприймає за допомогою відповідних сенсорних систем різноманітні подразники навколишнього середовища;Слугує основою для утворення умовних рефлексів. Проявляється в спілкуванні за допомогою усної та писемної мови;Усна мова формується переважно за допомогою скроневої та лобової часток лівої півкулі, писемна – тім’яних, скроневих, лобових часток. Сигнальна система – сукупність рефлекторних процесів, які забезпечують сприймання та аналіз інформації, а також формування відповідних реакцій організму на певні подразники

Номер слайду 3

Сигнальні системи {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Перша сигнальна система. Друга сигнальна система. Анатомічною основою першої сигнальної системи є аналізатори, які нервовими шляхами пов'язані з органами чуттів;Забезпечує предметне конкретне мислення. Анатомічною основою другої сигнальної системи є мовно-руховий аналізатор, тісно пов'язаний із зоровим і слуховим аналізаторами;З появою другої сигнальної системи з'являється принцип нервової діяльності – абстрагування і узагальнення великої кількості сигналів

Номер слайду 4

Взаємодія двох сигнальних систем

Номер слайду 5

Центри Верніке та Брока. Пошкодження рухового центру Брока призводить до моторної афазії (людина не може писати і говорити, але розуміє слова)Пошкодження сенсорного центру Верніке призводить до сенсорної афазії (людина не розуміє сказані чи написані слова, але може розмовляти)

Номер слайду 6

Формування мовлення. Чотири етапи у становленні мовлення у дітей1-й - підготовчий - до одного року;2-й - переддошкільний етап оволодіння мовою - до 3 років;3-й - дошкільний - до 7 років;4-й - шкільний - від 7 до 17 років

Номер слайду 7

Підготовчий етап Крик і плач сприяють розвитку рухів дихального, голосового, артикуляційного відділів мовленнєвого апарату. Поступове сприймання голосу, інтонації, з 5-го місяця – перші спроби наслідування артикуляції. З 6 міс. дитина шляхом наслідування вимовляє окремі склади (ма-ма-ма, па-па-па та ін.), а потім пов'язує їх з предметами або діями (тік-так, дай-дай, бух). З 10 - 11 міс. з'являються реакції на самі слова (вже незалежно від ситуації і інтонації говорить)До кінця першого року життя з'являються перші слова.

Номер слайду 8

Переддошкільний етап. З півтора року з'являється можливість розуміння словесного пояснення дорослого, засвоєння знань, накопичення нових слів. Протягом 2-го і 3-го років життя у дитини відбувається значне накопичення словника. На початок 3-го року життя у дитини починає формуватись граматична будова мовлення. Починається етап становлення активного мовлення: багато і охоче повторює за мовцем і вимовляє слова, при цьому плутає звуки, переставляє їх місцями, спотворює, опускає. Перші слова дитини носять узагальнено-смисловий характер. Наприклад, слово тато прийшов тато, нема тата; тато, підійди і т.п.

Номер слайду 9

Дошкільний етап. На дошкільному етапі у більшості дітей ще неправильна звуковимова. Розвивається навичка слухового контролю за власною вимовою, вміння виправляти її в деяких можливих випадках. У цей період продовжується швидке збільшення словникового запасу, часто використовують слова за аналогією (замість лопатка «копатка»)До 5 років життя діти відносно вільно користуються структурою складносурядних і складнопідрядних речень («Потім, коли ми пішли додому, нам подарунки дали: різні цукерки, яблука, апельсини»). В п'ятирічному віці діти без додаткових питань складають переказ казки (оповідання), що свідчить про успіхи в оволодінні монологічним мовленням.

Номер слайду 10

Шкільний етап Свідоме засвоєння мовлення: діти опановують звуковий аналіз, засвоюють граматичні правила побудови висловлювань. Провідна роль при цьому належить писемному мовленню. Отже, в шкільному віці відбувається цілеспрямована перебудова мовлення дитини - від сприйняття і розрізнення звуків до усвідомленого використання всіх мовних засобів.

pptx
Додано
18 квітня 2020
Переглядів
8013
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку