Презентація "Два гноми. Буква Є, є. Позначення звукосполучення [й’е], голосного [е] та м’якості приголосного звука."

Про матеріал
Презентація до підручника "Українська мова. Буквар" 1 клас , 2 частина автори Н.О.Влскресенська, Н.В. Цепова. "Два гноми. Буква Є, є. Позначення звукосполучення [й’е], голосного [е] та м’якості приголосного звука." - вивчення букви Є, є та її особливостями. Ознайомлення учнів з казковими героями, казкою, за допомогою звукового аналізу визначення звука [й’е].
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Буква Є, є. Позначення звукосполучення [й’е], голосного [е] та м’якості приголосного звука

Номер слайду 2

- Сьогодні до нас завітали цікаві казкові чоловічки. І якщо ви вгадаєте, хто це, то вони подарують вам цілий урок казок. На галявинці під тином Збудував собі хатину Та й усівся під вікном Невеличкий сивий…

Номер слайду 3

- Чи знаєте ви, хто такі гноми? (Фантастичні, казкові маленькі створіння.) Які вірші, казки, мультфільми чи художні фільми про гномів ви знаєте? - Колись у старовинних легендах і казках гномами називали маленьких людиноподібних істот або підземних духів, котрі нібито живуть в надрах землі і охороняють підземні багатства, бережуть гірські скарби. Вони майстерні ремісники, можуть виковувати чарівну зброю та інші предмети. Загалом – це працьовитий, але надзвичайно образливий й примхливий народ. Іноді вони виходять на поверхню, і якщо зустрінуть у горах людину, то лякають її гучним криком, бо не люблять людей за зазіхання на свої скарби. Таких гномів зображували маленькими, потворними, злими бородатими чоловічками або карликовими, але дуже сильними підземними воїнами.

Номер слайду 4

Пізніше гноми стали героями казок для дітей. Це вже добрі, працьовиті чоловічки, які допомагають іншим героям у біді

Номер слайду 5

Аудіювання тексту ТАЄМНИЦЯ ГНОМИКА ЄВГЕНКА В одному казковому лісі жили друзі: гномик Євгенко, єнотик Єрик і зайчисько Єсик. Часто звірята бавилися аж поки вечірнє небо не починало миготіти першими зірками. А тоді друзі не могли знайти дорогу додому. Та Євгенко знав одну таємницю: коли в лісі зовсім стемніє, він запалює свій ліхтарик, і від нього навкруги розливається дивовижне синє світло. Так Євгенко допомагає звірятам швидше знайти своє житло, рятує їх від небезпеки, яка чатує на малюків майже за кожним кущем. А малюки думають, що то блимають світлячки. Та Євгенко тільки усміхається, бо знає, хто насправді допомагає звіряткам.

Номер слайду 6

• Перевірка розуміння почутого. - Що спільне є в прослуханому тексті й малюнку в букварі? (Казковий ліс, де живуть гноми. Єнот і заєць – друзі гномів.) - Чим відрізняються гноми на малюнку від гнома з казки? (На малюнку два гноми, вони старі. У казці один гномик Євгенко, він ще дитина.) - Чи можна назвати букварний малюнок ілюстрацією до прослуханої казки? (Ні, казка зовсім про інше.) - Який гномик найбільше підходить до прослуханого тексту?

Номер слайду 7

Звуки [й’] та [е], які вимовляються поряд, утворюють звукосполучення [й’е]. На письмі воно позначається літерою Є.

Номер слайду 8

Графічний аналіз букви - На що схожа буква Є?

Номер слайду 9

Друкування букви Є, є – Язичок у мене є! – Вихвалялась буква Є. Пам’ятай, що в нашій мові Є – не тільки буква, слово!

Номер слайду 10

Читання складів

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ppt
Додано
17 лютого 2022
Переглядів
1593
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку