Презентація "Електропровідність рідин"

Про матеріал

В презентації "Електропровідність рідин" надане визначення та приклади електропровідності, чим відрізняється електропровідність в твердих тілах та рідинах, наявна рефлексія та перевірка отриманих знань

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕЛЕКТРОПРОВІДНІСТЬ РІДИН

Номер слайду 2

ЩО ТАКЕ “ЕЛЕКТРОПРОВІДНІСТЬ”?Електропровідність — здатність речовини проводити електричний струм. Електропровідність виникає в електричному полі. Електропровідність властива усім речовинам, але для того, щоб вона була значною, необхідно, щоб в речовині були вільні заряди.

Номер слайду 3

Електропровідність виникає У вакуумі відсутні електричні заряди, тож його провідність нескінченно мала. Проте, якщо інжектувати електрони у вакуум, то він стає гарним провідником. Це явище використовується у вакуумних лвмпах. У металах є вільні носії зарядів — електрони. Зонна структура металів характеризується наполовину заповненою валентною зоною. Проте лише електрони із енергіями близькими до рівня хімічного потенціалу можуть прискорюватися електричним полем. У газах звичайно немає вільних носіїв заряду. Їх можна інжектувати з катода. Проте при своєму русі до анода інжектовані в газ електрони зазнають зіткнень із атомами газу й розсіюються. З одного боку це зменшує провідність, але з іншого боку, електрони, розігнані електричним полем до високих швидкостей, можуть іонізувати атоми газу, вибиваючи з них електрони й створюючи позитивні йони.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ДОСЛІДЖЕННЯ ЕЛЕКТРОПРОВІДНОСТІ РІДИН

Номер слайду 6

ПИТОМА ЕЛЕКТРОПРОВІДНОСТІЕлектропровідністю також називають питому електропровідність — кількісну міру цієї здатності. Питома електропровідність обернено пропорційна питому опору. Поняття питомої електропровідності можна застосовувати тоді, коли виконується закон Ома. У багатьох неоднорідних системах закон Ома несправедливий, і навіть при дуже малих прикладених полях, залежність струму від напруги нелінійна.

Номер слайду 7

ПРИРОДА ЕЛЕКТРОПРОВІДНОСТІЕлектропровідність зумовлена переважним рухом заряджених часток, носіїв заряду в напрямку електричного поля. Носіями заряду можуть бути електрони, дірки або йони. Для забезпечення провідності носії заряду повинні бути вільними. Під дією цієї сили носій заряду прискорюється й набирає енергію. Проте це прискорення не безмежне. На заваді йому стають зіткнення із іншими носіями заряду, йонами чи нейтральними атомами. Під час таких зіткнень енергія електрона розсіюється й перетворюється в тепло. Проходження струму через речовину завжди супроводжується виділенням тепла. Величина електропровідності залежить, таким чином, не лише від концентрації вільних носіїв заряду та напруженості поля, а й від частоти зіткнень носіїв заряду, яка описується так званою довжиною вільного пробігуrstyle.font. Stylestyle.font. Weightstyle.text. Decoration. Underline

Номер слайду 8

перевірка знань: Що таке електропровідність?За рахунок чого виникає електричний струм?Чи залежить електропровідність рідин від температури розчину?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Богуславська Наталiя Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 січня 2019
Переглядів
9984
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку