Презентація "Вплив воєнних дій та терористичних актів на навколишнє середовище"

Про матеріал

Вплив воєнних дій та терористичних актів на навколишнє середовище. Хімічне, біологічне, радіологічне забруднення, пов'язане з НС техногенного та соціального походження. Класифікація небезпечних хімічних речовин.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив воєнних дій та терористичних актів на навколишнє середовище. Хімічне, біологічне, радіологічне забруднення, пов’язане з НС техногенного та соціального походження. Класифікація небезпечних хімічних речовин. Вплив воєнних дій та терористичних актів на навколишнє середовище. Хімічне, біологічне, радіологічне забруднення, пов’язане з НС техногенного та соціального походження. Класифікація небезпечних хімічних речовин.

Номер слайду 2

Вплив війни на навколишнє середовище Військовий транспорт працює завдяки горінню старого доброго палива. Конвої танків і БТРів, генератори, військові кораблі та винищувачі — все це потребує значно більшої кількості пального, аніж цивільні засоби пересування.  Середні витрати палива фури становлять десь 20-40 літрів на 100 кілометрів пробігу. В той час як витрати БТР сягають 130 літрів, а деяких танків — і всіх 500 літрів. І в нинішній війні беруть участь тисячі таких машин — на додаток до літаків з озброєнням і автомобілів, які перевозять мільйони переселенців і тонни гуманітарної допомоги.  Нарешті, активне використання військової техніки — запуски ракет і винищувачів, бомбардування та обстріли, постійні вибухи та пожежі — все це спричиняє колосальні викиди CO2 в атмосферу.

Номер слайду 3

Атмосферне забруднення Кількість атмосферних забрудників залежить від того, що саме вибухає і як довго горить.  Під час детонації ракет та артилерійських снарядів утворюється низка хімічних сполук, зокрема чадний газ (CO), вуглекислий газ (CO2), закис азоту (N2 O), формальдегід (CH2 О), пари ціанистої кислоти (HCN), а також велика кількість токсичної органіки. При вибуху всі речовини проходять повне окиснення, а продукти хімічної реакції вивільняються в атмосферу, де мігрують світом і спричиняють подальші кислотні дощі.  Звісно, метою ракет і снарядів є не просто детонація, а знищення ворожої техніки чи об'єктів. Наприклад, наші гості полюбляють поцілити в екологічно небезпечні інфраструктурні об'єкти. Лише за перший місяць війни було зафіксовано атаки українських тепло- та гідроелектростанцій, руйнування газопроводів, обстріли водоочисних споруд, хімічних заводів і складів.  

Номер слайду 4

Ґрунти та підземні води В природі все пов'язано і перебуває в постійному колообігу, тож забруднення атмосфери — це водночас забруднення вод і грунтів. Але останні страждають особливим чином під час військових конфліктів.  Будівництво військових баз і використання важкого транспорту пошкоджують ґрунти та знищують рослинний покрив. Кожна детонація снаряда чи ракети — це не лише випуск хімічного коктейлю в середовище, а й цілковите знищення всіх тварин, рослин і мікроорганізмів у радіусі ураження. Понівечені території можуть не тільки не відновитися після завершення конфлікту, а й стати джерелом забруднення прилеглих територій і поширення інвазивних видів. Також небезпечними є вибухи з витоком азоту чи аміаку. Звісно, держава робить акцент на тому, як захиститися від отруєння. Але надмірний витік цих речовин має й більш далекоглядні наслідки: знищує рослини, вбиває водне життя та забруднює питну воду. 

Номер слайду 5

Нарешті, не всі снаряди розриваються. І понад 80 тисяч квадратних кілометрів України навмисне заміновано протипіхотними та протитанковими засобами. Це становить величезну загрозу не лише для людей, а й для флори та фауни через можливі вибухи протягом років після завершення конфлікту.  До того ж залишені вибухові боєприпаси, окрім свинцю та урану, містять купу токсичних елементів, які швидко потрапляють в природній колообіг. Тисячі танків і бронемашин забруднюють землю паливно-мастильними матеріалами, а спалені продовжують завдавати шкоду вже як металобрухт. Це — канцерогенне сміття, яке отруює важкими металами повітря, грунти та воду. 

Номер слайду 6

Надзвичайна ситуація (НС) – це порушення нормальних умов життя та діяльності людей на окремому об’єкті або окремій території. НС сприяють: аварії; катастрофи; стихійні лиха; епідемії; великі пожежі; засоби ураження, що призвели до людських жертв або матеріальних втрат.

Номер слайду 7

До НС соціального характеру належать: антиконституційні дії; збройні напади; захоплення та утримання важливих для суспільства об’єктів; установлення вибухових пристроїв у громадських місцях; - викрадення зброї тощо. До НС техногенного характеру належать: Транспортні аварії (поїзди, морські судна, магістральні трубопроводи); пожежі, вибухи; аварії з викидом небезпечних речовин; аварії на електростанціях; аварії на комунальних системах життєзабезпечення.

Номер слайду 8

Хімічне забруднення, пов’язане з НС техногенного та соціального походження Хімічні фактори небезпеки – їдкі, токсичні, отруйні, вогненебезпечні та вибухонебезпечні речовини. Хімічна зброя – це зброя масового ураження, заснована на токсичних властивостях хімічних речовин. Вона створена людиною і може спричиняти смерть через асфіксію (задуху), опіки тощо. Хімічна зброя може бути у вигляді порошку, газу або у рідкій формі. Контакт з отрутою може статися через дихання, шкіру чи слизові оболонки.“Доставляти” хімічну зброю можна різними шляхами:літаками; дронами; артилерією; ракетами; людськими ресурсами.

Номер слайду 9

Біологічне забруднення,пов’язане з НС техногенного та соціального походження. Біологічна зброя – різновид зброї масового ураження, дія якої ґрунтується на використанні хвороботворних властивостей мікроорганізмів, спроможних розмножуватися в рослинах, організмах тварин, людей і викликати масові захворювання. Бактеріологічними засобами є віруси, бактерії, грибки і токсичні продукти їхньої життєдіяльності, які передаються через заражених носіїв (комах, гризунів) або можуть застосовуватися як суспензії та порошки в боєприпасах. до технічних засобів доставки належать ракети, бомби, снаряди, міни, а також контейнери з зараженими переносниками (блохи, кліщі, комарі та ін).

Номер слайду 10

Радіологічне забруднення, пов’язане з НС техногенного та соціального походження Ядерна зброя – це зброя масового ураження. Ядерні заряди можуть бути розміщені на різних ракетах, торпедах, бомбах, артилерійських снарядах. Зрозуміти, що була застосована ядерна зброя, буде можливо тільки після вибуху й отримання даних про радіоактивне забруднення. “Брудна бомба” – це радіологічний розсіювальний пристрій, фактично вибухівка з радіоактивним матеріалом. Під час детонації радіоактивні речовини поширюються вибуховою хвилею.

Номер слайду 11

Класифікація небезпечних хімічних речовин. ХЛОР - зеленувато-жовтий газ з різким запахом. Отруйний, у 2,5 рази важчий за повітря, добре розчиняється у воді, суміш із воднем вибухонебезпечна. При потраплянні в легені спричиняє різкий біль за грудиною, сухий кашель, задишку і набряк легень. АМІАК (NH3) - безколірний газ із запахом нашатирного спирту. У людини аміак викликає відчуття гіркості, металічного смаку в роті, в горлі дере, нудота, головний біль, слабкість, задишка, судороги подразнює верхні дихальні шляхи, у великих концентраціях – уражає центральну нервову систему, викликає сильну слинотечу, блювоту, розлад дихання і кровообігу, судороги. Рідкий аміак спричиняє опіки очей і слизових оболонок. Смерть може настати від недостатності і набряку легень.

Номер слайду 12

СІРЧИСТИЙ АНГІДРИД (SO2) - безколірний газ з гострим запахом запаленого сірника. Добре розчиняється у воді, утворюючи сірчану кислоту. При впливі на організм подразнює верхні дихальнішляхи, спричиняє запалення їх слизових оболонок, а також горла і очей. Високі концентрації у повітрі спричиняють задишку, призводять до втрати свідомості і смерті. СІРКОВОДЕНЬ (H2 S) - безколірний газ з характерним запахом тухлих яєць, важчий за повітря, у воді малорозчинний, дуже отруйний. Пари утворюють з повітрям вибухонебезпечні суміші. Подразнює слизові оболонки, спричиняє головний біль, нудоту, блювоту, біль у грудях, відчуття задишки, печіння в очах, з’являється металевий присмак у роті, слизотеча. ННS

Номер слайду 13

АЗОТНА КИСЛОТА (HNO3) - Безколірна рідина з температурою плавлення 41,6о С. Пари азотної кислоти при легкому отруєнні спричиняють бронхіт, при важкому – виникають різка слабкість, нудота, блювота, задишка, кашель, багато пінистого мокротиння, посиніння губ, обличчя, пальців рук, набряк легенів протягомпершої доби. СІРЧАНА КИСЛОТА (H2 SO4) - безколірна масляниста рідина. Туман сірчаної кислоти подразнює слизові оболонки носа і горла, відмічаються різко виражені неприємні відчуття. Ознаки гострих інгаляційних отруєнь: утруднене дихання, кашель, охриплість. При вдиханні сірчаної кислоти високих концентрацій виникає набряк горла, спазм зв’язок, набряк легень, інколи опік їх, блювота, можливий шок, а потім смерть.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Лапенков Юрій Іванович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ціпотан Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Басовець Віта Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
18 квітня 2023
Переглядів
6587
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку