Презентація "Екологічні фактори"

Про матеріал
Сформувати знання про екологію як науку, екологічні фактори, їх вплив на природу і людину: розвивати екологічне мислення, екологічну культуру; розширити уяву бачення екологічного знання в біосфері; розвивати загально-навчальні предметні компетентності учня: виховувати почуття відповідальності перед природою України, рідним краєм; систематично підвищувати виховний екологічний рівень знань громадянина; працювати під девізом: «Ми відповідаємо за Землю на якій живемо»; вдосконалювати гігієнічні навики допомагаючи жити в складному екологічному стані, які ведуть до поліпшення здоров'я українського народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічні фактори

Номер слайду 2

Екологія – це комплекс біологічних наук про взаємозв'язки живих організмів та їхніх угрупувань між собою і довкіллям, про структуру та функціонування надорганізмових систем.

Номер слайду 3

АУТОЕКОЛОГІЯ (факторіальна екологія, екологія особин) – розділ екології, що вивчає видові особливості реакцій організмів на чинники середовища. Цей термін запропонував швейцарський ботанік К. Шретер (1855 – 1939) ще в 1896 р.

Номер слайду 4

Основними завданнями аутекології є вивчення: екологічних зв’язків організму із середовищем; типів середовища життя; різноманіття екологічних чинників і закономірностей їхнього впливу; різноманітності адаптацій та механізмів їх формування; класифікації екологічних груп організмів життєвих форм.

Номер слайду 5

Аутекологічні дослідження – це вивчення впливу екологічних чинників на організми впродовж їхнього життєвого циклу Об’єктами досліджень є організми окремих видів рослин, грибів або тварин. Мета таких досліджень – це встановлення способів і закономірностей формування адаптацій організмів у певному середовищі.

Номер слайду 6

ЕКОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ – – це усі природні компоненти й явища навколишнього середовища, що впливають на живі організми. Ці чинники є: причиною рушійною силою процесів у взаємовідносинах організмів і середовища

Номер слайду 7

Вплив екологічних чинників: прямий опосередкований, позитивний негативний Можуть бути для живих організмів: Подразниками Обмежувачами Модифікаторами Сигналами... Сніговий покрив як модифікуючий чинник, що істотно впливає на живлення тварин

Номер слайду 8

Природа екологічних чинників:

Номер слайду 9

Екологічні чинники: Змінні Незмінні Ресурси навколишнього середовища – це ті чинники, що їх організми використовують, споживають, тим самим зменшуючи їхню кількість. Це вода, їжа, кисень або вуглекислий газ повітря, схованки, місця для розмноження. Умови існування – це чинники, до яких організми змушені пристосовуватися, але вплинути на них зазвичай не можуть. Так, світло для бджоли є умовою зорової орієнтації

Номер слайду 10

Класифікація екологічних чинників:

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Абіотичні фактори – це компоненти природи та властивості неживої природи, які прямо або опосередковано впливають на окремі організми та їхні угрупування.

Номер слайду 13

Абіотичні чинники поділяються на: кліматичні (температура, світло, сонячна радіація, вода, вітер, кислотність, солоність, вогонь, опади); географічні (рельєф, нахил схилу, експозиція); геологічні.

Номер слайду 14

Біотичні фактори – це форми взаємодій між особинами в популяціях і між популяціями в угрупуваннях.

Номер слайду 15

Форми співжиття організмів: 1. Конкуренція 2. Хижацтво 3. Паразитизм 4. Коменсалізм 5. Мутуалізм 6. Алелопатія

Номер слайду 16

Конкуренція - тип міжвидових і внутрішньовидових взаємовідносин, за якого популяція або особини у боротьбі за харчування, місце проживання та інші необхідні для життя умови, негативно впливають один на одного.

Номер слайду 17

Хижацтво  — тип відносин між біологічними популяціями, при яких хижак живиться іншими організмами, жертвою

Номер слайду 18

Паразитизм — це вид взаємозв'язків між різними видами, за якого один з них (паразит) певний час використовує іншого (хазяїна) як джерело живлення та середовище існування.

Номер слайду 19

Коменсалі́зм — вид симбіотичної взаємодії між двома живими організмами, коли один з них — коменсал — отримує від другого їжу чи іншу користь, не зашкоджуючи йому, але й не надаючи ніяких переваг. 

Номер слайду 20

Мутуалізм — тип співіснування різних видів, від якого вони отримують взаємну користь.

Номер слайду 21

Алелопа́тія — властивість рослин, грибів, мікроорганізмів виділяти органічні сполуки, які пригнічують проростання, ріст, розвиток і здатність до розмноження інших організмів.

Номер слайду 22

Антропогенні фактори – це форми діяльності людського суспільства, що впливають на природне середовище, змінюючи умови існування живих організмів.

Номер слайду 23

Кожний із факторів має лише певні межі позитивного впливу на організми. Сприятливі для істот певного виду інтенсивності впливу екологічного фактору мають назву ЗОНИ ОПТИМУМУ.

Номер слайду 24

Домашнє завдання 1.Передивіться відео: https://www.youtube.com/watch?v=edePPPz93P4 2. § 50 . 3. Дайте відповіді на запитання:

Номер слайду 25

Запитання Опишіть наслідки (позитивні й негативні) дії антропогенного фактора на бур’яни. Чому види-інтродуценти (наприклад, колорадський жук) часто мають перевагу перед місцевими видами?

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кривобородько Віра Борисівна
    Дякую за презентацію! Як на мене, інформації забагато: це на три урока. Нічого - відредагую.
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
  3. Корнійчук Марина Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Біологія 9 клас (Шаламов Р.В., Носов Г.А., Литовченко О.А., Каліберда М.С.)
Додано
13 квітня 2020
Переглядів
22252
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку