Презентація: "Друга світова війна, 1944 рік"

Про матеріал
В слайді надано ілюстрований із картосхемами матеріал подій 1944 року. Учням надано коротка інформація подій 1944 року.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДРУГА СВІТОВА ВІЙНАВоєнні дії в 1944 р. (В.І. § 32)

Номер слайду 2

До 1944 р. війська Німеччини та її союзників ще утримували значну частину окупованих територій. Союзники вели бої в Південній Італії. Німеччина зуміла розширити випуск озброєнь, провести тотальну мобілізацію, але стратегічну ініціативу вже втратила.1944.14.І – 29.ІІ, радянські війська під Ленінградом провели успішну наступальну операцію. Закінчилася 900 - денна блокада міста. Майже одночасно із цим тривала кампанія з вигнання нацистів із Правобережної України. Ключовою з них стала Корсунь-Шевченківська операція. Було оточено й знищено 55 тис. німецьких солдатів, 18 тис. взято в полон. Цю операцію назвали «другим Сталінградом».

Номер слайду 3

1944.26.ІІІ, з'єднання Другого Українського фронту першими вийшли до державного кордону СРСР. У середині квітня війська Першого Українського фронту підійшли до передгір'я Карпат. Більшу частину Правобережної України було звільнено.1944.8.ІV, почалася Кримська операція Четвертого Українського фронту. Вона завершилася 12 травня повним розгромом німецько-румунського угруповання.

Номер слайду 4

1944. 22.І – війська союзників здійснили успішну висадку десанту в районі Анціо (30 км. Від Риму).11. V – почався загальний наступ союзних військ.4. VІ – було звільнено Рим. Розгромити сили Німеччини на півночі Італії союзним військам не вдалося.1943.5. ХІІ – на Англо-американській конференції в Каїрі (Єгипет) було прийнято плани операцій 1944 р. вторгнення на півночі Франції, у Нормандії («Оверлорд»), і на півдні Франції («Енвіл»). Для захисту німецьке командування утворила лінію укріплень - «Атлантичний вал».1944.6. VІ - на світанку (День «Д»), було відкрито Другий фронт у Європі.1944.15. VІІІ - за планом «Енвіл» на півдні Франції повітряний і морський десанти висадилися в районі Сен-Тропе й Канн.

Номер слайду 5

1944. 16 - 25. ХІІ – в районі Арден німецька армія провели успішний наступ.1945. 12.І – 3.ІІ радянські війська провели успішну Вісло – Одерську військову операцію та вийшли на лінію річки Одер.13. І – союзні війська розпочали вдалий контрнаступ.13.І – 25. ІV – Східно – Пруська операція.1944. ХІІ – початок наступу радянських військ в Чехословаччині та Угорщині.

Номер слайду 6

25. VІІІ – силами повстанців – патріотів та союзних військ було звільнено Париж. Після звільнення Парижа союзні армії вийшли на кордони Третього рейху.1944.17—26. VІІІ - операція «Маркет-гарден» увійшла в історію під назвою Арнемська повітряно-десантна операція. В цей же час на східному фронті радянські війська провели успішну військову операцію «Багратіон» по звільненню Беларусії. В липні радянські війська провели військові операції по звільненню Прибалтики, Лівівсько – сандомирську військову операції, в серпні – Яско – кишинівську військову операцію.2. ІХ – союзні війська увійшли на території Бельгії та Голландії.1944.1. VІІІ – початок антинімецького повстання у Варшаві. Керівники повстання (Т. Бур-Коморовський та інші) прагнули закріпитися у Варшаві до вступу туди радянських військ, проте їхній план не вдався. Німецькі війська придушили повстання та зруйнували місто.

Номер слайду 7

На початку 1944 р. США встановили свій контроль над Маршалловими островами, а із часом — над Маріанськими островами. У липні розпочалася операція по звільненню Філіппін. Їх захоплення означало б для Японії розподіл її володінь на дві частини і втрату джерел сировини, що розміщувалися південніше. У цей самий час американська стратегічна авіація розпочала «повітряний наступ» проти Японії. За таких умов японське командування наказало дати вирішальну битву в районі острова Лейте (Філіппіни), розгромивши американський десант і флот (план «Се»).1944.23. Х, біля острова Лейте розпочалася найбільша в історії Другої світової війни морська битва між флотом союзників і Японії. За чотири дні японський флот було розгромлено. Вирішальної поразки зазнала і японська авіація. Після цієї перемоги американські війська розгорнули вирішальний наступ на Філіппінах і до кінця року звільнили їх. Фактично Японія вже програла війну, але була не готова визнати це. Війна тривала. Щоб відновити доступ до джерел стратегічної сировини на півдні, японське командування розробило й успішно провело наступальну операцію в Китаї, захопивши південь країни. У результаті було прокладено сухопутний маршрут доставки сировини. Значну частину військового виробництва було перенесено в Корею і Маньчжурію. Проти американського флоту японці масово почали використовувати атаки камікадзе. Це означало, що остаточний розгром Японії потребує часу й зосередження всіх сил країн антигітлерівської коаліції. Однак це було можливо лише після завершення бойових дій у Європі. Тихоокеанський театр бойових дій.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кожемякіна Ольга Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 березня 2023
Переглядів
990
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку