Презентація "Емма Андієвська. Сучасна українська письменниця і художниця. Літературна творчість. Сюрреалізм та герметизм у творах."

Про матеріал
Українська література, 6 клас, Матеріали до уроку. Презентація "Емма Андієвська. Сучасна українська письменниця і художниця. Літературна творчість. Сюрреалізм та герметизм у творах." Цифровий диктант за біографією письменниці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Емма Іванівна Андієвська народилася 19 березня 1931 року у м. Сталіно (нині Донецьк). Батько письменниці був хіміком-винахідником, а мати була вчителькою біології. Через важкі хвороби більшість шкільних предметів Емма складала екстерном.

Номер слайду 2

З дитинства Андієвська мала феноменальну пам’ять. Незважаючи на те, що до 6-ти років, вона не володіла українською мовою, письменниця вивчила рідну мову і вирішила писати лише українською. Також вона знала англійську, німецьку та французьку мови.

Номер слайду 3

У 1937 році родина переїжджає до Вишгорода. У 1939 році – до Києва. Тоді ж її батька було розстріляно радянською владою.1943 року діти з матір’ю виїхали на Захід. Родина жила в Берліні. Емма хворіла на туберкульоз хребта і змушена була 8 років ходити в корсеті. У Мюнхені вона працювала на радіо.

Номер слайду 4

1957 року Андієвська переїхала до Нью-Йорка. Працювала бібліотекаркою. Вийшла заміж за письменника Івана Кошелівця.1992 року авторка побувала в Україні.2000 року в Донецькому художньому музеї вона мала виставку власних картин. Нині письменниця живе у Мюнхені.

Номер слайду 5

Літературна творчість* Збірки новел- “Подорож” (Мюнхен, 1955; перевидано 1995 у Києві),- “Тигри” (Нью-Йорк, 1962),- “Джалапіта” (Нью-Йорк, 1962).* Романи- “Герострати” (Мюнхен, 1971),- “Роман про добру людину” (Мюнхен, 1977; перевид.1993 у Києві),- “Роман про людське призначення” (Мюнхен, 1982; перевидано 1992 у Києві).* Збірка “Казки” (Париж, Львів, Цвікау, 2000)

Номер слайду 6

Емма Іванівна Андієвська – українська письменниця, поетеса і художниця, що працює у стилі сюрреалізму та герметизму.

Номер слайду 7

Сюрреалізм – напрямок у сучасному мистецтві . Французька приставка «сюр-» означає «над-». Основна ідея сюрреалізму - вийти за рамки реальності і спробувати відбити людські сновидіння, фантазії, думки з потаємних куточків мозку та інші глюки, що виникають в стані зміненої свідомості.

Номер слайду 8

Цифровий диктант за біографією письменниці“0” – якщо твердження неправильне, “1” – якщо твердження правильне1) Емма Андієвська не мала важких хвороб.2) В Америці Андієвська працювала бібліотекаркою.3) Батьки письменниці були відомими лікарями.4) Емма багато малювала.5) В юності Андієвська була оперною співачкою.6) Рідний край письменниці – Львівщина.7) У Мюнхені Андієвська працювала на радіо.8) Свої твори вона писала російською мовою.9) На Донеччині вона мала виставку картин.10) Вона мріяла побувати в Києві.11) Чоловік Андієвської був письменником.12) Зараз вона проживає у Мюнхені.

pptx
Додано
1 лютого 2022
Переглядів
2335
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку