Учні визначили рівень рН води та популярних безалкогольних напоїв за допомогою цифрової лабораторії у рамках національного проекту «Відкритий світ». Отримані результати проаналізували, поділились з однолітками, зробили висновки.
Обґрунтування актуальності теми. Організм людини на три чверті складається з води, тому вона є найважливішою складовою. Мало хто собі уявляє, яка велика кількість хвороб, може виникати через, здавалося б, просту річ як рівень р. Н. Обізнаність підлітків з даного питання сприятиме зменшенню захворюваності та оздоровленню нації. Зв`язок проекту з науковими програмами, планами, темами У проекті використана цифрова лабораторія у рамках національного проекту «Відкритий світ»
Мета екологічного проекту З’ясувати рівень обізнаності молоді з питання знань про газовані напоїПродемонструвати на прикладах рівень р. Н води та популярних напоїв. Показати перспективи в зміні стану здоров’я при частому вживанні газованих напоїв. Завдання проекту Проаналізувати рівень обізнаності учнів школи з питання вживання газованих напоїв Дослідити рівень р. Н води та популярних безалкогольних напоїв серед підлітків. Проаналізувати отримані дані з метою проведення просвітницьких заходів, спрямованих на поліпшення здоров’я учнів. Скласти рекомендації щодо вживання напоїв, які сприяють підвищенню стану здоров’я учнівської молоді
Новизна та практична значимість отриманих результатів Дослідити та продемонструвати на прикладах рівень р. Н води та популярних напоїв за допомогою сучасної мультимедійної лабораторії, Показати перспективи в зміні стану здоров’я при частому вживанні газованих напоїв. Основні положення проекту Проведення опитування. Дослідження рівня р. Н води та газованих напоїв. Представлення результатів Проведення профілактичних заходів
Особистий внесок Ознайомлення з джерелами інформації по даній теміРобота з цифровою лабораторією, обробка результатів. Проведення опитування серед школярів. Організація профілактичних заходів. Відомості про впровадження проекту. Даний проект впроваджується в рамках національного проекту Відомості про публікації Результати дослідження подали до друку у шкільну газету
Співвідношення кислоти і лугу в якому-небудь розчині називається кислотно-лужною рівновагою (КЛР). Кислотно-лужна рівновага характеризується спеціальним показником р. Н (power Hidrogen - "сила водню"), який показує число водневих атомів у цьому розчині. При р. Н рівні 7,0 говорять про нейтральне середовище. Чим нижче рівень р. Н - тим середовище більш кисле (від 6,9 до 0). Лужне середовище має високий рівень р. Н (від 7,1 до 14,0).
Тіло людини на 70% складається з води, тому вода - це одна з найбільш важливих його складових. Тіло людини має певне кислотно-лужне співвідношення, що характеризується р. Н (водневим) показником. При належному рівні кислотно-лужної рівноваги організм здатний правильно засвоювати і накопичувати мінерали та поживні речовини. У дослідній роботі я визначила рівень р. Н рідин, які людина використовує в їжу за допомогою цифрової лабораторії.
Профілактичними заходами попередження порушення травлення є: Зменшення частоти та інтенсивності контакту з кислотою. Усунення контакту кислоти з зубами. (Ступінь ерозії тканин зуба знаходиться в прямій залежності від часу контакту зубів з кислотою, тому кислотовмісні напої, наприклад, соки і газовані напої, потрібно пити швидко, а не повільно потягувати, або пити через соломку. Вітаміни повинні прийматися у вигляді капсул всередину.)Необхідно інформувати школярів про здатність газованих напоїв викликати ерозії зубів, порушення р. Н середовища органів травного каналу.
При виборі напоїв віддавати перевагу натуральним негазованих мінеральним водам. Перспективним напрямком у профілактиці є створення напоїв з р. Н – 7, чи напоїв з меншим рівнем газування. Своєчасно проходити обстеження, більше приділяти уваги власному організму. Проведення просвітницьких заходів (відеолекторіїв), щодо ознайомлення зданим питанням.