Презентація ЕКОНОМІКА ДОМОГОСПОДАРСТВА

Про матеріал
Презентація для ілюстрації лекції викладача, призначена для доповнення і уточнення лекцію. Створена на основі відкритих джерел інформації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Економіка домогосподарства

Номер слайду 2

Домогосподарство — це сукупність осіб, які спільно проживають, забезпечують себе всім необхідним для життя, ведуть спільне господарство, повністю або частково об’єднують і витрачають кошти. Ці особи можуть перебувати або не перебувати в родинних стосунках. Домогосподарство може складатися з однієї і більше осіб.

Номер слайду 3

Домогосподарство (household) — це самостійний суб’єкт ринкових відносин, група фізичних осіб, об’єднаних місцем проживання і спільним бюджетом, яка є власником і постачальником ресурсів в економіку та одержує кошти для придбання потрібних благ для забезпечення своєї життєдіяльності.

Номер слайду 4

Домогосподарство виконує функцію виробника життєвих благ. Ця функція має глибоке коріння і є найстарішою. Вона склалася на стадії формування основних галузей виробничої діяльності – землеробства і скотарства. Спочатку в межах домогосподарства вироблялись різні продукти землеробства і скотарства та розвивались різні види домашньої промисловості. Найбільш ранніми та універсальними видами домашньої промисловості були оброблення шкіри і виготовлення шкіряних виробів, плетіння шнурів, кошиків, гончарне виробництво тощо.

Номер слайду 5

Виробництво у межах домогосподарств поділяється на товарне (ринкове) і натуральне. За товарного виробництва домогосподарства постачають вироблені блага для продажу на ринку, а натурального – споживають у межах домогосподарства. Основними видами виробничої діяльності домогосподарств в Україні є виробництво сільськогосподарських продуктів, ремісництво (народні промисли), човниковий бізнес, дрібна роздрібна торгівля, будівельні роботи, різноманітні ремонтні послуги, автотранспортні перевезення тощо.

Номер слайду 6

Найважливішою функцією домогосподарств є споживча. Саме домогосподарства є основним споживачем вироблених товарів та послуг, що забезпечує відновлення робочої сили та людського капіталу. Платоспроможний попит домогосподарств виражає обсяг споживання вітчизняних товарів і послуг та імпорту. Споживання сучасних домогосподарств містить блага поточного вжитку, товари тривалого користування та послуги.

Номер слайду 7

Нарешті, домогосподарства виконують заощаджувальну та інвестиційну функцію. Якщо домогосподарства не повністю витрачають свої доходи на придбання товарів і послуг, то вони заощаджують. Економічне значення заощаджень полягає у тому, що вони є основним джерелом інвестицій, які визначають соціально-економічний прогрес країни. Мотиви заощаджень домогосподарств різні.

Номер слайду 8

В аналітичній економії нині виокремлюють цілу низку мотивів заощаджень домогосподарств, основними серед яких є:а) створити резерв коштів на випадок непередбачених обставин (хвороба) – застережний мотив;б) залишити спадок – мотив спадку;в) забезпечити майбутнє (наприклад, подбати про старість, освіту дітей) – мотив життєвого циклу;г) нагромадити кошти для купівлі товарів тривалого користування;д) задовольнити почуття скнарості – мотив жадібності;е) насолоджуватися почуттям незалежності та свободою дій і поведінки – мотив незалежності;є) забезпечити собі дохід у формі процента і скористатися зростанням вартості майна – мотив міжчасового заміщення.

Номер слайду 9

Кожне домогосподарство є відокремленою автономною одиницею, що має власний бюджет доходів і видатків. Доходи домогосподарств— це сума грошових коштів та продуктів, отриманих або вироблених домогосподарствами за певний період часу, як правило, за рік. Основними складовими грошових доходів є оплата праці, доходи від підприємницької діяльності та власності (процент, дивіденди, рента та ін.) і соціальні трансфери (пенсії, стипендії, допомога у зв’язку з безробіттям і т.д.).

Номер слайду 10

Натуральні доходи — це передовсім продукція, вироблена домогосподарствами для власного споживання. Усі грошові доходи, отримані домогосподарствами, без урахування оподаткування і зміни цін називають номінальними особистими доходами. Якщо з номінальних особистих доходів вирахувати особисті податки, отримаємо номінальні використовувані доходи. Номінальні використовувані доходи — це та частина грошового доходу, якою домогосподарства остаточно володіють і можуть розпоряджатися на свій розсуд. Домогосподарства спрямовують свій використовуваний дохід на споживання (С) і особисте заощадження (S): ВД = С + S.

Номер слайду 11

Реальні доходи характеризують номінальні доходи з урахуванням зміни роздрібних цін і тарифів. Наприклад, реальні використовувані доходи дорівнюють відношенню номінальних до індексу споживчих цін. Найважливішим видом грошового доходу є заробітна плата, яка в більшості країн забезпечує близько 70% сукупних доходів домогосподарств. Заробітна плата є ціною трудових послуг, які надають наймані працівники різних професій. Номінальна зарплата — це сума грошей, отримана найманим працівником за певний проміжок часу (місяць, тиждень і т.д.). Реальна зарплата — номінальна зарплата, скоригована на інфляцію.

Номер слайду 12

Дякую за увагу! © Світлана МАЄВСЬКА

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Опанасенко Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бааджи Борис Іванович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Барабанчук Віра Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Економіка (профільний рівень) 10 клас (Крупська Л.П., Тимченко І.Є., Чорна Т.І.)
Додано
1 грудня 2022
Переглядів
4223
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку