Мультимедійна презентація з екології для 11 класу з теми "Поняття «деградація природи». Основні причини та наслідки деградації природних компонентів. Категорія “деградована геосистема”".

Про матеріал

Приклад використання на уроках екології інформаційно-комунікаційних технологій у поєднанні з інтерактивними методами навчання з метою підвищення пізнавальної активності учнів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сергій Васильківський “Український пейзаж”

Номер слайду 2

Бумеранг

Номер слайду 3

Поняття «деградація природи». Основні причини та наслідки деградації природних компонентів. Категорія “деградована геосистема”. Лише той знає ціну землі, хто її любить. С. Рамішвілі

Номер слайду 4

Анкета “Екологічний слід”Житло. Площа вашого житла дозволяє тримати кішку, а собаці середніх розмірів було б тісно. +7 Велика, простора квартира. +12 Котедж на дві сім’ ї. +23 Транспорт. На роботу ви їздите громадським транспортом. +25 На роботу ви йдете пішки або на велосипеді. +3 Ви їздите звичайним легковим автомобілем. +45 Ви використовуєте великий потужний автомобіль із повним приводом. +75 В останню відпустку (чи на канікули ви летіли літаком. +85 У відпустку (чи на канікули) ви їхали потягом, до того ж дорога тривала 12 год. +10 Використання енергіїДля опалювання вашого будинку використовується нафта, природний газ або вугілля. +45 Для опалювання вашого будинку використовується енергія води, сонця або вітру. +2 Більшість із нас використовує паливні копалини, тому всі додайте 75. Опалення вашого будинку влаштоване так, що ви можете регулювати його залежно від погоди. -10 У холодний період року ви тепло вдягнені, а вночі ховаєтеся під двома ковдрами. -5 Виходячи з кімнати, ви завжди вимикаєте в ній світло. -10 Ви завжди вимикаєте свої побутові прилади, не залишаючи їх у режимі очікування. -10

Номер слайду 5

Харчування. У продуктовому магазині або на ринку ви купуєте переважно свіжі продукти (хліб, фрукти, овочі, рибу, м’ ясо) місцевого виробництва, з яких самі готуєте обід.+2 Ви віддаєте перевагу вже обробленим продуктам, напівфабрикатам, свіжомороженим готовим стравам, що потребують лише розігрівання, а також консервам, до того ж не дивитеся, де їх виготовили. +14 Зазвичай ви купуєте готові або майже готові до вживання продукти. Але стараєтеся, щоб вони були виготовлені якомога ближче до місця вашого проживання. +5 Ви вживаєте м’ ясо 2-3 рази в тиждень. +50 Ви вживаєте м’ ясо три рази в день. +85 Віддаєте перевагу вегетаріанській їжі. +30 Використання води та паперу Ви приймаєте ванну щодня. +14 Ви приймаєте ванну 1-2 рази в тиждень. +2 Замість ванни ви щодня приймаєте душ. +4 Час від часу ви поливаєте присадибну ділянку або миєте свій (чи батьківський) автомобіль із шланга. +4 Якщо ви хочете прочитати книгу, то завжди купуєте її. +2Інколи ви берете книги в бібліотеці або позичаєте у знайомих. -1 Прочитавши газету ви її викидаєте. +10 Передплатні або куплені газети читає після вас ще хтось. +5 

Номер слайду 6

Побутові відходи. Усі ми створюємо масу сміття, тому всі додайте 100. За останній місяць ви хоч раз здавали пляшки. -15 Викидаючи сміття, ви відкладаєте в окремий контейнер макулатуру. -17 Ви здаєте порожні банки з-під напоїв і консервів. -10 Ви викидаєте в окремий контейнер пластикові упаковки. -8 Ви прагнете купувати не фасовані,а вагові товари; отриману в магазині упаковку використовуєте в господарстві. -15Із домашніх відходів ви робите компост для добрива своєї ділянки. -5 Якщо ви живите в місті з населенням у півмільйона й більше, помножте ваш результат на 2. Поділіть отриману цифру на 100 і ви дізнаєтесь, скільки гектарів землі потрібно, щоб задовольнити всі ваші потреби. 

Номер слайду 7

Чи можна оцінити сучасний етап стану природних компонентів як деградацію?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Працюючи з текстами скласти опорні конспекти. Умовні позначки:“V” - я це знаю;“+” – нова інформація для мене;“-“ – суперечить тому, що я знав;“?” – дивує мене

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Наслідки регіональних і глобальних екологічних проблем Глобальні зміни клімату; деградація ґрунтів;зменшення водозабезпечення;зменшення біорізноманіття;депресія підземних вод.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Водна ерозія проявляється у змиванні верхнього шару ґрунту або розмиванні його в глибину під впливом талих, дощових і поливних (іригаційних) вод. Вітрова ерозія, або дефляція, виникає за умови сильних вітрів, що видувають ґрунт. Інтенсивність видування ґрунту значною мірою залежить від його гранулометричного складу і вмісту у ньому гумусу.

Номер слайду 14

Виділяють ще пасовищну, агротехнічну та технічну ерозії: Пасовищна ерозія полягає в механічному руйнуванні та переміщенні ґрунту копитами тварин на схилах балок унаслідок збільшення навантаження на обмежену площу пасовища. Агротехнічна ерозія зводиться до переміщення ґрунту під час його обробітку. Ґрунт на схилах частково переміщується вниз також під час культивації, боронування, сівби. Технічна, або технологічна, ерозія відбувається під час добування відкритим і підземним способами різних корисних копалин, засипання ґрунту шаром будівного сміття під час будівництва житлових та промислових об’єктів, використання ґрунту для прокладання транспортних шляхів тощо.

Номер слайду 15

Наслідки деградації ґрунтів• руйнування структури;• ущільнення (зменшення кількості повітря);• запливання поверхні;• кіркоутворення;• зменшення здатності до фільтрації;• зменшення кількості хімічних мінеральних елементів (порушення мінерального живлення);• внаслідок ерозії руйнується верхній шар ґрунту (найбільший уміст гумусу);• внаслідок ерозії забруднюються водойми.

Номер слайду 16

Вправа «Коло знань»

Номер слайду 17

Розв’язування проблемно-творчих задач1. Щороку у світі вимивається 25 тис. т ґрунту. До яких драматичних результатів, окрім зниження родючості, може призвести водна ерозія в районах, де землі розорюють на крутих схилах2. Після внесення у ґрунт добрив урожайність культивованої рослини не збільшилася. Чим це можна пояснити?

Номер слайду 18

3. Який зв'язок між вирубуванням лісів та екологічними катастрофами можна виявити, спираючись на факти, що сталися на території України за останні 10 років? 4. У південних районах України полив ґрунту є однією з умоввирощування рослин. Як розв'язати проблеми, що при цьому виникають?

Номер слайду 19

Чи можна оцінити сучасний етап стану природних компонентів як деградацію?

Номер слайду 20

Вправа “Вільне письмо”Продовжить вислів О. Довженка. «Любіть землю! Любіть працю на землі….»

Номер слайду 21

«Любіть землю! Любіть працю на землі, бо без цього не буде щастя нам і дітям нашим ні на якій планеті». О. Довженко

Номер слайду 22

Домашнє завдання1.§11 2. Індивідуальні завдання 1. Які добрива використовує родина на городі? 2. Як родина поводиться з відходами?3. Яких заходів проти утворення ерозії ґрунту вживає твоя родина на городі? 4. Чи є ознаки ерозії ґрунтів, що розташовані поряд із твоєю домівкою? Якщо «так», поясни причини.3. Створити творчі проекти або реферати на теми:«Колообіг речовин і потоки енергії в природі»;«Вплив людини на колообіги».

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Малоїд Марія Петрівна
    Дуже гарний і влучний матеріал до уроку! Дякую!
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
4 січня 2018
Переглядів
5284
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку