Презентація " Екологічні проблеми та шляхи їх розв'язання₴

Про матеріал
Матеріал для використання під час онлайн уроку природознавства в 5 класі, містить елементи екологічного і патріотичного виховання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку «Екологічні проблеми та їх розв’язання.» Підготувала вчитель біології ЗЗСО № 33 м. Чернігова Рагуліна Н.Г.

Номер слайду 2

Екологічні проблеми - це порушення природного стану середовища під впливом різних чинників. Одна з глобальних проблем сучасності, що проявляється в різкому загостренні суперечностей у відносинах між суспільством і природою, порушенні природних процесів через надмірну антропогенну дію, непередбачувані наслідки НТР, зростання енергоспоживання і спалювання викопного палива, демографічний вибух, збройні конфлікти, техногенні катастрофи тощо.

Номер слайду 3

Джерела забруднення навколишнього середовища

Номер слайду 4

ЧИ ПЕРЕТВОРИТЬСЯ земля на пустелю? (на фото приклад ерозії грунту)

Номер слайду 5

Людина знищує природу, знищує свій дім і своє майбутнє. Приручивши атомну енергію, освоївши космос, готуючись до підкорення Марсу, ми залишаємо на Землі проблеми, які позбавляють наших нащадків майбутнього. Ви майбутнє нашої цивілізації, що вам очіквати в ХХІ столітті? Всесвітнього потопу через підвищення рівня світового океану? Глобальної посухи, елементи якої вже відчуваються в нашій країні? Техногенної катастрофи пов’язаної з ядерною енергією?

Номер слайду 6

Різновиди екологічних проблем. До групи « людина – природа» належать: - проблеми населення Землі та його життєзабезпечення (продовольча, енергетична, сировинна, а також демографічна проблеми); - проблеми захисту навколишнього середовища (їх називають екологічними); - проблема освоєння космічного простору і Світового океану; - проблема запобігання стихійним лихам і боротьби з їхніми наслідками.

Номер слайду 7

Різновиди екологічних проблем. Проблеми у системі « людина – людина»: - проблема ліквідації відсталості (економічної, культурної та ін.) країн, що розвиваються; - проблема захисту, розвитку і примноження духовної культури; - проблема вдосконалення освіти, інформатики; - проблема боротьби зі злочинністю, наркоманією та іншими негативними соціальними явищами, зокрема з міжнародним тероризмом; - проблема боротьби проти небезпечних захворювань, особливо тих, що мають зв'язок із соціальними проблемами (СНІД тощо); - одна з найбільш гострих - проблема збереження миру в усьому світі.

Номер слайду 8

Сахара кожний рік збільшується на 10 км, цій пустелі більше ніж 4,6 млн. років. Чи стане наша планета Сахарою?

Номер слайду 9

ПРИЧИНИ РОСТУ ПУСТЕЛЬ Дефіцит води — нестачі водних ресурсів задоволення біологічної потреби сільськогосподарських культур та інших видів рослинності їхнього нормального зростання і розвитку, і навіть вимоги довкілля за стабілізацією розвитку екологічних процесів. Засуха — тривалий час року з недостатньою кількістю опадів при підвищених температурах повітря. Зміна клімату — посилення посушливості клімату за рахунок збільшення температури повітря. Вирубування лісу — оголення території зростання і розвитку лісових насаджень, що призвело до порушення снігозатримання, накопичення вологи дощових вод. Випасання худоби — оголення чи зрідженість території пасовищ від рослинності за рахунок збільшення кількості голів худоби. Оголення чи зрідженість лісів, території пасовищ призводить до різкого зниження волого запасу ґрунтів, формованих під впливом убогих атмосферних опадів на пустелі.

Номер слайду 10

Яку з цих причин ви спостерігали навколо??? В нашій місцевості?

Номер слайду 11

НАСЛІДКИ Зменшується продуктивність сільського господарства; Скорочується кількість видів тварин і рослин; Збільшуються території пустель; Втрата родючості ґрунтів найчастіше виникає через нераціональне і неправильне ведення меліоративних робіт, що призводить до засолення ґрунтів.

Номер слайду 12

Як подалати екологічні проблеми? Міркуємо разом. Як ви вважаєте, у який спосіб сьогодні можна охарактеризувати взаємини між людиною і природою – посилення чи послаблення залежності людини від навколишнього середовища? Які основні екологічні проблеми можна виділити в житті сучасної України? Які шляхи подолання екологічних проблем України? Що особисто ви можете зробити для охорони довкілля?

Номер слайду 13

Домашня робота § 46 прочитати; За бажанням можете передивитись відео про вітрову ерозію https://www.youtube.com/watch?v=PQmon7Rj6ns&t=42s І перевірти свої знання з англійської мови. Подивіться відео про те як людина змінила стан лісів за останній час https://www.youtube.com/watch?v=b4eLTYUcj7k

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
24 квітня 2021
Переглядів
15116
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку