Презентація "Друге гетьманування Юрія Хмельницького"

Про матеріал
Презентація доповнить та систематизує уявлення учнів про діяльність гетьмана Юрія Хмельницького. Може використовуватись вчителем як матеріали до уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

8 класІсторія України

Номер слайду 2

Тема:«Друге гетьманування Юрія Хмельницького»

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Свідчення сучасників: Як засвідчував секретар французького посольства у Стамбулі де ла Круа, Константинопольський патріарх після отримання звістки про капітуляцію Петра Дорошенка запропонував турецькому урядові проголосити Юрія Хмельницького «Князем Сарматським і Гетьманом Козацьким на підставі договорів Портою та іншими державами гарантованих». Спочатку Юрій Хмельницький, який був пригнічений довгими роками ув’язнення, відмовлявся від пропонованої йому ролі, однак незабаром «він дослухався до переконань патріарха й товмача, які повідомили йому, що він не може порушити наказ великого правителя, не прирікши себе на смерть, а грецьку церкву на велике приниження».Інший сучасник тих подій, військовий інженер, шотландець Патрік Гордон, залишив такі свідчення: «Великий султан… звелів патріарху Єрусалимському дати дозвіл Юрасю Хмельницькому покинути монастир, возвеличив його у князі України і в гетьмана, віддав йому всіх полонених, захоплених у 1674 році, коли [султан] захопив Умань і Ладижин. З оними, кількістю 5000, Хмельницький перейшов Дністер і мав отримати з Кам’янця гармати і бойові припаси…».

Номер слайду 6

Чигиринські походи. Перший наступ почався 29 червня 1677 року, коли потужне османське військо (близько 100—120 тис. вояків під проводом Ібрагіма Паші) взяло в облогу Чигирин. Ця облога була невдалою. Наступного літа успіхи османів і Хмельницького були більш значними. Під владу Гетьмана, резиденція якого розмістилася у місті Немирів, переходить уся південна Україна. А колишня столиця – Чигирин – була спалена. У 1678–1679 роках для того, щоб ускладнити положення османів та військ Юрія Хмельницького на Правобережжі, лівобережний гетьман Іван Самойлович за наказом московської влади проводить «Великий згін» − насильне переселення мешканців правобережних містечок на Лівобережжя. І це мало ефект – через нестачу людей і продовольства Юрій Хмельницький так і не наважився здобувати Київ та Лівобережжя.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Під час свого короткого повторного правління Юрій Хмельницький:не довіряючи козакам, опирався здебільшого на загони турків і татар, які поводилися в Україні, як і завжди поводяться завойовники. Відчуваючи, що народ не любить і навіть ненавидить його, гетьман платив народові тим самим та ще й з надлишком. Катування, страти, дивацькі податки, що він запроваджував на підвладній собі території, навіть турків спонукали замислитись.

Номер слайду 10

Уклавши з Московією Бахчисарайський мир у січні 1681 року, османи відкликали Хмельницького до Стамбула. Його було страчено владою Туреччини у 1685 році в Переяслав-Хмельницькому, а Правобережжя турки в 1681 р. передали в управління своєму васалові – молдовському господарю Георгію Дуці.

Номер слайду 11

Використані матеріали:1) Власов В. С. Історія України: підручник для 8 класів закладів загальної середньої освіти. Київ. Літера ЛТД. 2021.2) Юрій Хмельницький – український Гамлет / https://armyinform.com.ua/2021/12/27/yurij-hmelnyczkyj-ukrayinskyj-gamlet/3) Юрій Хмельницький: біографія скорочено / https://dovidka.biz.ua/yuriy-hmelnitskiy-biografiya-skorocheno/ 4) Юрій Хмельницький, гетьман України / http://politics.ellib.org.ua/pages-10686.html5) Атлас з історії України, 8 клас. https://uahistory.co/atlas/atlas-ukraine-history-8-class-2013/

pptx
Додано
4 лютого 2023
Переглядів
2253
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку