Презентація "Екологічна безпека"

Про матеріал
Екологічна безпека Забруднення навколишнього середовища і здоров’я. Питна вода і здоров’я. Небезпека купання у забруднених водоймах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічна безпека. Забруднення навколишнього середовища і здоров’я. Питна вода і здоров’я. Небезпека купання у забруднених водоймах.

Номер слайду 2

Обміркуйте й обговоріть ситуацію: Свого часу серед жителів Японії було зареєстровано масове отруєння Кадмієм, яке здобуло назву хвороби ітай-ітай (“крихкість кісток”). Захворіло близько 200 осіб. Отруєння було пов’язане із вживанням риби, отруєної Кадмієм. Як ви вважаєте, звідки в рибі міг з’явитися Кадмій?

Номер слайду 3

Довідка: Кадмій — хімічний елемент, сріблясто-білий м'який метал з синюватим відливом, гнучкий, тягучий, легкоплавкий, токсичний, зустрічається в цинковій руді, масово використовується в батареях живлення. Захворювання ітай-ітай було викликано отруєнням кадмієм через видобуток корисних копалин в префектурі Тояма. Добували золото, срібло, свинець, мідь та цинк. Дослідження причини дивної хвороби були розпочаті медиками в 1940—1950 роки. Спочатку причиною захворювання називали отруєння свинцем, так як за 30 км вгору за течією перебувала свинцево-рудна шахта. Тільки в 1955 році доктор Хагіно з колегами припустив, що дивна хвороба може бути викликана хронічним отруєнням солями кадмію. У 1968 році Міністерство охорони здоров'я та соціального забезпечення Японії виступило із заявою про симптоми хвороби, викликаної отруєнням солями кадмію.

Номер слайду 4

Екологічна безпека – стан захищеності природного середовища й життєво важливих інтересів людини від негативного впливу господарської діяльності, надзвичайних ситуацій природного й техногенного характеру, їхніх наслідків.

Номер слайду 5

Екологічний контроль: спостереження за станом навколишнього природного середовища та його змінами під впливом господарської діяльності; заходи, спрямовані на охорону природи й раціональне використання природних ресурсів; оздоровлення навколишнього природного середовища; дотримання природоохоронних законів.

Номер слайду 6

Поміркуйте: Усі знають, що сортування сміття поліпшує стан навколишнього середовища. Що треба робити, щоб сортування сміття стало нормою нашого життя?

Номер слайду 7

Довідка: В Україні щорічно викидають понад 10 млн. тонн сміття, з яких тільки 600 тисяч спалюється чи йде на вторинне перероблення. Тут і виникає логічне й водночас риторичне питання: «Що ж з рештою?». А решта захоронюються на полігонах та сміттєзвалищах, які займають понад 7% від загальної площі країни! Переглянемо успішний досвід високорозвинених європейских країн, які усвідомлюють важливість екологічної відповідальності: Швейцарія переробляє 100% скла, адже сортувати відходи тут в рази вигідніше, ніж збирання всього в один мішок: у такому разі прийдеться оплатити «екологічний податок», який стягують за кожен кілограм брухту. Після цього на несортовані мішки наклеюють спеціальні марки й пильно стежать за діями порушників. У Норвегії баки різного призначення можна легко впізнати за кольором: блакитний – для пластику, зелений – для органічних відходів, білі – для всього іншого. А ще у норвезьких супермаркетах можна часто зустріти спеціальні автомати, куди можна швидко здати пусту тару й отримати кошти, які можуть покрити витрати на покупки.

Номер слайду 8

Забруднення навколишнього середовища і здоров’я Забруднення навколишнього середовища може спричинити багато різних захворювань людини. Наприклад, хворобу “мінамата”. Ця хвороба призводить до паралічу, глухоти та смерті людей і тварин, з’явилася з-за вживання риби і інших морепродуктів, отруєних ртуттю (сполуками Меркурію). Вперше хвороба була виявлена й описана в 1956 році в Японії у рибалок, які ведуть промисел у бухті затоки Мінамата. Вода там постійно отруювалась відходами хімічного заводу Chisso, що містять з’єднання ртуті.

Номер слайду 9

Джерела забруднення навколишнього середовища:автомобілі; теплоелектростанції; виробництва мінеральних добрив, барвників, цементу; виробництва будівельних матеріалів, полімерних виробів, меблів. Хвороби:органів дихання; серцево-судинної системи; нервової системи; травної системи; гепатит; алергія; онкологічні захворювання; спричиняють розвиток астми.

Номер слайду 10

Якщо ви опинилися в природному середовищі, ваші дії не повинні завдавати йому шкоди. Правила поведінки в природному середовищі: не розводьте багаття біля дерев та кущів;- не рубайте живі кущі або дерева; загасіть багаття водою або землею; не зривайте красиві або рідкісні рослини; сміття потрібно спалювати або, якщо це неможливо, забрати з собою; не забруднюйте водойми миючими засобами. Людина, яка з повагою ставиться до природи, залишає місця свого відпочинку чистими, піклується про дерева, квіти та інші рослини. І природа відповідає чистим повітрям, смачною джерельною водою, красивими та безпечними ландшафтами.

Номер слайду 11

Питна вода і здоров’я1) Де є вода, там є життя.2) Багато мене – пропав би світ, Мало мене – пропав би світ.3) Донизу летить краплею, А доверху – невидимкою.4) У спекотний день Найбажанішою буває. Ці народні мудрості – про воду, без якої людина не може прожити й кілька діб.

Номер слайду 12

Основними проблемами екології, пов’язаними з гідросферою планети, є умови забезпечення населення якісною водою. До недавнього часу ці проблеми не стояли так гостро через відносну чистоту природних джерел водопостачання та їх достатню кількість. Різке збільшення промислових, транспортних, сільськогосподарських, енергетичних та інших антропогенних викидів призвели до порушення якості води, появі в джерелах водопостачання невластивих природному середовищу хімічних, радіоактивних та біологічних агентів. Експертами ВООЗ установлено, що 80% усіх хвороб у світі пов'язано з незадовільною якістю питної води та порушенням санітарно-гігієнічних та екологічних норм водозабезпечення.

Номер слайду 13

Показники якості питної води. ФізичніХімічніБіологічніСмак,забарвлення, запах,каламутність. Мінералізація,твердіть,рівень РННаявність бактерій, вірусів, паразитів

Номер слайду 14

Причини поганої якості води: занедбаний технічний стан водогонів; застарілі технології водоочищення; забруднення криниць нітратами; відсутність системи водного моніторингу; стічні води; нераціональне водовикористання.

Номер слайду 15

Методи очищення води. МеханічніФізичніХімічніБіологічніФільтри для очищення від крупного сміття, піску та дрібного пилу. Кип’ятіння або опромінення ультрафіолетом від хвороботворних організмів. Хлорування або озонування. Використання мікроорганізмів у процесі очищення.

Номер слайду 16

Небезпека купання у забруднених водоймах

Номер слайду 17

Домашнє завдання: Прочитати §24. Відповісти на питання на с.123

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ціпотан Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Піхенько Тамара Славіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 квітня 2023
Переглядів
7733
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку