Презентація " Практичне заняття " Дослідження екологічних проблем своєї місцевості"".

Про матеріал
Матеріал розроблений для використання під час дистанційного навчання. В презентації розглянуті статистичні дані щодо основних показників Чернігівщини та її екологічних проблем. Також розміщено завдання для виконання практичного заняття вдома.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичне заняття: Дослідження екологічних проблем своєї місцевості. Розроблено для проведення в 5 – х класах під час дистанційного навчання вчителем біології ЗЗСО № 33 м. Чернігова

Номер слайду 2

м. Чернігів . Чернігівська область розташована на крайній півночі Лівобережної України. Протяжність території із заходу на схід становить 180 км, з півночі на південь – 220 км. Загальна площа складає 31,9 тис. км2, що становить 5,3 % території країни. За цим показником Чернігівщина посідає друге місце в Україні, середня щільність населення області – 32 особи на 1 км2.

Номер слайду 3

Мета практичного заняття: Навчальна мета: розглянути сучасні екологічні проблеми Чернігівщини, обговорити переспективи їх розв’язання, довести необхідність проведення природоохоронних заходів, пояснити значущість раціонального використання природних ресурсів, проаналізувати причини екологічних проблем своєї місцевості під час виконання дослідницького практикуму. Розвиваюча мета: розвивати вміння аналізувати і порівнювати подібну інформацію в навчальному матеріалі, встановлювати закономірності, самостійно знаходити причинно-наслідкові зв’язки (робити висновки); узагальнювати; систематизувати, встановлювати зв’язки нового з раніше вивченим. Виховна мета: виховувати відповідальне ставлення до природи.

Номер слайду 4

На заході й північному заході Чернігівщина межує з Гомельською областю республіки Білорусь, на півночі – з Брянською областю Російської Федерації, на сході – із Сумською, на півдні – з Полтавською, на південному заході – з Київською областями України. Область розташована на правому березі Десни поблизу столиці нашої країни. Обласний центр – Чернігів, де станом на 01. 01. 2020 проживає 286,9 тис. жителів. Середня висота над рівнем моря – 120 м, на північному сході – 200 м, на південному заході – 120-150 м. Максимальна відмітка – 222 м (біля с. Березова Гать Новгород-Сіверського району). Чернігівщина є однією з найбагатших за запасами водних ресурсів. Усього на території області протікає 1570 річок загальною довжиною 8369 км, в т.ч. 2 великі річки – 629 км, 8 середніх – 723 км, 1560 малих – 7017 км. Усі вони належать до басейну річки Дніпро, яка протікає вздовж західних меж області. Головна річка Чернігівщини – Десна, яка тече з північного сходу на південний захід. Її ліві притоки – Сейм, Доч, Остер; праві – Убідь, Мена, Снов, Білоус. На північному заході тече річка Сож (притока Дніпра), а на півдні – Удай (притока Сули).

Номер слайду 5

Чисельність наявного населення в області, за оцінкою, на 1 січня 2020 року становила 991,3 тис. осіб. Упродовж 2019 року кількість жителів Чернігівщини зменшилася на 14451 особу. У 2019 році народилися 6129 малюків. Кількість померлих склала 18584 особи.

Номер слайду 6

Стан атмосферного повітря Чернігівщини. У 2019 році викиди від стаціонарних джерел 450 підприємств, організацій, установ, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності в Чернігівській області склали 27,437 тис. т, що на 2,224 тис. т (7,5 %) менше викидів минулого року. Викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел по Чернігівській області у розрахунку на одну особу склали 27,5 кг і в розрахунку на 1 км2 – 860,0 кг.

Номер слайду 7

Стан атмосферного повітря Чернігівщини. Найбільша кількість промислових підприємств знаходиться в м. Чернігові – 72 (16 % – усіх підприємств області), у м. Прилуки – 20 (4,4 %), у м. Ніжині – 19 (4,2 %), Бахмацькому районі – 30 (6,6 %), Ічнянському районі – 24 (5,33 %), Корюківському районі – 18 (4,0 %), Чернігівському районі – 30 (6,6%) відповідно. Серед населених пунктів найбільшого антропогенного навантаження зазнає атмосфера міста Чернігова – 146,920 т/км2, 39,8 кг у розрахунку на душу населення. Найбільшим забруднювачем атмосферного повітря на Чернігівщині залишається КЕП «Чернігівська. ТЕЦ» ТОВ фірми «Тех. Нова», яке розташоване в м. Чернігів. Викиди в атмосферне повітря складають близько 34,5 % викидів області, 82,8 % викидів стаціонарних джерел підприємств м. Чернігів.

Номер слайду 8

Стан водних ресурсів Чернігівщини. На території області протікає 1570 річок загальною довжиною 8369 км. Відповідно до класифікації річок України всі річки Чернігівщини поділяються на: 2 великі річки – Дніпро (124 км) та Десна (505 км), 8 середніх – Сож, Трубіж, Супій, Удай, Судость, Сейм, Снов, Остер (загальна протяжність 723 км), 1560 малих річок (загальна протяжність 7017 км), з яких 160 мають довжину більше 10 км. Досліджено токсичність води річок Білоус, Стрижень та Десна в межах м. Чернігів лабораторією КП «Чернігівводоканал» - токсичної дії води не виявлено. Загалом на екологічний стан поверхневих вод області впливали скиди недостатньо очищених стічних вод внаслідок неефективної роботи каналізаційно-очисних споруд, невинесення в натуру прибережних захисних смуг і водоохоронних зон, а також їх недодержання, насамперед у населених пунктах, засмічення водойм побутовими відходами. Головними забруднювачами поверхневих водних об’єктів є підприємства житлово-комунального господарства.

Номер слайду 9

Стан водних ресурсів Чернігівщини. Екологічний стан досліджених водних об’єктів, у порівнянні з останніми роками, не набув суттєвих змін. За індексом забруднення поверхневі води відповідали ІІ або ІІІ класу якості (чиста та помірно забруднена). У воді р. Десна на ділянці м. Чернігова спостерігався невисокий середній і максимальний вміст  нафтопродуктів та синтетично поверхнево-активних речовин (СПАР), який не перевищував рівня відповідних  гранично допустимих концентрацій (ГДК).

Номер слайду 10

Екологічні проблеми пов’язані з відходами. Враховуючи природні та економічні фактори, основну складову в загальній масі відходів, що утворюються в регіоні, займають тверді побутові відходи та виробничі відходи IV класу. Значний негативний вплив на об’єкти довкілля області здійснюють: промислові токсичні відходи, відходи, які утворилися в результаті реформування аграрного сектору економіки – непридатні та заборонені до використання хімічні засоби захисту рослин, накопичені обсяги золи КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірми «Тех. Нова» та тверді побутові відходи. Знижують рівень екологічної безпеки, насамперед, не значні обсяги відходів, що накопичені, а стан тих місць, де вони зберігаються. ебезпеки, які в основному видаляються на полігони, сміттєзвалища, накопичувачі тощо. У місті Чернігові захоронення рідких промислових токсичних відходів проводилось у ставках-накопичувачах, які почали будуватися на початку 60-х років минулого століття. З липня 2005 року експлуатація об’єкту припинена. На 01.01.2020 у ставках-накопичувачах залишається біля 130 тис. м3 токсичних відходів, які негативно впливають на всі компоненти навколишнього природного середовища: спостерігається розширення ореолу забруднення ґрунтових вод, забруднення атмосферного повітря продуктами випаровування та ґрунтів прилеглих територій важкими металами. Через відсутність на Чернігівщині сміттєпереробних та сортувальних комплексів, на полігони та сміттєзвалища потрапляє значна частина відходів, які мають ресурсну цінність і підлягають переробці та утилізації. Основну масу відходів як вторинної сировини складають тара (упаковка) від продуктів харчування та продукції споживання населенням.

Номер слайду 11

Актуальні екологічні проблеми Чернігівщини.утилізація хімічних засобів захисту рослин, яких налічується 284,3 т (на момент видачі Доповіді – 266,3 т);знешкодження накопичених близько 130 тис. т рідких промислових токсичних відходів у ставках-накопичувачах м. Чернігова;неналежний стан каналізаційних мереж та споруд;наявність незатампонованих недіючих артезіанських свердловин, в тому числі безхазяйних;неефективна робота очисних споруд, що негативно впливає на гідрохімічний стан річок області;наявність несанкціонованих сміттєзвалищ та порушення вимог у сфері поводження з твердими побутовими відходами.

Номер слайду 12

Практичне заняття . Тема: Дослідження екологічних проблем своєї місцевості. Мета: Навчитися виявляти екологічні проблеми своєї місцевості. Обладнання і матеріали: відеоматеріали, екологічні карти, презентація до уроку. Завдання для досліджень1. Проведіть спостереження за навколишнім середовищем по дорозі додому, до школи,під час відпочинку з батьками. Наприклад, порахуйте транспорте навантаження, наявність несакнціонованих сміттєзвалищ, забрудненості берегів річки чи водного об’єкту поблизу.2. Проаналізуйте додаткові джерела інформації, щодо екологічних проблем, які в нихвисвітлюються.3. Дослідіть, чи є екологічні проблеми у вашій місцевості, назвіть їх. Подумайте, чи єспосіб їх вирішення.4. Результати досліджень занесіть у таблицю.5. У висновку дайте відповідь на питання « Що може зробити кожний з нас, щоб екологічних проблем стало менше?»

Номер слайду 13

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Екологічні проблеми Пропонований спосіб вирішення. Висновок (Що може зробити кожний з нас , щоб екологічних проблем було менше?)_________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Хід роботи

Номер слайду 14

Домашнє завдання: оформлену роботи вислати на пошту вчителю. Додаткові джерела, які були використані під час створення презентації вчителем і можуть бути використані учнями:https://eco.cg.gov.ua/index.php?id=15801&tp=1&pghttps://chernigiv-rada.gov.ua/news/id-23853/

pptx
Додано
4 травня 2021
Переглядів
4159
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку