Презентація "ЕКОСИСТЕМОЛОГІЯ. ЕКОСИСТЕМИ, ЇХ СТРУКТУРНА ОРГАНІЗАЦІЯ"

Про матеріал
Матеріал презентації відповідає підручнику з Біології і екології. 11 клас. Соболь - Нова програма, містить в собі самостійні роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕКОСИСТЕМОЛОГІЯ. ЕКОСИСТЕМИ, ЇХ СТРУКТУРНА ОРГАНІЗАЦІЯ11 клас

Номер слайду 2

ЕКОСИСТЕМОЛОГІЯ - наука про закономірності формування, структурно-функціональні особливості, поширення, еволюцію, динаміку, способи використання та охорону екосистем. Об'єктом дослідження цієї науки є екосистемне різноманіття Предмет - вивчення таких її ознак і властивостей, як структура, екологічні взаємозв'язки між біотичним та абіотичним компонентами, самоорганізація, саморегуляція, продуктивність, стабільність розвитку, стійкість.

Номер слайду 3

Екосистемне різноманіття - це розмаїття екосистем, що визначається різноманітністю природних умов. Структура:консорційна екосистема парцелярна екосистема біогеоценозна екосистема ландшафтна екосистема провінційна екосистема біомна екосистемаЄдиною глобальною екосистемою планети, екосистемою найвищого порядку називають біосферу.

Номер слайду 4

консорційна екосистема Найменшими екосистемами є індивідуальні, популяційні або видові консорції (окреме зелене дерево, трухляві пні, мертві стовбури дерев, мурашники).

Номер слайду 5

парцелярна екосистема. Під біогеоценотичною парцелою розуміємо структурну частішу горизонтального поділу біогеоценозу, котра відрізняється за складом, структурою й властивостями компонентів, специфікою їхніх зв' язків і матеріально-енергетичного обміну та виділяється на цілу глибину біогеоценотичної товщини, включаючи її надземну і ґрунтову частини

Номер слайду 6

біогеоценозна екосистема це ділянка земної поверхні, де на певній відстані біоценоз і відповідна йому частина атмосфери, літосфери і гідросфери залишаються однорідними і мають однорідний характер взаємодії між ними і тому в сукупності утворюють єдиний, історично сформований, внутрішньо взаємозумовлений комплекс.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

ландшафтна екосистема Під ландшафтною екосистемою розуміємо сукупність на однорідній за геологічними, геоморфологічними, ґрунтово-гідрологічними, кліматичними показниками ділянці земної поверхні біогеоценозних екосистем, поєднаних між собою генетичними (за походженням), історичними (історія розвитку та освоєння), геохімічними (геохімічне сполучення, стік води, перенесення органічних і мінеральних речовин) та біотичними (міграція тварин, перенесення діаспор і живого рослинного матеріалу) зв'язками й охоплені певним типом господарського використання. 

Номер слайду 9

Провінційна екосистема. Провінційну екосистему можна характеризувати як сукупність ландшафтних екосистем у межах фізико-географічної провінції, або як екологічну систему, що за просторовими межами збігається з межами згаданої провінції. 

Номер слайду 10

Біомні екосистеми. Сукупність екосистем з відносно подібними характеристиками, які займають значну територію й розвиваються в подібних кліматичних умовах певної природної зони, називають біомами.

Номер слайду 11

БіосфераЄдиною глобальною екосистемою планети, екосистемою найвищого порядку називають біосферу.

Номер слайду 12

За походженням екосистеми природні штучні ліси, річки, озера сади, парки, городи, поля, штучні водойми

Номер слайду 13

За специфікою структури й кругообігу речовин та енергії розрізняють наземні тундра, тайга, широколисті ліси, степи, савани, пустелі, тропічний ліс водні морські: прісноводні:прибережні води, прибережні бухти, протоки, гирла річок).озера, ставки, водосховища, річки, струмки, джерела, болота, болотисті ліси;

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Робота з таблицею. Підібрати приклади до кожного пункту у таблиці за допомогою п.39 Підручник з Біології і екології. 11 клас. Соболь - Нова програма

Номер слайду 16

основні типи зв'язків між популяціями різних видів у екосистемах:прямі зв'язки - безпосередньо пов'язують дві популяції (наприклад, хижак і здобич, паразит і хазяїн);непрямі зв'язки - популяція одного виду впливає на популяцію іншого опосередковано, через популяції третього (наприклад, хижаки, поїдаючи здобич, впливають на популяції рослин);трофічні зв'язки - це зв'язки живлення (наприклад, хижак - здобич);топічні зв'язки - це просторові зв'язки (наприклад, орхідеї на стовбурах дерев);фабричні зв'язки - це зв'язки, пов'язані з наданням середовища чи притулку (наприклад, дятел робить дупла в стовбурі дерев, зелені водорості живуть у шерсті лінивців);

Номер слайду 17

основні типи зв'язків між популяціями різних видів у екосистемах:форичні зв'язки - це зв'язки, пов'язані з перенесенням особинами одних видів особин іншого виду (наприклад, перенесення насіння й плодів рослин, яким властива зоохорія);антибіотичні взаємозв'язки (хижацтво, конкуренція, виїдання) - кожна із взаємодіючих популяцій різних видів відчуває негативний вплив іншої;нейтральні взаємозв'язки - існування на спільній території популяцій різних видів не спричиняє для кожної із них жодних наслідків (наприклад, хижаки різних видів);симбіотичні взаємозв'язки (мутуалізм, коменсалізм, паразитизм) - усі форми співіснування організмів різних видів (наприклад, бульбочкові бактерії і бобові рослини).

Номер слайду 18

Самостійна робота з підручником. Підібрати приклади основних типів зв'язків між популяціями різних видів у екосистемах (за п.39 підручнику з Біології і екології. 11 клас. Соболь - Нова програма):прямі зв'язки непрямі зв'язки трофічні зв'язки топічні зв'язки фабричні зв'язкифоричні зв'язки антибіотичні взаємозв'язки нейтральні взаємозв'язки симбіотичні взаємозв'язки

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 39. ЕКОСИСТЕМОЛОГІЯ. ЕКОСИСТЕМИ, ЇХ СТРУКТУРНА ОРГАНІЗАЦІЯПідручник з Біології і екології. 11 клас. Соболь - Нова програма

pptx
Додано
4 лютого 2022
Переглядів
2845
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку