Презентація, "Джерела та приймачі світла. Прямолінійне поширення світла. Сонячні та місячні затемнення."

Про матеріал
Джерела світла – це фізичні тіла, атоми та молекули яких випромінюють світло Джерела світла, залежно від походження, розрізняють :природні,штучні,теплові, люмінесцентні. Приймачами світла називають пристрої, за допомогою яких можна виявити світлове випромінювання. Природні приймачі світла Штучні приймачі світла В однорідному оптично прозорому середовищі світло поширюється прямолінійно. В однорідному оптично прозорому середовищі світлові пучки поширюються незалежно один від одного. Утворення тіні та напівтіні Сонячні та місячні затемнення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Мета уроку: Навчальна: ознайомитись із основними оптичними явищами природи, джерелами і приймачами світла; фізичним змістом поняття точкового джерела світла і світлового променя; розглянути процес прямолінійного поширення світла в однорідному прозорому середовищі, явище незалежності світлових пучків, розглянути причини утворення тіні і напівтіні, пояснити причину сонячних та місячних затемнень; формувати графічні навички побудови ходу світлового променя в однорідному середовищі. Розвиваюча: вчитись аналізувати спостережувані явища і робити висновки. Виховна: показати роль знань з оптики в інших галузях науки, в житті людини та техніці, формувати грутовний науковий світогляд на світ в якому ми живемо.

Номер слайду 3

Актуалізація (фронтальне опитування) Як називається все, що нас оточує? В яких формах може існувати матерія? Як ви вважаєте, чи матеріальне світло ? Якими фактами це можна довести? Чи важливим є світло в житті людини? Яке значення світла для людини?

Номер слайду 4

Розглянути питання: Природні та штучні джерела та приймачі світла. Світловий промінь. Прямолінійність поширення світла. Утворення тіні та напівтіні. Сонячні та місячні затемнення.

Номер слайду 5

Оптичні явища в природі До світлових явищ відносяться: - міражі в пустелі, - полярне сяйво, - веселка, - блискавка, - мерехтіння зір, - вогонь багаття.

Номер слайду 6

Джерела світла – це фізичні тіла, атоми та молекули яких випромінюють світло - Сонце, - зорі, - розпечена лава, - різні лампи, - екран телевізора, - світлофор, - світлячки, - багаття.

Номер слайду 7

Джерела світла, залежно від походження, розрізняють : природні: - Сонце, - зорі, - розпечена лава, - полярне сяйво, - глибоководні кальмари - світлячки. штучні: - свічки, - різні види ламп, - екран телевізора, - монітор комп’ютера, - фари автомобілів, - світлофор.

Номер слайду 8

Залежно від температури джерел світла їх поділяють: теплові: - газові пальники, - свічки, - полум’я вогнища, - лампа розжарювання, - розпечена лава, - Сонце, - зорі. люмінесцентні: - лампи денного світла, - енергозберігаючі лампи, - екран телевізора, - монітор комп’ютера, - дорожні знаки, - світлові індикатори.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Світлячок Кальмар, що світиться

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Монітор

Номер слайду 13

Приймачами світла називають пристрої, за допомогою яких можна виявити світлове випромінювання. Природні приймачі світла: - очі живих істот; Штучні приймачі світла: - фото і кіноплівка, - фотодіоди на турнікетах, - фотопапір.

Номер слайду 14

Сонячні промені

Номер слайду 15

Сонячні промені

Номер слайду 16

Світловий промінь - лінія, вждовж якої поширюється енергія світлового пучка. Світловий промінь зображують за допомогою відрізка, що закінчується стрілочкою, яка вказує напрям поширення світла.

Номер слайду 17

Закон прямолінійного поширення світла в прозорих однорідних средовищах В однорідному оптично прозорому середовищі світло поширюється прямолінійно.

Номер слайду 18

В однорідному оптично прозорому середовищі світлові пучки поширюються незалежно один від одного. Незалежність поширення світлових пучків в прозорих однорідних средовищах

Номер слайду 19

S S – точкове джерело світла Е Е - екран M М – непрозоре тіло

Номер слайду 20

Явище утворення тіні. Точкове джерело світла.

Номер слайду 21

S1 S2 Е S1, S2 – точкові джерела світла Е – екран M М – непрозоре тіло

Номер слайду 22

Е Е - екран S – джерело світла M М – непрозоре тіло S

Номер слайду 23

Джерело світла не є точковим.

Номер слайду 24

Тінь та напівтінь. …..

Номер слайду 25

Світло в вакуумі, або однорідному прозорому середовищі поширюється прямолінійно. Прямолінійність поширення світла підтверджує явище утворення тіні та напівтіні, явища сонячних та місячних затемнень.

Номер слайду 26

Сонячне затемнення Якщо Місяць опиняється між Сонцем і Землею, то повна тінь і півтінь від Місяця падають на Землю. Настає сонячне затемнення.

Номер слайду 27

Зони повного та часткового Сонячного затемнення.

Номер слайду 28

Переміщення плями місячної тіні по Землі.

Номер слайду 29

Сонячне затемнення

Номер слайду 30

Сонячне затемнення

Номер слайду 31

Місячне затемнення Коли Місяць потрапляє в зону тіні від Землі, настає місячне затемнення

Номер слайду 32

Місячне затемнення

Номер слайду 33

Око Природні Фотоплівка фотодіод Штучні Приймачі світла Джерела світла За походженням За власною температурою За співвідношенням розмірів і відстані Природні Штучні Теплові Люмінесцентні Точкові Протяжні світловий промінь Колективне складання опорного конспекту

Номер слайду 34

1. Що називають джерелами світла? 2. Які пристрої називають приймачами світла? 3. Що називають світловим променем? 4. У чому полягає закон прямолінійного поширення світла? 5. За яких умов предмет утворюватиме тільки повну тінь, а за яких – повну тінь і півтінь? 6. За яких умов виникають сонячні та місячні затемнення?

Номер слайду 35

Закріплення: Інтерактивна гра “Мікрофон” (Учні обмінюються враженнями від уроку) - сьогодні на уроці ми вивчили... - ці знання мені знадобляться... - ці знання допоможуть мені...

Номер слайду 36

Тестові змагання (Учнів класу рорділити на дві команди. Команди по черзі дають відповіді) 1. Які з перелічених слів є назвою природного джерела світла? А. Сонце Б. Місяць В. Око Г. Лампа 2. Які з перелічених приладів відносяться до оптичних? А. Мензурка Б. Окуляри В. Стробоскоп Г. Телескоп 3. Які з перелічених об’єктів відносять до приймачів світла? А. Сонце Б. Око В. Місяць Г. Фотопапір 4. Які з перелічених явищ відносять до оптичних? А. Дощ Б. Веселка В. Грім Г. Місячне затемнення

Номер слайду 37

Тестові змагання 5. Які з перелічених джерел світла можна віднести до люмінесцентних? А. Лампа розжарювання Б. Полярне сяйво В. Вогонь свічки Г. Екран телевізора. 6. Який із законів пояснює сонячне та місячне затемнення? А. Закон заломлення світла Б. Закон збереження енергії В. Закон прямолінійного поширення світла Г. Закон відбивання світла

Номер слайду 38

Розв’язування вправ: 1. У кожному з наведених переліків визначте зайве слово або словосполучення. Поясніть свій вибір. А. полум’я свічки, Сонце, зорі, Земля, полум’я вогнища; Б. Екран увімкненого комп’ютера, блискавка, лампа розжарювання, полум’я свічки. В. Лампа денного світла, полум’я газового пальника, дорожні знаки, світлячки. 2. Чому в сонячний день вранці тіні довші, ніж опівдні? 3. Чому предмети не відкидають тіні в похмурий день? Що можна вважати джерелом світла в такий день? 4. Під час проведення хірургічних операцій вмикають спеціальні великі світильники на стелі операційної. Чому звичайного освітлення в цих випадках замало?

Номер слайду 39

Розв’язати задачу: На горизонтальній площадці стоять два вертикальні стовпи. Висота першого стовпа 2м, довжина його тіні 1м. Яка висота другого стовпа, якщо довжина його тіні дорівнює 70см? Джерелом світла є Сонце.

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Фізичний диктант 1. Фізичні тіла, атоми та молекули яких випромінюють світло, називають ... 2. Сонце, зорі, розпечена лава, полярні сяйва, глибоководна каракатиця, світні бактерії належать до … джерел світла. 3. Залежно від температури джерел світла їх поділяють на ... та ... 4. Залежно від співвідношення розміру джерела світла і відстані від нього до приймача розрізняють ... та ... джерела світла. 5. Пристрої, за допомогою яких можна виявити світлове випромінювання, називають ... світла. 6. Лінія, що вказує напрямок поширення світлового пучка… 7. В однорідному прозорому середовищі світло поширюється ... . 8. Область простору, освітлена деякими з кількох наявних точкових джерел світла, або частиною протяжного джерела… 9. Область простору, в яку не потрапляє світло від джерела (джерел) світла… 10.У тих місцях Землі, на які впала повна тінь Місяця, спостерігається ... у місцях півтіні - ... .

Номер слайду 44

Вибери обличчя, яке відображає твій емоційний стан. 1 2 3

Номер слайду 45

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Моісєєва Оксана Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
31 березня 2020
Переглядів
10565
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку